26.04.2013 15:17

ZAAO: Tehnisku apsvērumu dēļ atkritumu apstrādes iekārta nestrādā; tā bija arī TV sižeta filmēšanas laikā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Dažādu iemeslu dēļ atkritumu apstrādes iekārta reizēm uz laiku nestrādā, lielākoties tie ir tehniski apsvērumi, tā noticis arī laika posmā, kad tika veidots TV3 materiāls par SIA "ZAAO" (ZAAO) iespējamo krāpniecību atkritumu šķirošanā, šodien preses konferencē atzina ZAAO valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais.

Laika posmā, kurā tika filmēts materiāls, bijis tieši šāds gadījums – darbinieka slimības dēļ iekārta darbojusies vien ar 30 % jaudu, uzņēmumam nav bijis pietiekami profesionāla speciālista, kas varētu saslimušo personu aizvietot, tādēļ pārējie šķirotie atkritumi vesti uz šūnu, maksājot dabas resursa nodokli atbilstoši prasībām, situāciju plašsaziņas līdzekļiem skaidroja A. Sirmais, vēsta LETA.

Viņš norādīja, ka arī gaisa temperatūra bijusi pietiekami zema, lai atļautos riskēt ar nepietiekami apmācītu darbinieku iespējamām kļūdām iekārtu darbības vadīšanā.

"Ja mēs esam šķirotos atkritumus atveduši līdz Daibei, mums nav nekādas loģikas tos atstāt kalnā, bet gan pāršķirot un realizēt," viņš atzina.

Jau ziņots, ka 7. aprīlī TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka ar žurnālista eksperimentu izdevies atklāt iespējamu krāpšanos atkritumu šķirošanā, radot aizdomas, vai atkritumu šķirošana nenotiek tikai "uz papīra". Raidījuma žurnālists uzstādījis vairākus GPS raidītājus ZAAO automašīnām, kas ved atkritumus uz "Daibes" poligonu, un trīs nedēļas vērojis raidītāja signālus, kas atklājuši, ka no 59 reizēm tikai trīs reizes atkritumu mašīnas iebraukušas priekšapstrādes centrā.

Lai novērstu šādus darbības traucējumus nākotnē, saskaņā ar šodien dalībnieku sapulcē pieņemtu lēmumu uzņēmums pievērsīs vēl lielāku uzmanību priekšapstrādes centra nepārtrauktas darbības nodrošināšanai, tostarp personāla plānošanas un iekārtu uzraudzības jautājumiem, pastāstīja A. Sirmais.

A. Sirmais jau iepriekš izteica aizdomas, ka eksperiments ar GPS iekārtu piestiprināšanu ZAAO automašīnām, visdrīzāk, bijusi provokācija no konkurējošo atkritumu apsaimniekotāju puses, kam ZAAO darbība ir neērta un traucējoša. Viņš norāda, ka raidījuma sižetā sniegtā informācija ir nepilnīga un maldinoša. "Kā uzņēmuma vadītājs varu apgalvot, ka ZAAO strādā likuma ietvaros un nodrošina gan atkritumu šķirošanu, gan sadzīves atkritumu priekšapstrādi," toreiz sacīja A. Sirmais.

Tomēr sižets televīzijā un no tā izrietošās publikācijas presē un sabiedrībā kopumā nebūt nebija vienīgais "nomelnošanas kampaņas" elements, norādīja A. Sirmais. Šorīt lielākā daļa Valmieras iedzīvotāju savās pastkastītēs saņēma bukletus, kas uzrāda cenu atšķirību kubikmetrā par atkritumu savākšanu ZAAO un pie citiem atkritumu savācējiem, liecinot, ka ZAAO izmaksas salīdzinājumā ar atkritumu apsaimniekotājiem citviet Latvijā ir ļoti lielas.

Tomēr Valmieras pilsētas izpilddirektors Jānis Baiks norādīja uz vairākām nepilnībām salīdzinājumā. Pirmkārt, tika salīdzinātas nevis faktiskās izmaksas, kas būtu cena par vienu iedzīvotāju, bet izmaksas par kubikmetru, kas rāda pavisam citu ainu. Turklāt mazo cenu piedāvātāji ne tikai nepilda atkritumu apsaimniekotājiem uzliktās normas, bet pēc finanšu rādītājiem pat strādā ar zaudējumiem, kas, pēc J. Baika teiktā, būtu pamats maksātnespējas ierosināšanai.

Līdz ar to salīdzinājums nav adekvāts, bet, to rūpīgi neizvērtējot, iedzīvotājiem var rasties nepareizs priekšstats. Par iespējamajiem kaitējuma veicējiem ZAAO pārstāvji patlaban izteicās atturīgi, vien norādot, ka šāda veida pašvaldības uzņēmums, kas ievēro likumā paredzētās normas, noteikti nav ērts privātajam sektoram un privātajiem atkritumu apsaimniekotājiem, norādīja poligona "Daibe" vadītājs Ģirts Kuplais.