07.01.2016 18:41

Viedoklis: Var, bet negrib, vai grib, bet nevar?

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Var, bet negrib, vai grib, bet nevar? Valsts kanceleja

Domāju, ka nebūs retums tādu, kuriem valdības veidošanas daudzsēriju teātris apriebies un nokaitinājis vairāk par meksikāņu ziepju operām. Brīžam process var šķist nesakarīgs un vēl brīžam – ne tikai šķist.

Kāpēc partijas un to kandidāti nestāv rindā pēc valsts trešās amatpersonas goda? Kāpēc cirkulē tikai dažu "Vienotības" biedru uzvārdi, un tie paši netiek nominēti nedēļām ilgi? Ietekmīgākie politiķi tā vietā, lai rautos pēc premjera krēsla, drīzāk risina jautājumu – ko šajā postenī likt?


Kādēļ izveidojusies šāda situācija? Viss kļūst skaidrāks, saprotot, ka ir milzu atšķirība starp sevis pieteikšanu premjera krēslam un šī krēsla reālu iegūšanu. Esošajā Saeimas spēku salikumā katra no valdības partijām faktiski var izgāzt jebkuru no nosauktajiem kandidātiem. Labi strādājošu valdību nevar izveidot ne bez "Vienotības", ne ZZS, ne Nacionālās apvienības. Tātad katrai ir zināmas veto iespējas pret kādu no kandidātiem. Šo vienkāršo aritmētiku labi apliecināja arī Nacionālā apvienība, pārvelkot treknu krustu Solvitas Āboltiņas tik kārotajai karjeras virsotnei.

Jautājums ir tikai par to, cik liela ir motivācija šo veto izmantot. Atļaušos prognozēt, ka vislielākā motivācija ir "Vienotībai", kas pati nogāza savu valdību, lai... nu, teiksim diplomātiski: izveidotu to partijas vadībai lojālāku. Līdz ar to "Vienotībai" nav ne mazākās intereses jaunajā situācijā akceptēt ZZS vai Nacionālās apvienības vadītu valdību, kas salīdzinājumā ar Straujumas valdīšanu "Vienotībai" būtu nevis solis uz priekšu, bet divi vai pat trīs atpakaļ.

ZZS un Nacionālā apvienība rīkojas loģiski, oficiāli nesaucot savus premjera kandidātus, jo labi saprot, ka vienīgais "sausais atlikums" būtu "Vienotības" organizēta nomelnošanas kampaņa pret nosauktajiem politiķiem, un rezultātā nekāda rezultāta tāpat nebūtu. Situācija varētu mainīties tad, ja "Vienotība" tā pa īstam sašķeltos un vairākuma nodrošināšana tad jau notiktu pēc citām formulām.

Šobrīd valdību veidojošās partijas vieno tas, ka neviens jau arī nejūtas komfortabli ilgā "pagaidu valdības" un neziņas stāvoklī. Tāpēc ticamākais scenārijs, ka pēc ilgākas vai ne tik ilgas stīvēšanās tiks izveidota diezgan līdzīga valdība ar "Vienotības" premjeru priekšgalā. "Vienotība" par šo pirueti būs samaksājusi dārgu cenu no saviem reitingiem.