20.01.2016 06:57

"Mēs teicām, ka tā būs," Austrumeiropas līderi velta kritiku Vācijai

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Mēs teicām, ka tā būs," Austrumeiropas līderi velta kritiku Vācijai aktuality.sk

Vairāku Austrumeiropas valstu līderi pēc masveida izvarošanas gadījumiem Vācijas pilsētās steidza atgādināt, ka notikušais nav pārsteigums un Vācija par to brīdināta, ziņo "The Local".



Kamēr Angela Merkele meklē risinājumu, kā visām Eiropas Savienības (ES) valstīm vienoties par bēgļu kvotām, pēc nesenajiem notikumiem daudzas Austrumeiropas valstis vēl striktāk iebilst pret imigrantu uzņemšanu.

Slovākijas premjers Roberts Fiko kādā televīzijas diskusijā izteicies, ka imigranti Vācijā ir kļuvuši par "aizsargājamu sugu". Viņš arī aicināja sasaukt ES ārkārtas sanāksmi sakarā ar notikumiem Vācijā. Viņš arī piebilda, ka Slovākija darīs visu, lai neatkārtotos uzbrukumi sievietēm, un nepieļaus noslēgtu musulmaņu kopienu veidošanos.

Savukārt Polijas valdības pārstāvji norādīja, ka Vācija nav pietiekami nopietni novērtējusi imigrantu radītos riskus un ka Polija nevēlas uzņemt jaunus vīriešu kārtas imigrantus savā valstī.

Tikmēr ietekmīgais Rumānijas eksprezidents Traijans Basesku uzskata, ka Ķelnes notikumi ir pierādījums tam, ka Rumānijai jāpievienojas citu Austrumeiropas valstu pozīcijai, iebilstot pret imigrantu kvotām.

Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbans nosodīja sākotnējo faktu slēpšanu par masveidīgajiem uzbrukumiem, nosaucot to par liberālisma krīzi. Viņaprāt, mediji Ungārijā ir daudz brīvāki nekā Rietumeiropā. Viņš vēlreiz atkārtoja, ka imigrantu uzņemšana Eiropā ir jāaptur pilnībā.

Cits Orbana sabiedrotais Zolts Baijers imigrantus, kas uzbruka sievietēm, raksturoja šādi: "Tie ir dzīvnieki. Ziemeļāfrikas un arābu hiēnas. Angela Merkele atdod savu ģimeni un bērnus hiēnām saplosīšanai."