14.02.2014 16:31

Cita mīlestība

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai gan šodien visa pasaule svin visu mīlētāju dienu, kuras neatņemams fons ir rozā un sarkanas sirdis, ziedi, šampanietis, raksti par mīlestību, dāvanu kartes uz romantiskām vakariņām un koncertiem... mēs šodienas avīzi esam veltījuši mīlestības augļiem – bērniem.

Iedvesmojoties no jaundzimušo mazuļu sveikšanas pasākumiem, kas šogad jau notikuši dažās Pierīgas pašvaldībās, apkopojām informāciju gan par jaundzimušo skaitu, gan Pierīgas pašvaldību atbalstu jaunajiem vecākiem. Un izrādījās, ka cipari un pašvaldību atbalsts ir ievērojami audzis! Gan mazuļu dzimst arvien vairāk, gan pašvaldības kļuvušas radošākas un piedāvā aizvien plašākas jauno vecāku un daudzbērnu ģimeņu atbalsta programmas. Arī sociāli neaizsargātās ģimenes arvien vairāk tiek aprūpētas.

Pašvaldības to pamato ļoti skaistiem vārdiem, sak, bērni un izglītība ir mūsu prioritāte! Arī ministrijas apgalvo to pašu, bet ne vienmēr darbi sakrīt ar vārdiem.

Par mīlestības dziļāko nozīmi aizdomājos, lasot interviju ar bērnu psihoterapeiti Guntu Andžāni, kura ikdienā redz nelaimīgu ģimeņu un attiecību sekas – nelaimīgus un līdz ar to slimojošus bērnus. Vecāki bērnu slimošanā parasti vaino gan bērnudārzu, kur var "saķert visādus vīrusus", gan kaimiņu bērnus, kuri "manējam pielaida iesnas". Bet patiesībā slimība ir trauksmes signāls ģimenei – bērna sauciens pēc vecāku mīlestības.

Mīlestība pret bērnu ir pamatu pamats, lai bērns būtu laimīgs un līdz ar to veiksmīgs turpmākajā dzīvē, ģimenē, karjerā. Vai gluži pretēji. Kā tas, izrādās, bijis "medmāsas gadījumā", par ko šausminājāmies pirms diviem gadiem. Bērnu psihoterapeites atziņas, kuras varat izlasīt 4. un 5.lpp., man lika uz to visu paskatīties no cita skatpunkta.

Taču ir kāds, kurš par bērniem un jauniešiem, kas atstāti bez mīlestības un uzmanības, rūpi tomēr tur, un tas ir kustības "Ghetto Games" aizsācējs Raimonds Elbakjans, kurš ar savu personību un harizmu spējis aizraut tā sauktos ielu bērnus un parādīt viņiem ceļu uz jēgpilnu dzīvi. Lai gan kustības nosaukums rada asociācijas ar agresiju, iepazīstot Raimonda dzīves filozofiju, varu tikai noņemt cepuri viņa priekšā. Viņa centienus novērtējusi arī Ropažu kultūras dzīves organizētāja Līga Mekša, kura iecerējusi kustībai piesaistīt sava novada jauniešus. Par to stāsts 8. lpp.

Mūsu vienīgā artava Valentīndienai ir stāsts par izrādi "Padomi precētiem pāriem", kurā savu skatījumu uz divu cilvēku mīlestību un attiecību modeli atklāj režisore Dita Balčus. Ja 14. februārī mīlestības un romantikas licies par maz, tā sestdien, 15. februārī, būs tieši laikā.

Lai gan šodienas avīzē nav sārtu siržu un romantikas, par mīlestību tā man lika aizdomāties. Vai citā nozīmē? Tomēr – patiesajā.