20.02.2013 14:51

Būvnieks: Salīdzinot ar Jūrmalu, arvien pievilcīgāks kļūst Rīgas centrs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no SIA "YIT Celtniecība" paspārnē īstenotajiem projektiem - Siguldas dzelzceļa stacijas rekonstrukcija. Viens no SIA "YIT Celtniecība" paspārnē īstenotajiem projektiem - Siguldas dzelzceļa stacijas rekonstrukcija. Ilze Ratniece

Vērtējot nekustamo īpašumu projektu attīstītāju un pircēju aktivitāti, interese lielākoties ir vērsta uz Rīgas centru un Jūrmalu. Patlaban darījumu skaits Jūrmalā sāk mazināties, un to var skaidrot ar to, ka cena par kvadrātmetru tiek noteikta daudz par lielu – 5000 līdz 7000 eiro (3500 līdz 4900 lati), kā rezultātā nerezidenti daudz lielāku interesi sāk izrādīt par Rīgu.

Pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem Rīgā palielinās, kaut arī projekta attīstītāju nozarē ir maz. Pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos pilsētas centrā patlaban pārspēj piedāvājumu, ko sekmē nerezidenti, kurus Latvija ir ieinteresējusi ar uzturēšanās atļauju iegūšanas iespēju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja būvfirmas SIA "YIT Celtniecība" valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

"Uzturēšanās atļauju piešķiršana ārvalstu nerezidentiem, kas iegādājušies nekustamo īpašumu Latvijā, ir pozitīva ietekme uz valsts tautsaimniecību, kas sekmējusi nekustamo īpašumu nozares ātrāku stabilizēšanos," uzskata A. Božē.

Viņš piebilda, ka Rīgas guļamrajonos jauno mājokļu tirgū situācija stabilizējas. Daudzi nerezidenti, izvērtējot lielās cenas Rīgas centrā un Jūrmalā, arvien vairāk dod priekšroku Rīgas mikrorajoniem, sevišķi Pārdaugavai, kas ir tuvu lidostai un pa ceļam uz Jūrmalu.

"Palēnām palielinās arī vietējo pircēju skaits, kas iegādājas īpašumus jaunajos projektos. Tiesa, līdz reālai tirgus izaugsmei vēl tālu, ko var skaidrot gan ar banku piesardzīgo kreditēšanas politiku, gan ar lielo starpību starp jauno projektu un sekundārā tirgus dzīvokļu cenām. Pirmskrīzes gados šī cenu starpība bija daudz mazāka – aptuveni 30 %, kā rezultātā pircējam, pārdodot savu esošo īpašumu un paņemot kredītu starpības segšanai, bija daudz plašākas iespējas iegūt īpašumā dzīvokli jaunajā projektā," sacīja A. Božē.

Ārpus Rīgas un Jūrmalas citās Latvijas pilsētās ir vērojama stagnācija nekustamo īpašumu segmentā, norādīja uzņēmējs. Jauno projektu cenas nesedz būvniecības izmaksas, līdz ar to arī investoru interese par jauno projektu attīstīšanu nav novērojama. Piemēram, Gulbenē patlaban dzīvokļa cena ir sākot no 200 eiro (140 latiem) par kvadrātmetru.

SIA "YIT Celtniecība" ir Somijas korporācijas meitas uzņēmums Latvijā, kas nodrošina nekustamo īpašumu attīstīšanu un celtniecības pakalpojumu sniegšanu. Uzņēmums turpina mērķtiecīgi investēt Baltijas tirgū un jaunu daudzdzīvokļu ēku projektu attīstībā Latvijā, kļūstot par vienu no vadošajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem Latvijā.

2011. gadā "YIT Celtniecība" apgrozījums, ko veido gan nekustamo īpašumu projektu attīstīšana, gan arī lielu objektu būvniecība, sasniedza 4,6 miljonus eiro (3,22 miljonus latu).

Savukārt pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, ko uzņēmums pielieto nekustamo īpašumu segmentā un "YIT" grupas iekšienē, apgrozījums veido 9,4 miljonus eiro (6,58 miljonus latu), bet peļņa – 0,5 miljonus eiro (0,35 miljonus latu).

"YIT Celtniecība" pēdējos divos gados uzsākusi vairāku nekustamo īpašumu projektu attīstīšanu Rīgā – "Riverstone" Ķīpsalā, "Ēbeļmuiža" Ziepniekkalnā, "Biķerziedi" Teikā un "Akācijas" Imantā.

Piebilstams, ka "YIT Celtniecība" realizējusi tādus projektus, kā lielveikala "Rimi" celtniecību Salaspilī, siltumtrases izbūvi SIA "Salaspils siltums", Siguldas dzelzceļa stacijas un Rīgas rajona slimnīcas rekonstrukciju.