01.10.2014 14:03

Neradīsim augsni Ukrainas situācijai

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Līdz dienai, kad paši lemsim savu tuvāko un arī tālāko nākotni, palikušas vairs tikai pāris dienas.

Ņemot vērā intensīvās priekšvēlēšanu aktivitātes, tostarp reklāmas un antireklāmas, nekas pārsteidzošs, iespējams, vairs nav sagaidāms. Lai gan, vērojot, ar kādām metodēm cīņā par neizlēmīgās elektorāta daļas balsīm šoreiz metušies gandrīz visi politiskie spēki, iespējams, piektdienas vakarā kāds anonīms avots atklās, ka "lūk, tā tur partija ir izdomājusi atombumbu un grasās to pārdot Krievijai"... Izklausās absurdi?

Bet vai neticamāk par visām tām "patiesībām", kas pēdējā laikā tiek celtas gaismā par gandrīz jebkuru veco un jauno spēku? Diemžēl jāsecina, ka kādas partijas skaļā metode, kuras retorika sastāv no rupjiem un necenzētiem vārdiem, ir bijusi iedarbīga un uzrunājusi arī tos, kas līdz šim nepiepūlējās aiziet līdz vēlēšanu iecirknim. Nav jau gan garantijas, ka arī šoreiz viņi aizies, jo nekas vairāk par tā saukto virtuves galda politiku, kas tiek apspriesta ģimenes viesībās, viņus parasti neuztrauc.

Izklausīsies banāli un šabloniski, bet es tomēr atgādināšu, ka sestdien nedrīkst palikt mājās pie virtuves galda, ir jāiet un jāparāda sava attieksme. Ja mēs to nedarīsim, paši savām rokām atvērsim durvis prokrieviski noskaņotajiem spēkiem, kas atšķirībā no "latviskajām" partijām nav tik sašķelti. Ne velti politologi atgādina, ka ikviena cilvēka balss ir ļoti svarīga. Jo mazāka būs vēlētāju aktivitāte, jo lielāka iespēja gūt panākumus populistiem.

Uzskatāms piemērs tam ir Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kas notika pavasarī, – vēlētāju zemās aktivitātes dēļ Ždanokai pietika tikai ar 28 tūkstošiem balsu, lai nokļūtu Eiropas Parlamentā. Tāpēc, lūdzu, neizšķērdēsim savu balsi par labu tiem, kuri savus vēlētājus iekrāmēs autobusos un aizvedīs uz vajadzīgo iecirkni.

Tiem, kuri apgalvo, ka neies uz vēlēšanām, jo "viņi visi ir vienādi", iesaku beidzot vismaz vienu reizi izlasīt vēlēšanu programmas un salīdzināt tās ar solījumiem pirms 11. un 10. Saeimas vēlēšanām. Ja tas nepalīdz, lai paklausās priekšvēlēšanu debates, kas tagad norit gandrīz katrā TV kanālā.

Un, ja negribas darīt ne vienu, ne otru, lai balso, kā tagad populāri mēdz izteikties, par vismazāko ļaunumu Latvijai. Un te, iespējams, lēmumu palīdzēs pieņemt ar valsts drošību saistīto ekspertu teiktais: ja būsim vienaldzīgi un nebūsim vienoti savā politiskajā nostājā, radīsim augsni Ukrainas notikumiem.