01.05.2013 10:30

Kuram tiks Pierīgas atkritumi?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ja pašvaldībām piederošie atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi sniedz pakalpojumu, nepiedaloties konkursā, tas kropļo pakalpojuma cenu. Ja pašvaldībām piederošie atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi sniedz pakalpojumu, nepiedaloties konkursā, tas kropļo pakalpojuma cenu. www.foto.delfi.lv

Bez iepirkuma slēgtie atkritumu apsaimniekošanas līgumi jūlijā zaudēs spēku, taču jaunus līgumus pašvaldības slēgt nesteidzas. Nereti izskan viedoklis, ka konkursu rīkošana paver iespējas galvenokārt lielajām kompānijām. Kāda ir situācija Pierīgā?

Komentē Jānis Lediņš, SIA "Eco Baltia vide" izpilddirektors:

Divās Pierīgas pašvaldībās – Mārupē un Babītē – konkursi jau ir notikuši, tajos uzvarējis mūsu uzņēmums. Šobrīd, izmantojot mūsu trīs pieredzējušo uzņēmumu labāko praksi, veidojam jaunu vienotu klientu apkalpošanas standartu, kā arī strādājam pie pakalpojumu klāsta unificēšanas visos reģionos, lielāko uzsvaru liekot uz atkritumu šķirošanu.

Iedzīvotājiem, protams, pati svarīgākā ziņa ir tā, ka pēc konkursa šajās pašvaldībās ir zemāks atkritumu tarifs. Konkursi šobrīd notiek arī Carnikavā un Inčukalnā, bet maijā sniegsim savu piedāvājumu Ādažos. Ja pašvaldībām piederošie atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi sniedz pakalpakalpojumu, nepiedaloties konkursā, tas kropļo pakalpojuma cenu veidošanos un nenodrošina patērētājām kvalitatīvāko pakalpojumu par labāko cenu. Zaudētāji ir pašvaldību iedzīvotāji.

Nevienam nepatīk pārmaiņas, bet pašvaldību bažas par zaudējumiem vairāk ir saistītas ar atkritumu poligonu darbības nodrošināšanu, kas, savukārt, ar pašvaldību spēju atmaksāt to izveidei ņemtos kredītus. Privātajiem komersantiem un pašvaldību uzņēmumiem būtu jāstrādā veselīgas konkurences apstākļos. Pašvaldības savos konkursu nolikumos ietver ļoti specifisku pakalpojumu kompleksu: visā darbības teritorijā klientiem nodrošināt pilnu vides apsaimniekošanas pakalpojumu klāstu − sadzīves un šķiroto atkritumu izvešanu, būvgružu un lielgabarīta atkritumu apsaimniekošanu, ceļu un teritoriju uzkopšanu, apzaļumošanu, asenizāciju un citus pakalpojumus. To izpildīt pa spēkam ir pieredzējušiem un lieliem uzņēmumiem.

Skatoties no atkritumu apsaimniekošanas nozares viedokļa, ir labi, ka tirgū darbojas lielāki, profesionāli spēcīgāki spēlētāji, kas paceļ pakalpojuma kvalitātes latiņu, tādēļ ieguvēji ir iedzīvotāji.