24.05.2013 11:01

"Latfood" testē jaunu kartupeļu šķirni čipsu ražošanai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Šogad papildus jau zināmajām kartupeļu šķirnēm Ādažu novadā esošā akciju sabiedrība "Latfood" agroserviss šogad vietējos klimatiskajos apstākļos pārbaudīs jauno šķirni 'Verdi', kas ir īpaši piemērota čipsu ražošanai.

Plānots, ka no pirmās ražas rudenī tiks izgatavoti aptuveni 9 % no visas "Ādažu čipsu" un eksporta tirgiem paredzētās preču zīmes "Taffel" produkcijas, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".

Latvijā tiek audzētas aptuveni 60 kartupeļu šķirnes, taču lielākā daļa no tām nav piemērotas čipsu ražošanai. Atšķirība ir cietes saturā un cukura līmenī. Čipsu kartupeļiem ir nepieciešams ļoti zems cukura līmenis un augsts sausnes saturs, lai produkts būtu gaiši zeltains un tajā būtu mazāk eļļas. Jaunumam 'Verdi' salīdzinājumā ar pārējām "Ādažu čipsu" kartupeļu šķirnēm ir vēl mazāk cukura un ģenētiski ļoti liels sausnas saturs.

Uzņēmums ik gadu testē vairāk nekā 20 vietējās un ārvalstu kartupeļu šķirnes, lai atrastu piemērotākās čipsu ražošanai un Latvijas klimata specifikai. Sākotnēji jaunās šķirnes stāda mazos lauciņos, novēro to īpašības un veic pārbaudes laboratorijā. Perspektīvās tiek audzētas dažos hektāros un pārbaudītas uz ražošanas līnijas, un tikai pozitīvu rezultātu gadījumā šķirne tiek piedāvātiem audzēšanai zemniekiem. Šogad mazajos lauciņos tiks pārbaudītas 29 šķirnes, bet ražošanas apstākļos – trīs jaunas šķirnes.

"Latfood" agroserviss sadarbībā ar zemnieku saimniecībām visā Latvijā šogad plāno apstādīt aptuveni 460 hektārus zemes. "Ādažu čipsu" un "Taffel" produkcija patlaban tiek ražota no tādām šķirnēm kā 'Saturna', 'Marlena', 'Lady Claire' un 'Lady Rosetta'.