16.05.2013 22:33

FOTO: Ķekavā top prestižs zīdakmens

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Uzņēmuma "PAA" vannu ražotne Ķekavas novadā ceturtdien prezentēja jauno un unikālo materiālu "Silkstone", kas apvieno divus pretstatus – maigi zīdainu virsmu ar akmens cietību un ilgmūžību.

SIA "PAA" valdes priekšsēdētājs un dibinātājs Pēteris Treicis pastāstīja, ka silkstone ir kā jaunās paaudzes marmors, jo "tas saglabā marmora vizuālo cēlumu, bet tas ir cietāks un to ir daudz vieglāk kopt. Tā virsma ir maiga kā zīds, tāpēc arī šāds nosaukums. Silkstone ir labākas lietošanas īpašības, nekā īstajam akmenim, marmoram, bet tiek saglabātas tās pašas vizuālās īpašības. Tas ļauj veidot dažādas formas, salīmēt materiālu gandrīz bez šuvēm".


Šīs īpašības ir ļoti svarīgas, lai to varētu izmantot sabiedriskās ēkās, kur ir intensīva lietošana. Piemēram, slimnīcās, skolās, restorānos, lidostās. To ir tikpat kā neiespējami saskrāpēt, un pat tad, ja tas ticis saskrāpēts, nezaudē savu pievilcīgo skatu. Ja spīdīgu virsmu saskrāpē, to uzreiz redz. Šeit nē," skaidro P. Treicis.

Izveidojusies stabila sadarbība ar ārvalstu partneriem, bet pasūtītāji ir arī Latvijā. Nule Rēzeknes jaunajā sporta hallē izlietnēm izmantots silkstone materiāls, arī pāris bankās un divos lielos dzīvokļu projektos – Baltezerā un Jūrmalā. "Šis materiāls pēc būtības ir no augstā gala, tas nav ekonomisks. Visas izejvielas ir salīdzinoši dārgas, pēcapstrādē nepieciešams roku darbs, tāpēc šis materiāls pozicionējas vidējā un uz augšu tirgus segmentā." Pirmās domas un eksperimenti ar materiālu notikuši pirms trim gadiem. "Inovācijā un ražošanā sākumā nekad nekas neiet gludi. Tādu gadījumu neesmu pieredzējis. Un šis nebija izņēmums. Tas viss iet ar lielām sāpēm, un jāpiedzīvo neizdošanās, kas maksā dārgi. Tas bija grūts ceļš, bet patīkams, jo izskatījās, ka rezultāts būs baigi foršs," emocijas atklāj uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

"PAA" nodarbojas ar vannu, izlietņu, galda virsmu, interjera elementu, fasādes, kāpņu margu elementu ražošanu. "Kas attiecas uz jauno materiālu – šī proporcija varētu saglabāties, bet nākotnē tā varētu kļūt vēl izteiktāka eksporta prece – attiecība varētu mainīties viens pret četri," prognozē P. Treicis. "Centīsimies iekļauties tirgū, kas līdz šim mums bija svešs – sabiedriskās lietošanas telpas. Ja vannas un izlietnes vairumā gadījumu ir privātā lietošanā, tad darbs ar sabiedriskām telpām ir jauna iespēja un jauns pagrieziens."