12.04.2013 07:31

Uzņēmums: Runa galīgi nav par eiro

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzņēmums: Runa galīgi nav par eiro www.foto.delfi.lv

Domstarpības starp Carnikavas novada pašvaldību un SIA "ZZ Dats" izraisījās pirms pusgada pašvaldības izsludinātā iepirkuma "Elektronisko pakalpojumu programmatūras izstrāde un ieviešana Carnikavas novada pašvaldības vajadzībām" gaitā un rezultātu paziņošanā.

5. aprīlī Carnikavas novada pašvaldība publicēja rakstu "Uzņēmums izmanto eiro ieviešanu, lai iedzīvotos uz pašvaldību rēķina", tādēļ SIA "ZZ Dats" vēlas sniegt savu redzējumu.

Iepirkums tika izsludināts pagājušā gada rudenī, un 15. oktobrī piedāvājumus iesniedza pieci pretendenti: SIA "Kleintech services" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 9200), SIA "ZZ Dats" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 2955), SIA "Odo" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 12 120), SIA "Lursoft IT" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 19 200), SIA "ITFM grupa" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 9200).

Šeit jāpiezīmē, ka SIA "ZZ Dats" jau ilgstoši nodarbojas ar pašvaldību funkcionālā nodrošinājuma programmatūras izstrādi un uzturēšanu, tostarp pašvaldību elektronisko pakalpojumu izstrādi. Šādu pakalpojumu piemērs ir jau ilgstoši funkcionējošais portāls www.epakalpojumi.lv. Līdz ar to SIA "ZZ Dats" uzkrājusi lielu pieredzi un kompetenci pašvaldību elektronisko pakalpojumu jomā, un uzņēmumam ir nopietnas iestrādes, kuras varēja tikt izmantotas iepirkuma piedāvājumā.

Ar šo aspektu, respektīvi, jau gatavu moduļu izmantošanu, SIA "ZZ Dats" pamatoja iepirkuma organizatoriem piedāvātās mazās izstrādes izmaksas. Pēc iepirkuma nolikuma par uzvarētāju bija jāpasludina pretendents, kurš izpilda nolikuma prasības un kurš piedāvā vismazāko cenu. Tā kā SIA "ZZ Dats" izpildīja visas nolikuma prasības un piedāvāja vismazāko cenu, tad par uzvarētāju arī bija jāpasludina SIA "ZZ Dats". Tomēr pašvaldībai vien zināmu iemeslu dēļ tā nenotika, uzvarētājs netika izsludināts, bet tika pārtraukts un anulēts viss iepirkums.

2012. gada novembrī pašvaldība izsludināja jaunu iepirkumu ar izmainītu tehnisko specifikāciju. Bez citām nebūtiskām izmaiņām tehniskajā specifikācijā bija nācis klāt punkts: "Portālu izstrādāt, izmantojot atvērtā koda programmatūru." SIA "ZZ Dats" savā piedāvājumā lika priekšā izmantot jau esošus gatavus lētus moduļus un trūkstošo programmatūru speciāli Carnikavas pašvaldības vajadzībām izstrādāt, izmantojot šo atvērtā koda programmatūru. 26. novembrī savus piedāvājumus iesniedza tie paši pieci pretendenti, papildus uzrādot arī speciālista stundas izmaksas: SIA "Kleintech services" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 9150, speciālista stundas izmaksas bez PVN – Ls 35),  SIA "ZZ Dats" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 3265, speciālista stundas izmaksas bez PVN – Ls 17,50), SIA "Odo" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 6800, speciālista stundas izmaksas bez PVN – Ls 40), SIA "Lursoft IT" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 9600, speciālista stundas izmaksas bez PVN – Ls 17), SIA "ITFM grupa" (izstrādes izmaksas bez PVN – Ls 8200, speciālista stundas izmaksas bez PVN – Ls 20).

Iepirkuma organizētājs Carnikavas novada pašvaldība par uzvarētāju pasludināja SIA "Odo" ar izstrādes izmaksām bez PVN – Ls 6800 un speciālista stundas izmaksām bez PVN – Ls 40, izslēdzot SIA "ZZ Dats" no vērtēšanas, pamotojot to ar neatbilstību tehniskās specifikācijas prasībām, respektīvi, atvērtā koda programmatūras nepilnīgu izmantošanu.

Kā jaun minēts, SIA "ZZ Dats" pašvaldību funkcionālā nodrošinājuma programmatūras un arī pašvaldību elektronisko pakalpojumu izstrādes jomā ir uzkrājis gandrīz 20 gadu pieredzi, un uzņēmums uzskata, ka tā speciālisti ir ne mazāk kompetenti kā iepriekš minētā iepirkuma uzvarētāja speciālisti. Līdz ar to pašvaldībai nepieciešamo programmatūras izmaiņu darbu izmaksu aprēķinā tika izmantots speciālistu stundas izcenojums bez PVN – Ls 40, kas atšķiras no citām pašvaldībām piemērotā speciālista stundas izcenojuma.

Kā izriet no iepriekšējā izklāsta, tad Carnikavas novada un SIA "ZZ Dats" domstarpības nebūt nav saistībā ar eiro ieviešanu un diez vai var runāt arī par uzņēmuma iedzīvošanos uz Carnikvas novada pašvaldības rēķina, pielāgojot tai programmatūru pārejai uz eiro, ja konkrētā gadījumā izmaksas sastāda tikai nedaudz vairāk kā 1 % no visu 119 Latvijas pašvaldību kopējām eiro ieviešanas programmatūras izstrādes izmaksām.