09.03.2013 14:28

Ražots Pierīgā: Siguldā izgatavotās eko sveces meklē ceļu uz Sardīniju

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izkausēto sojas vasku lej sveču formās, kurās ievietots arī deglis. "Formās vaskam jānostāv 48 stundas. Šajā laikā vasks sacietēs un būs gatavs dedzināšanai," norāda Ineta. Izkausēto sojas vasku lej sveču formās, kurās ievietots arī deglis. "Formās vaskam jānostāv 48 stundas. Šajā laikā vasks sacietēs un būs gatavs dedzināšanai," norāda Ineta. Krišjānis Grantiņš

"Sveces jālej tikai ar labām domām, citādi tās plaisās vai izlīs caur dakts atveri," noslēpumu atklāj ekoloģiskā sojas vaska sveču uzņēmuma "ILY" īpašnieki Ineta un Uģis Godīgi no Siguldas.

Darbs un hobijs reizē – šādu uzņēmējdarbības modeli izdevies īstenot interjera dizainerei Inetai un tirdzniecības speciālistam Uģim. "Apvienojām pieredzi un prasmes un izveidojām paši savu uzņēmumu," stāsta Ineta. Lai gan "ILY" februārī svinēja tikai trīs mēnešu jubileju, sadarbību jau piedāvājuši vairāki uzņēmumi no Latvijas un ārzemēm, tostarp SPA kompleksa īpašnieki no saulainās Sardīnijas salas. Ārzemniekus uzrunājušas Siguldā tapušās ziedu sveces. Tomēr uzņēmums Inetai un Uģim nav tikai bizness – tā ir dzīves filosofija. "Tā ir mūsu "zaļā domāšana", attieksme pret dzīvi un dabu, pret to, kas notiek ar pasauli," uzņēmuma vērtības skaidro sveču meistare.

Sākumā sojas vaska sveces tapušas tikai pašu lietošanai, taču ar laiku nobriedusi doma, ka šo hobiju varētu attīstīt plašāk, un tā tapis "ILY". ""I Love You*", tiem, kas kautrīgāki, – "I Like You**"," nosaukumu atšifrē Ineta un atklāj, ka sveču liešanas stāsts aizsācies jau krietni senāk. "Pirmo sveci izlēju, kad man bija pieci gadi. Tolaik veikalos nevarēja nopirkt eglīšu svecītes, tāpēc kopā ar vecomammu tās gatavojām pašas."

Taču nopietnāk pie sveču liešanas Ineta atgriezusies pirms diviem gadiem, kad sveces darinājusi savam un draugu priekam. "Sākumā tās lēju no parafīna, taču, zinot, cik tas ir kaitīgs veselībai, nolēmu meklēt tam alternatīvu un uzzināju par eko sojas vasku." Atšķirībā no parafīna, kas ir naftas blakusprodukts un satur buķeti veselībai kaitīgu vielu, sojas vasks nesatur pesticīdus un herbicīdus, ģenētiski modificētus materiālus un citas indīgas vielas, jo ir izgatavots no ekoloģiski tīrām sojas pupiņām.

No pārslām par ziedu
Darbnīcā, kas pagaidām iekārtota Inetas un Uģa privātīpašumā, top sveces margrietiņu, ūdensrožu ziedu formās, stabilitāti simbolizējošā pīlāra formā, kā arī sveces tematisko svētku noskaņu radīšanai. Sveču liešana ir laikietilpīgs darbs un pats galvenais – tas jādara ar prieku un mīlestību sirdī.

Sveces darināšana sākas ar vaska kausēšanu īpašos katlos, kas aprīkoti ar termoregulatoriem. Amerikas Savienotajās Valstīs ražotais vasks tiek piegādāts sasmalcināts pārslās. "Sojas vasku eksperti atzinuši par draudzīgu bērniem, jo tas kūst jau 50 grādu karstumā, tāpēc deg ar zemāku temperatūru un ļauj izvairīties no vaska radītiem apdegumiem." Kad vasks ieguvis šķidru konsistenci, to lej sveču formās, kurās pirms tam ievietots un nostiprināts deglis. Lai margrietiņas zieda viducis būtu dzeltens, formā tiek liets bišu vasks. Tas iegādāts pie Latgales biškopjiem. Kad svece no formas izņemta, to apstrādā – noslīpē maliņas un apgriež degļa galus, tad svece ir gatava iesaiņošanai.

"Šis ir mūsu izdomājums. Kastīti viegli saspiežot, to neatverot, var redzēt, kāda izskatās svece," rādot kārbiņu, kas veidota kā sakļautas zieda lapas, stāsta Ineta. "Šo ideju patentējām kā dizainparaugu, lai pasargātu no pakaļdarinājumiem."

Liesma bez ziliem dūmiem
Konkurentu sveču nozarē ir daudz, bet Ineta un Uģis ir pārliecināti par pašu ražotajām svecēm un izceļ divas atšķirības – vaskam netiek pievienotas ķīmiskas sastāvdaļas, kā arī ir ievērojami garāks degšanas laiks – ziedu sveces deg līdz pat desmit stundām, savukārt pīlāra formas sveces – līdz 32 stundām, un te liela nozīme ir deglim. "Sākumā eksperimentējām – mums mājās visas iespējamās virsmas bija noklātas ar svecēm, zem kurām bija paliktas lapiņas ar stundu uzskaiti, cik kura svece ilgi deg," labāko degļu meklējumus atceras Ineta un piebilst, ka sojas vaskam piemīt vēl kāda priekšrocība – to ir viegli iztīrīt no apģērba, mēbelēm un galdautiem, tāpēc šādas sveces droši varot izmantot galda dekorējumos.

Lai gan daudzi iecienījuši smaržīgās sveces, Ineta un Uģis negrasās sekot šai tendencei. "Neizmantojam krāsvielas un smaržvielas. Aromātvielas var izsaukt alerģiskas reakcijas. Tāpat ar augu valsts dekoriem – ja nu kādam ir siena drudzis." Ja kāds vēlas, lai svece smaržotu, uz tās varot uzpilināt savu iemīļoto ēterisko eļļu. "Siltā sveces liesmiņa šo aromātu pacels gaisā," padomu dod Ineta.

Kvalitatīvas dakts un sojas vaska atšķirība būs pamanāma, arī sveci nopūšot, – svece nedūmos un izdalīs tikai savu dabisko aromātu. "Kad šajos Ziemassvētkos nopūtām eglīšu svecītes, istaba bija zilos dūmos. Uzreiz sapratām, ka uz nākamajiem svētkiem noteikti gatavosim arī eglīšu sveces no sojas vaska," smej Ineta. Savukārt vaicāta, kā pareizi jānodzēš svece, jo nereti dzirdētas dažādas māņticīgas runas, ka, nepareizi nopūšot liesmiņu, var iedzīvoties dažādās nelaimēs, Ineta teic, ka pārāk šiem nostāstiem neticot. "Raugoties sveces liesmā, sakārtojam domas un liesmiņai dodam savu labo enerģiju. Nopūšot sveci, ar elpu to visu aizpūšam prom, un tas, ko esam vēlējušies, iespējams, nepiepildās. Bet vispareizākais jau ir nodzēst ar īpašu sveču dzēšamo."

Apstāties vairs nevar
Straujiem soļiem tuvojas jaunā tūrisma sezona, un tajā sevi nopietni parādīt gatavojas arī Godīgi – jau tuvākajos mēnešos plānots iekārtot plašāku darbnīcu, kurā tūristi paši varēs iemēģināt roku sveču liešanā, doties ekskursijā vai noklausīties stāstu par svecēm. Tāpat jau sāktas pārrunas ar Latvijas keramiķiem, kuri veidos svečturus īpaši "ILY" svecēm.

Pagaidām Ineta un Uģis darbojas divatā, taču plāni ir lieli. "Ja reiz esi šo lietu sācis, atpakaļ ceļa vairs nav – jāiet tikai uz priekšu. Esam izvirzījuši mērķi kļūt par nopietniem ražotājiem, iepazīt arī ārzemju tirgus. Tomēr zinām: lai cik plaši attīstītos ražošana, sveču liešana vienmēr paliks roku darbs," uzsver Ineta.
* Es mīli tevi (angļu val.)
** Tu man patīc (angļu val.)

Ineta un Uģis lepojas ar pašu izdomāto iepakojumu un ideju pat patentējuši. Sākumā iepakojumu griezuši ar rokām, taču lielā laika patēriņa dēļ tagad to uztic rūpnīcas darbiniekiem. "Iepakojums ir ekoloģiski tīrs."Ineta un Uģis lepojas ar pašu izdomāto iepakojumu un ideju pat patentējuši. Sākumā iepakojumu griezuši ar rokām, taču lielā laika patēriņa dēļ tagad to uztic rūpnīcas darbiniekiem. "Iepakojums ir ekoloģiski tīrs."

 

Lai margrietiņas zieda viducis būtu dzeltens, tiek izmantots bišu vasks, nevis krāsviela.Lai margrietiņas zieda viducis būtu dzeltens, tiek izmantots bišu vasks, nevis krāsviela.