24.03.2014 17:03

Pierīgas mēri uzskata, ka pašvaldība nevar iztikt bez sava izdotā vietējā laikraksta

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas mēri uzskata, ka pašvaldība nevar iztikt bez sava izdotā vietējā laikraksta arhīvs

Ministru kabineta rīkotajā reģionālās preses konferencē plašsaziņas līdzekļu pārstāvji ierosināja ministru prezidentei Laimdotai Straujumai izskatīt jautājumu par pašvaldību izdotajiem informatīvajiem izdevumiem jeb "vietējām avīzītēm".

Proti, nevienam nav noslēpums, ka šie izdevumi tiek izdoti par nodokļu maksātāju naudu, tajos tiek atspoguļota tikai attiecīgā novada domei pozitīvā nostāja un ka citās Eiropas valstīs pašvaldības šādus laikrakstus neizdod.

Likumā par pašvaldībām teikts, ka pašvaldībai obligāti jāpublicē saistošie noteikumi vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā, tas pats attiecas uz domes lēmumiem, kas pieņemti, ja tajos ņemti vērā publiskās apspriešanas rezultāti. Taču cita informācija laikrakstā vai bezmaksas izdevumā nav obligāti jāpublicē.

Tātad, no likuma viedokļa, pašvaldības vietējais laikraksts varētu sastāvēt tikai no saistošajiem noteikumiem un domes lēmumiem. Tomēr iedzīvotājiem aktuāla ir arī cita informācija, piemēram, par kultūras pasākumiem, uzņemšanu izglītības iestādēs, sporta aktivitātēm, projektu virzību un daudzām citām aktualitātēm.

Ko par pašvaldības avīzes nepieciešamību saka Pierīgas mēri?

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko: "Inčukalna pašvaldībā ar interneta mājaslapu un avīzi tiek nosegtas divas pilnīgi atšķirīgas mērķauditorijas. Gados vecākiem iedzīvotājiem avīze ir ļoti svarīga, tā ir vienīgais plašsaziņas līdzeklis, ko viņi lasa, jo ir bezmaksas. Šobrīd vēl konkrēti nevaram pateikt, ko darīsim, ja laikraksts tiks aizliegts, bet skaidrs, ka noteikti meklēsim veidu, kā informēt mērķauditoriju, kas nelieto internetu, bet lasa avīzi."

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Valts Variks: "Šāda iecere noteikti nav atbalstāma, jo zustu iespēja informēt novada iedzīvotājus, kuri nelieto internetu. Daudziem vecāka gadu gājuma novada iedzīvotājiem tā ir vienīgā iespēja uzzināt par pasākumiem, kultūras dzīvi un jaunumiem novadā."

Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs: "Viens no pašvaldības pienākumiem ir informēt savus iedzīvotājus par pašvaldības darbu un svarīgākajiem notikumiem novadā! Lai šo pienākumu varētu izpildīt, vislietderīgāk to darīt ar bezmaksas vietējā informatīvā izdevuma palīdzību, jo to ir iespējams izplatīt visiem interesentiem."

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars: "Informatīvā izdevuma "Salaspils Vēstis" izdošanas mērķis ir novadnieku informēšana atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasībām, kas noteic, ka valsts pārvaldes pienākums ir informēt sabiedrību par savu darbību. Arī pašvaldības iestāžu informācija par pieņemtajiem lēmumiem un veikto darbu attiecas uz domes veikto darbu un tās pieņemtajiem lēmumiem. Uzskatām, ka "Salaspils Vēstis" ir ļoti nepieciešamas, jo tās informē tradicionālā un saprotamā veidā. Drukātu informāciju cilvēki pieprasīs vienmēr – tradicionālo avīzes formātu jau nu noteikti."

Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus: "Pašvaldības informatīvie izdevumi ir nozīmīgs iedzīvotāju informēšanas instruments, kuru pašvaldībām ir jāatstāj. Regulāra, apzināta komunikācija ar iedzīvotājiem ir neatņemama pašvaldības ikdienas darba sastāvdaļa. Tas ir galvenais veids, kādā pašvaldība savā administratīvajā teritorijā informē iedzīvotājus par dažādiem pašvaldības teritorijā notiekošiem procesiem, notikumiem, pašvaldības plāniem un darbību. Pašvaldības darbu tas padara caurspīdīgāku un nodrošina arī lielāku iedzīvotāju iesaistīšanos pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī veido lielāku saikni, identificēšanos, līdzatbildību par vietu un vidi, kurā viņi dzīvo.

Vienlaikus vēlamies uzsvērt to, ka iedzīvotāju informēšana ir ļoti būtiska arī no tā aspekta, ka novērš nepatiesas informācijas un baumu veidošanos, bet vieš skaidrību par procesu norisi, veicinot gan iedzīvotāju lielāku uzticēšanos pašvaldībai, gan arī iespējas ietekmēt notiekošos procesus, sniedzot savus priekšlikumus. Pašvaldības informatīvajā izdevumā iedzīvotājiem tiek sniegta arī vispārēja informācija par notikumiem novadā, iedzīvotāju iniciatīvām, intervijas gan ar novadā pazīstamiem cilvēkiem – māksliniekiem, sportistiem, uzņēmējiem –, gan vienkārši iedzīvotājiem, liekot padomāt par vidi, kurā viņi dzīvo un kā to kopīgiem spēkiem padarīt modernāku, sakārtotāku, ērtāku un jaukāku."

Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa: "Ne visi iedzīvotāji izmanto internetu un var ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem un domes pieņemtajiem lēmumiem iepazīties pašvaldības mājaslapā. Tas jo īpaši attiecas uz gados vecākajiem iedzīvotājiem.

Pašvaldības informatīvie izdevumi sniedz arī ieskatu par to, kas notiek iestādēs, kultūrā, sportā, kas gaidāms tuvākajā laikā. Ņemot vērā faktu, cik ātri vietējais izdevums kļūst par deficītu, jāsecina, ka tas iedzīvotājiem ir nepieciešams, līdz ar to šādu izdevumu aizliegšana būtu liela kļūda.

Iepriekš:
Pašvaldībās atbalsta valsts valodas neprasmi