23.04.2013 14:41

"Spilva" šogad iepirks uz pusi vairāk gurķu nekā pērn; problēmas ar standartizmēriem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai spētu nodrošināt pietiekamu izejvielu daudzumu pieprasītam konservu veidam – "Latvijas lauku gurķi" –, ēdienu piedevu ražotājuzņēmums "Spilva" Babītes novadā šogad plāno par 50,1 % palielināt vietējo gurķu iepirkuma apjomu.

Kā norādīja uzņēmuma mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne, "Latvijas lauku gurķu" krājumi izpirkti jau šā gada martā. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pārdošanas sezonu "Latvijas lauku gurķi" pārdoti par 37 % jeb 19 900 litriem vairāk, vēsta nozare.lv. Lai nodrošinātu pieprasījuma izpildi, jaunajā dārzeņu sezonā "Spilvas" ražošanas vajadzībām paredzēts iepirkt 123,8 tonnas gurķu.

Vienlaikus uzņēmuma pārstāve atzina, ka joprojām aktuāla ir problēma ar vietējo zemnieku nespēju piegādāt nepieciešamo standartizmēra gurķu apjomu.

"Ar Latvijas piegādātāju nodrošināto dārzeņu kvalitāti esam apmierināti. Taču ir problēmas ar attiecīgo izmēru gurķu piegādēm. Latvijā piegādātāji nelabprāt vēlas nodrošināt standartizmēra gurķu piegādes. Ne tikai ar sešu līdz deviņu centimetru, bet arī 9–12 centimetru gurķīšiem ir problēmas. Noteikts šāda izmēra gurķu apjoms nepieciešams pilnīgai burciņu piepildīšanai, un to nav iespējams paveikt ar liela izmēra gurķiem," skaidroja D. Erciņa-Užāne.

Viņa arī sacīja, ka kopumā šogad jaunā dārzeņu iepirkuma sezona saistībā ar laika apstākļiem kavēsies aptuveni par divām nedēļām. Līdz ar to iepirkumu sezonas sākums plānots ap 20. maiju, kad tradicionāli sāksies skābeņu iepirkums. Šogad tas plānots 109 tonnu apjomā.

Šajā sezonā ražotne plāno iepirkt ne mazāk kā 331,6 tonnas dārzeņu. Taču šis nav galīgais apjoms, jo tajā vēl nav iekļauti mārrutku, pelēko zirņu, kā arī ogu iepirkuma apjomi, kas kļūs zināmi iepirkumu sezonas gaitā. Patlaban zināmajās dārzeņu iepirkuma pozīcijās iepirkuma apjoma palielinājums ir 19,6 %. Kopumā šā gada sezonā ir plānots iepirkt arī 33,6 tonnas saldo piparu, 39,8 tonnas kabaču, 22,5 tonnas baklažānu, 2,2 tonnas diļļu.

"Šogad ceram uz veiksmīgāku sadarbību ar piegādātājiem Latvijā un labākām pašmāju dārzeņu ražām. Iepriekšējā sezonā Latvijas zemnieki dārzeņus varēja par lielāku cenu pārdot tirgū, jo nebija dārzeņu ražas gads. Tāpat 2012. gadā bija grūti saskaņot konkrētus piegādes apjomus un termiņus. Nereti bija gadījumi, kad laika apstākļu dēļ piegādes tika pārceltas par nedēļām un konkrēto produktu pārstrāde būtiski aizkavējās. Tāpat bija sastrēgumi, kad vienā nedēļā piegādātāji spēja nodrošināt nesalīdzināmi lielāku dārzeņu apjomu, nekā iespējams pārstrādāt," atzina mārketinga direktore.

Viņa arī norādīja, ka lielāko daļu dārzeņu plānots iepirkt no zemniekiem Latvijā, taču atsevišķās dārzeņu grupās iepirkumi būs ārpus Latvijas. "Piemēram, saldos piparus plānojam iepirkt Nīderlandē un Polijā. Arī daļu gurķu, kuru standarts ir seši līdz deviņi centimetri, paredzēts iepirkt Vācijā," sacīja D. Erciņa-Užāne.

"Spilvas" peļņa 2011. gadā sasniedza 477 684 latus, kas ir par 28 % vairāk nekā 2010. gadā, kad uzņēmums nopelnīja 370 483 latus. Kopējais apgrozījums 2011. gadā bija 12 miljoni latu, kas ir par 8,1 % vairāk nekā gadu iepriekš. Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

"Spilva" darbību sāka 1992. gadā. Uzņēmuma produktu klāstā ir ēdienu un ēdiena piedevu kategorijas – tomātu mērces un kečupi, majonēzes, konservēti dārzeņi, ievārījumi un deserti, mārrutki un sinepes, zupas un otrie ēdieni, sulas, tējas un garšvielas.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Spilvas" pamatkapitāls ir 100 048 lati, uzņēmuma kapitāldaļas pilnībā pieder Zviedrijas "Procordia Food AB", kas iekļauta "Orkla Group".