10.08.2015 14:02

Komentārs: Ja nav latviešu preses, lasīs to, kas ir

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Ja nav latviešu preses, lasīs to, kas ir arhīvs

Kā liecina pētījumu kompānijas TNS apkopotie TV auditorijas pētījuma rezultāti, skatītākais kanāls jūlijā bijis LTV1 ar 10,7% skatīšanās laika daļu. Otrs skatītākais bijis kanāls TV3, kura vērošanai veltīti 9,3% no kopējā TV skatīšanās laika.

Savukārt trešajā vietā – kanāli "NTV Mir Latvija" un "PBK". Katra šī kanāla skatīšanās laika daļa bija 8,3%.

Šī ziņa mani tiešām iepriecināja. Lai gan LTV1 reitingu lielākoties veidoja XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pārraides, tomēr tas liecina, ka nacionālās vērtības mums nav viss vienaldzīgas.

Kāpēc pievēršu uzmanību tik nenozīmīgai lietai kā televizora skatīšanai? Šoreiz tieši tāpēc, ka pirmajā vietā ir latviski raidošais kanāls. Tātad mūs tomēr interesē ziņas un pārraides latviešu valodā ("Panorāma" ir skatītākais ziņu raidījums Latvijā).

Ne tik pozitīvu ainu, izrādās, varam vērot "Latvijas Pasta" nodaļās. Reiz, vēlēdamās nopirkt dienas laikrakstu, iegriezos kāda Pierīgas ciema pasta nodaļā. Tur pārdevēja pārliecinoši un kā vispārzināmu patiesību pavēstīja to, ka dienas laikrakstu, turklāt latviešu valodā, viņiem jau sen vairs nav, un laipni piedāvāja izvēlēties kādu no divām biezām nedēļas avīzēm krievu valodā. Tās te dikti pieprasot. Bet dienas laikrakstus nevienam nevajagot.

Preses stendā rēgojās arī vairāki padomu žurnāli, bet aktuālo ziņu laikraksta neviena. Un tas, kā man likās, īsti latviskā ciemā, tepat Pierīgā.

Otrs gadījums, kas jau gadu neiziet no prāta ir pagājušajā vasarā pieredzētais kādā Latgales ciemā. Pie attāliem paziņām, kuriem tur ir vasarnīca, bet pamatdzīvesvieta ir Ogrē, iegriezos pēc dzeramā ūdens. Dienas vidū viņi, kā jau vecāki cilvēki, atpūzdamies skatījās televizoru. Krievijas TV kanālu! Tā kā viņi ir krieviski runājoši, nepajautāju, kāpēc tā. Tobrīd pieņēmu, ka acīmredzot valodas dēļ.

Vēlāk atcerējos, ka viņi taču saprot latviešu valodu, tikai nerunā tajā. Šī aina man joprojām neiziet no prāta. Un tas, kā man likās, ciemā, kur cilvēki saprot latviski, tepat, 250 kilometrus no Rīgas.

Vai šis ir jautājums par pieejamību? Vai pasta nodaļās nepiedāvā presi valsts valodā? Vai televizors nepiedāvā programmas valsts valodā?

Preses piegādātāji apgalvo, ka tās avīzes, ko cilvēki nepērk, viņi pamazām izņem no tirdzniecības, un tad veidojas apburtais loks – cilvēks atnāk uz pastu, neierauga nevienu avīzi savā valodā un nekad vairs tur neatgriežas. Tā pa vienam vien zaudējam lasītājus.

Nezinu patiesos iemeslus attiecībā uz TV kanālu izvēli, bet esmu dzirdējusi, ka austrumu pierobežā skatās to, ko televizors vislabāk uzķer.

Secinājums viens – nav piedāvājuma, nav pieprasījuma. Nevis otrādi.

Ja tā turpināsim, savu valsti nebūs viegli nosargāt.