15.02.2012 09:30

Ar «Brāli» benzīntankos «neuzpildās» (papildināta)

Autors  Kate Jēkabsone
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Privātās alus darītavas «Brālis» darbība tiek balstīta uz 100% vietējo kapitālu - visi alus darītavas īpašnieki ir Latvijas iedzīvotāji un rūpnīcas celšanā nav piesaistīts ārzemju kapitāls. Privātās alus darītavas «Brālis» darbība tiek balstīta uz 100% vietējo kapitālu - visi alus darītavas īpašnieki ir Latvijas iedzīvotāji un rūpnīcas celšanā nav piesaistīts ārzemju kapitāls. www.bralis.lv

«Veselības ministrijas izstrādātie alkohola tirdzniecības ierobežojumi būtiski neietekmēs mazo alus darītavu darbību,» atzīst SIA «Alus Nams» privātās alus darītavas «Brālis» valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bērziņš.

Veselības ministrijas izstrādātais Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2012. - 2014. gadam paredz virkni pasākumu, tostarp alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegumu drukātajos plašsaziņas līdzekļos un vides reklāmās, kā arī reklāmā iesaistīt sabiedrībā populārus cilvēkus, sportistus un jaunus cilvēkus līdz 30 gadu vecumam.

Šis plāns paredz arī alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegšanu degvielas uzpildes stacijās, nosakot, ka alkoholiskos dzērienus atļauts pārdot tikai specializētos veikalos, specializētās tirdzniecības vietās vai izvietot nošķirti no citiem pārtikas produktiem, veidojot atsevišķas sekcijas, nodaļas ar atsevišķām kasēm.

«Mūs kā mazu alus darītavu šīs izmaiņas būtiski neskars, jo mēs nesadarbojamies ar degvielas uzpildes stacijām un ļoti maz reklamējamies medijos. Savā ziņā mēs pat esam par šādām izmaiņām,» saka M. Bērziņš.

Veselības ministrijai projekts vēl jāsaskaņo ar valsts institūcijām, nevalstiskajām organizācijām un profesionālajām asociācijām un pēc tam jāiesniedz apstiprināšanai Ministru kabinetā.

«Nodrošinot projekta izpildi, tiks samazināts kopējais alkohola patēriņš litros uz iedzīvotājiem. Līdz ar to tas būs lielāks ieguvums tautsaimniecībai kopumā, jo samazināsies veselības aprūpes un sociālās izmaksas un pieaugs produktivitāte,» paskaidro Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Atkarību profilakses nodaļas vecākā referente Lolita Meļķe-Prižavoite.

SIA «Alus Nams» privātā alus darītava «Brālis» atrodas Inčukalnā un ietilpst Latvijas Alus darītāju asociācijas sastāvā.

Vēsturiski Inčukalna senās alus darītavas saknes ir meklējamas jau tālajā 1855. gadā. Bet tikai 2001. gada vasarā tika uzsākti būvdarbi jaunai alus rūpnīcai «Brālis». Pirmie eksperimentālie alus vārījumi veikti 2002. gada aprīlī, bet pirmais gatavais gaišais alus «Brālis» pudelēs iepildīts 2002. gada 14. jūnijā.

Alus darītavas laboratorijā veic pamatparametru kontroli, mikrobioloģisko kontroli un gatavai produkcijai nosaka alkohola dzidrumu. Katrai alus saražotai partijai tiek noteikts organinoleptiskās īpašības - garša, smarža, dzidrums-, alkohola saturs, CO² daudzums, kā arī skābums.