13.04.2014 12:53

Sēņot, neizejot no mājas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ieraugot ziņu, ka valdība piešķīrusi papildus 3,63 miljonus eiro jaunu bezmaksas publisko interneta pieejas punktu izveidošanai un jau esošo pilnveidošanai novadu pašvaldībās, lasīju to vairākas reizes, lai pārliecinātos, ka neesmu pārpratusi.

Tiešām internetam? Nākamais jautājums – drīzāk gan secinājums – bija, ka tātad ar visu citu valstī mums viss ir kārtībā, ja jau tik liela summa atrodas dzīves ekstrai, nevis pirmajai nepieciešamībai. Tad jau visas citas jomas mūsu valstī ir sakārtotas?! Var jau meklēt attaisnojumu, ka tā nav tikai Latvijas budžeta nauda, bet gan ieguvums no mūsu pieejas Eiropas fondiem. Un, ka citiem mērķiem neizdevās iegūt ERAF naudiņu, tāpēc jāpriecājas par to, kas tiek.

Jāteic gan, ka šis, tāpat kā citi ES fondu atbalstīti projekti, nav bez maksas. Pašvaldībām, kuras gribēs, lai to teritoriju pēc iespējas blīvāk noklāj bezvadu internets, būs jāpiemet no savas kabatas. Bet, ja nu pašvaldībām ir citi, svarīgāki mērķi, kam atvēlēt līdzekļus? Ja nu sociālajai palīdzībai vai ielu remontam pietrūkst tieši tik, cik tiek uzspiests piemest, lai pieeja internetam būtu uz katra stūra?

Šādu līdzekļu atvēlēšanu tik nepieciešamajam internetam es saprastu, ja tā trūkums būtu problēma. Bet jau tagad kafejnīca, veikals vai kāda cita iestāde, kur nav bezvadu interneta jeb Wi-Fi pieslēguma, nav stilīga. Katrs savu klientu cienošs uzņēmums ir parūpējies par bezmaksas Wi-Fi. To var novērot gan lielveikalā, stāvot rindā, gan kafejnīcās. Nevaru vien nopriecāties par skatu, kad pārītis, tā vietā, lai skatītos viens otram acīs, neatrauj skatienus no savu viedtālruņu ekrāniem un, uzjautrinoties par kopējo draugu "tvītiem", pavada "romantisku" randiņu. Un kāpēc gan tā nedarīt, ja Latvijā ir visātrākais internets Eiropā un ceturtais ātrākais pasaulē?

Bet varbūt mūsu mērķis ir noklāt katru Latvijas kvadrātmetru ar Wi-Fi? Vismaz kādā kategorijā būsim pirmie pasaulē! Un biedrībai "Esi brīvs!" būs nākamā rūpe – ārstēt no mobilā telefona atkarīgos... Jo tā tiešām ir nopietna atkarība. Ejot gulēt, kur noliekam telefonu? Pa ķērienam! Ejot ārā no mājas, pirmais, par ko iedomājamies? Kur mans telefons! Zinu cilvēkus, kas arī uz tualeti ņem līdzi telefonu, jo to var lietot kādreiz ierastās avīzes vietā... ziņu lasīšanai.

Kas būs tālāk? Tā vietā, lai dotos pie dabas, ieslēgsim mobilo aplikāciju "sēņošana"?