11.02.2015 13:58

Komentārs: "Viena no puišiem". Kam tas ir izdevīgi?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs: "Viena no puišiem". Kam tas ir izdevīgi? www.tnp.no

Pagājušajā nedēļā man mieru nelika kārtējā ziņa par to, ka Norvēģijā sievietes tiek iesauktas obligātajā militārajā dienestā. Vispirms skaļi iesaucos: trakās sievietes! Tad izlasīju šīs idejas mērķi – nodrošināt dzimumu līdztiesību un izcelt Norvēģijas sabiedrības vērtības.

Un atkal iesaucos: kādas vērtības? Kurš tās izdomāja? Kam šī līdztiesība ir tik vajadzīga?

Ja spriežam loģiski, tad – pašām norvēģu sievietēm. Ja turpinām spriest loģiski – vai pēc šīs līdztiesības alkst tās 18 gadus vecās meitenes, kuras ir pakļautas obligātajam militārajam dienestam? Vai viņas bija tās, kuras ierosināja šo likumu? Esmu diezgan pārliecināta, ka ne.

Likuma autores, visticamāk, bija tās, kuras jau pāraugušas jauniesaucamā vecumu un nekvalificējas pat brīvprātīgajam dienestam. Iedomājos tādas kundzītes gados ar vīriešu griezuma frizūru vīriešu piegriezuma biksēs un vīriešu modeļa kurpēs, kādas esmu manījusi Skandināvijas valstīs. Tās, no kurām vīrietis par mēģinājumu atvērt durvis vai piedāvāt sēdvietu autobusā "noraujas" skaļus vārdus vai pat pļauku (arī dzirdēti un redzēti gadījumi Skandināvijā).

Viņas ir tās, kuras ar lepnumu jau paziņojušas: jau tagad norvēģu karavīri sievietes dala guļamtelpu ar vīriešiem, un tas padara viņas par "vienu no puišiem". Un šķiet, ka norvēģu vīrieši nav palikuši atbildi parādā un panākuši, ka karavīriem vīriešiem ir atļauts audzēt garus matus, ja vien viņi tos sien astē vai pin bizē, tāpat kā sievietes...

Te nu atkal skaļi jābļauj vai jānoelšas: kas būs tālāk? Varbūt norvēģiem vajadzētu atteikties no dzimuma ierakstīšanas pasē un nešķirot bērnus zēnos un meitenēs? Kam tas vairs vajadzīgs? Tikai lieki izdevumi meiteņu kleitiņām, jo pieaugot viņas tik un tā iepirksies vīriešu apģērbu veikalos, lai "nodrošinātu dzimumu līdztiesību".

Nez vai viņām ienāks prātā jautājums, kāpēc tā, jo šodienas amazones jau ir nolēmušas viņu vietā – nebūs Norvēģijā nekādas "cacošanās" un meiteņu padarīšanas! Visi būs vienādi! Iespējams, kad šodienas mazās meitenes izaugs, Norvēģijā būs tikai nekatrās dzimtes cilvēki.

Apspriežot tēmu par meiteņu iesaukšanu obligātajā militārajā dienestā, ģimenē modelējām tradicionālo jautājumu par to, kā viņas mēģinās no iesaukuma izvairīties (tā tas bijis un būs visos laikos)? Ko darīs astoņpadsmitgadīga modele ar spožu karjeru vai ēteriska būtne, kas raksta dzeju un sapņo par sievietes lomu ģimenē? Ko darīs jauna aktrise vai mākslas vingrotāja, vai vienkārši romantiska studente, kas sapņo par randiņiem parkā, nevis dzīvi kazarmās un mācību ierakumos ar visām no tā izrietošajām sekām?

Viena no iespējām – steidzami kļūt par māmiņu, jo neticu, ka arī jaunās māmiņas tiek pakļautas iesaukšanai armijā. Ironiski, bet šis varētu būt padoms mūsu valstsvīriem, kas nobažījušies par demogrāfisko situāciju Latvijā. Arī tādā veidā varētu paaugstināt dzimstību. Vienalga, cik laimīgi, izskoloti, aprūpēti un mīlēti, galvenais – ka tik vairāk...

Šis Norvēģijas dzimumu līdztiesības jautājums liek aizdomāties – kādi augstākie spēki ir nolēmuši un pieļāvuši izjaukt gadsimtiem ilgās tradicionālās dzimumu atšķirības un lomas? Kam tas ir izdevīgi?

Ceru, ka Latvijā līdz šāda jautājuma apspriešanai pat nenonāksim...