24.02.2013 12:29

Ražots Pierīgā: Kā nodrukāt krāsainu ideju

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ronalds Adamjans (23) un Andra Ašmane (24) 2010. gadā Stopiņu novadā izveidoja paši savu "Ideju druku". Tagad ar triju gadu pieredzes bagāžu viņiem izveidojies plašs klientu loks gan Rīgā, gan visā Latvijā. Jaunieši zina – darba kvalitāte ir atslēga uz panākumiem. Ronalds Adamjans (23) un Andra Ašmane (24) 2010. gadā Stopiņu novadā izveidoja paši savu "Ideju druku". Tagad ar triju gadu pieredzes bagāžu viņiem izveidojies plašs klientu loks gan Rīgā, gan visā Latvijā. Jaunieši zina – darba kvalitāte ir atslēga uz panākumiem. Krišjānis Grantiņš

Sabiedrībā valda uzskats, ka kopīgs bizness pāru attiecībām par labu nenāk. Andra Ašmane un Ronalds Adamjans ir pierādījums pretējam. Viņi ir ne tikai pāris un biznesa partneri, bet arī studiju biedri. "Visi brīnās, kā mēs spējam viens otru paciest," viņi tikai smejas.

Biznesu sāk krīzes laikā
Andra un Ronalds pirms trim gadiem Stopiņu novadā Ulbrokā izveidoja uzņēmumu "Ideju druka". Pirms tam abi drukas nozarē jau bija darbojušies. Ronaldam bija izveidojusies klientu bāze, un tā kalpojusi par pamatu biznesa sākšanai. Pavērusies iespēja eksperimentēt ar materiāliem, audumiem, krāsām.

"Ja kādreiz sanāca brāķis, zinājām, ka klienti mums atklāti pateiks, kas nebija kārtībā," paskaidro Andra. Jaunieši savu biznesu sākuši krīzes laika augstākajā punktā. "Mēs vienkārši gājām uz risku, jo tajā brīdī bija iespēja. Turklāt iekārtas un izejmateriāli bija lētāki," firmas izveidošanas laiku atceras Andra.

Pirmajam atspērienam finansiālu ieguldījumu sniedza Ronalda tēvs. Sakumā iegādātas tikai divas Ķīnas ražojuma drukas tehnikas, kurām nav bijušas vajadzīgas milzu investīcijas. "Ar sākotnējo tehniku ļoti mocījāmies, jo tā nestrādāja ne tuvu tam, kā vajadzētu. Tā bija lētākā iespējamā, bet ar to pietika, lai īstenotu pasūtījumus un lēnā garā sapelnītu naudu, lai klientiem varētu piedāvāt citus pakalpojumus, piemēram, krūzīšu apdruku, kas ir daudz vieglāks, ātrāks, interesantāks un peļņu nesošāks process nekā T kreklu apdruka," stāsta Ronalds.

Stopiņi pa ceļam visiem, izņemot rīdziniekus
"Ideju druka" ir vienīgā, kas nodrošina gada garantiju visai tekstilapdrukai. Puisis stāsta, ka pārējie tirgus spēlētāji, kas darbojas apdrukas jomā, ir sabojājuši vispārīgo priekšstatu par apdrukātu apģērbu kvalitāti, jo lielākoties izmanto lētākos materiālus, lai nopelnītu pēc iespējas vairāk. Abi jaunieši izvēlējušies iet citu ceļu. Viņi pērk tikai kvalitatīvus materiālus, tā nodrošinot preču ilgu kalpošanu. Cenas ziņā atšķirība starp lētākajiem un dārgākajiem izejmateriāliem nav pārāk liela, tomēr kvalitāte būtiski atšķiras.

"Pirms trim gadiem paši sev drukājām kreklus. Pa šo laiku uzdrukai nav nekas noticis, deformējies gan ir pats krekls. Nekvalitatīvs materiāls sasprēgā jau pēc pirmās mazgāšanas reizes un sāk lobīties nost," piemēru sniedz Ronalds.

Atrašanos Ulbrokā, nevis galvaspilsētā, jaunieši vērtē vairāk kā ieguvumu, nevis trūkumu. Esot, protams, daļa klientu, kam Stopiņu novads šķiet neaizsniedzams un pārāk tālu no Rīgas, taču tiem klientiem, kas nav rīdzinieki, "Ideju drukas" atrašanās vieta šķiet ļoti pievilcīga. "Visiem tiem, kas pie mums brauc no citām tuvākām un tālākām Latvijas pilsētām, ir daudz ērtāk atbraukt pie mums uz Pierīgu, nevis pašu Rīgu. Daudziem, kas nedzīvo galvaspilsētā, nepatīk Rīgas kņada, stress, sastrēgumi, tas, ka nav, kur nolikt mašīnu. Tas viss viņiem sagādā diskomfortu," saka Ronalds.

Ražots Latvijā – par dārgu
Sākotnēji jauniešiem bijusi doma veidot uzņēmumu, lai no sākuma līdz beigām preces būtu "ražotas Latvijā", tomēr, iepazīstoties ar Latvijā ražotu apģērbu cenām, sapratuši, ka tas nebūs pa kabatai ne pašiem, ne klientiem. "Procentuāli ir maz to cilvēku, kas fano par Latvijā ražotām precēm. Nolēmām, ka tas nav tā vērts," paskaidro jaunieši, kuri šobrīd apdrukāšanai izmanto no Francijas ievestus tekstilmateriālus, bet krūzītes un citus nieciņus importē no Polijas.

Raksturojot vidējo Latvijas klientu, Ronalds stāsta: "Klasiskais latvietis vienmēr pasūta pašā pēdējā brīdī. Ir bijuši gadījumi, kad mēs paši jau zinām, ka tajā un tajā datumā notiks, piemēram, universitātes sporta spēles, bet pati augstskola attopas tikai trīs dienas pirms spēlēm un tikai tad pasūta jakas vai T kreklus. Liela daļa grib, lai ir pēc iespējas ātrāk, lētāk un kvalitatīvāk. Bet apvienot var tikai divus no šiem parametriem. Var ātri un kvalitatīvi, bet tad būs dārgi. Var ātri un lēti, tad nebūs kvalitatīvi, bet, ja grib kvalitatīvi un lēti, tad nebūs ātri."

Jaunumus pirmie testē draugi
Kad "Ideju drukas" piedāvājumā parādās jauninājumi, pirmie, kas tos pagūst iemēģināt, ir Andras un Ronalda draugi. Viņi testē, vai druka labi kalpo un prece ir kvalitatīva. Pēdējais jaunums, kas parādījies preču klāstā, ir apdrukājami Iphone vāciņi. Parasti apdrukāti T krekli un krūzītes vairs nav dzimšanas dienu dāvanu sarakstā. "Varbūt kādreiz joka pēc kaut ko pieliekam klāt, bet galvenā dāvana noteikti ir cita," saka Ronalds.

Skatoties nākotnē, paralēli drukas darbiem jaunieši iecerējuši izveidot arī ideju aģentūru, kas nodarbotos ar pasākumu organizēšanu un dažādām izklaidēm. "Šobrīd primārais mums ir pabeigt maģistrantūras studijas Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, lai varam vairāk laika veltīt visam pārējam. Vai nu šī gada beigās, vai nākamā gada sākumā sāksim paralēli attīstīt arī otru jomu."

Apdurkas uzņēmuma preču klāsts ir ļoti plašs – sākot no T krekliem un krūzītēm, beidzot ar pludmales čībām un apakšveļu.Apdurkas uzņēmuma preču klāsts ir ļoti plašs – sākot no T krekliem un krūzītēm, beidzot ar pludmales čībām un apakšveļu.