29.09.2015 07:43

Bērnudārza vadītāja: šobrīd neviens nav teicis, ka ies prom no "Pumpurdārza"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bērnudārza vadītāja: šobrīd neviens nav teicis, ka ies prom no "Pumpurdārza" Einārs Binders

Siguldas privātās pirmsskolas izglītības iestādes "Pumpurdārzs" vadītāja Ilze Vētra atzīst, ka ar valdības lēmumu pārtraukt līdzfinansēt privāto bērnudārzu un auklīšu pakalpojumus bija jārēķinās jau iepriekš, jo bija zināms, ka Ministru kabineta noteikumi valsts līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem paredz tikai divus gadus.

"Mēs varējām cerēt, ka valsts šo atbalstu pagarinās, bet mums tam nebija likumīga pamata. Mēs varējām lūgt vecākiem iedarboties uz ministrijām, Tiesībsargu, valdību, bet to varēja darīt tikai vecāki. Tas, protams, visiem būtu nācis par labu – gan vecāku makiem, gan mums kā privātajam bērnudārzam tas nodrošinātu zināmu finansiālu pamatu.

Nesaskan arī mūsu dažādie darbības periodi – izglītība tomēr domā mācību, ne fiskālajos gados. Tagad izmaiņas notiks mācību gada vidū, un tas rada papildu problēmas. Situācija ir tāda, kāda ir, neskatoties uz to, ka valsts prioritāte ir izglītība, demogrāfija. Bet, skatoties uz visu to, kas notiek valstī, jāsaprot, ka prioritāte ir arī valsts aizsardzība. Var jau saprast no valsts viedokļa, bet no mūsu un vecāku skatupunkta... ir visādas sajūtas.

Pašvaldības nostāja par vienādu finansējumu neatkarīgi no tā, kuru bērnudārzu – pašvaldības vai privāto – apmeklē novada bērni, ir tikai godīga. Varu teikt, ka mūsu pašvaldība ir ārkārtīgi atsaucīga šajā jautājumā, mums ir ļoti laba sadarbība. Protams, es varu gribēt, bet nevaru prasīt, lai pašvaldība sedz visas privātā bērnudārza izmaksas. Jārēķinās, ka pašvaldības bērnudārzā bērns "izmaksā" tik, cik izmaksā, un tā nav atbildīga, ka privātajā tas ir vairāk.

Nenoliedzami, valsts atbalsta programma ļoti ietekmēja vecāku interesi par "Pumpurdārzu". Mums pat izveidojās pamatīga rinda. Ņemot vērā valsts un pašvaldības atbalstu, vecākiem bija jāmaksā tikai par bērnu ēdināšanu.

No nākamā gada mums būs jādomā, kā segt šo valsts atbalsta daļu, kas acīmredzami ietekmēs vecāku maku. Maksājums būs atkarīgs no tā, kādu summu segs pašvaldība. Šogad tie ir 124 eiro, bet nākamgad tā plānota nedaudz lielāka. Līdz ar to vecākiem varētu būt papildus jāmaksā aptuveni 80–90 eiro mēnesī.

Bērnu vecāki ir informēti par nākamā gada situāciju, un šobrīd neviens nav teicis, ka ies prom no "Pumpurdārza". Ceru, ka viņi nemainīs savu lēmumu, jo zināms, ka vecāki izvēlas privātos bērnudārzus tieši tāpēc, ka saviem bērniem vēlās citādu vidi un metodiku, kas ir iespējama tikai tik mazā bērnudārzā – mums ir tikai 20 bērniņi.

Saprotu arī, ka, tuvojoties janvārim, kāda ģimene, iespējams, mainīs savu lēmumu, jo personīgās finanses nāksies pārskatīt."

Iepriekš:

Siguldā ir par godīgu spēli bērnudārzu finansēšanā

Pierīgā lēmumu pārtraukt privāto bērnudārzu un auklīšu dotēšanu sauc par nežēlīgu

Uz vietām privātajā bērnudārzā “Pumpurdārzs” Siguldā pēdējo gadu laikā izveidojusies bērnu rinda. Valsts atbalsta pārtraukšana situāciju, iespējams, mainīs.Uz vietām privātajā bērnudārzā “Pumpurdārzs” Siguldā pēdējo gadu laikā izveidojusies bērnu rinda. Valsts atbalsta pārtraukšana situāciju, iespējams, mainīs.