18.02.2013 09:21

Ķekavas lietā piesauc reiderismu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Putnu fabrikas (PF) "Ķekava" pārstāvji pārmet uzņēmuma administratoram nodarbošanos ar kaitniecību.

Rīgas rajona tiesa ir izskatījusi tiesiskajā aizsardzībā esošās putnu fabrikas "Ķekava" administratora Olafa Švanka pieteikumu, kurā lūgts izbeigt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un pasludināt uzņēmuma maksātnespēju, vēsta "Dienas Bizness". Tiesas lēmums būs zināms 28. februārī. Administrators savu pieteikumu pamato ar to, ka atklājies – parādnieks nepilda TAP plānu. Piemēram, uzņēmuma naudas plūsma un ieņēmumi ir mazāki, nekā norādīts TAP, pašu kapitāls ir negatīvs, lai gan sākotnēji bijis pozitīvs, kā arī netiekot veikti kārtējie nodokļu maksājumi un kavējas maksājumi kreditoriem.


Jāatgādina, ka TAP pret uzņēmumu tika ierosināts pagājušā gada janvārī pēc tam, kad uzņēmumam īslaicīgi nepietika naudas līdzekļu to saistību izpildei, kurām iestājās vai tuvākajā laikā bija sagaidāms saistību izpildes termiņš. Šobrīd uzņēmums ir izstrādājis grozījumus TAP plānā, kas paredz to pagarināt vēl par diviem gadiem. 31. janvārī plāna grozījumi ir izsūtīti kreditoriem. Uzņēmums tiesā norādīja, ka šie grozījumi tikuši izstrādāti pēc pašas PF "Ķekava" iniciatīvas, neiesaistot administratoru, jo to atļaujot likums. Uzņēmuma pārstāve Ilze Kaparšmite bilda – ja termiņš netiktu pagarināts, uzņēmums gatavs strādāt pēc esošā plāna. Jāmin, ka 51 % nenodrošināto kreditoru esot piekrituši TAP plāna grozījumiem.

Piesauc reiderismu

Viens no PF "Ķekava" pārstāvjiem, zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks tiesā pieteica vairākus lūgumus, kuri gan tika noraidīti. Viens paredzēja pieteikt noraidījumu administratora puses pārstāvim, zvērinātam advokātam Aldim Allikam, kurš esot nonācis interešu konfliktā, jo sniedzis juridisku palīdzību putnu fabrikas "Ķekava" valdes priekšsēdētājam Andrim Vilcmeieram, gan nesaistīti ar šo procesu. Tāpēc tiesa lūgumu noraidīja. Otrā lūgumā P. Rebenoks norādīja, ka, pēc viņa domām, O. Švanks nevar procesā pildīt administratora pienākumus, jo viņš nodarbojas ar kaitniecību. Tomēr tiesa arī šo lūgumu noraidīja.

P. Rebenoks paskaidrojumos uzsvēra, ka uzņēmuma rīcībā ir dokumenti, kas iesniegti arī tiesai un pierādot, ka O. Švanks strādā tikai nodrošinātā kreditora "Nordea Bank Finland" interesēs. "Es uzskatu, ka administrators kopā ar negodīgiem bankas darbiniekiem un SIA "DB Partners", kuras līdzīpašnieks ir O. Švanks, ir izveidojis reiderisku grupu, iespējams, lai pārņemtu uzņēmuma aktīvus, apejot nenodrošinātos kreditorus," norāda advokāts. To apliecinot tas, ka administrators divas reizes tiesā ir vērsies ar pieteikumu atzīt PF "Ķekava" par maksātnespējīgu. Viņš arī piebilda, ka pati "Nordea" banka nepildot TAP plānā noteikto, jo nav pārskaitījusi uzņēmumam 200 tūkstošus latu, kas ietekmējis arī apgrozāmos līdzekļus.

O. Švanks norādīja, ka viņam nav saprotami šādi apgalvojami un tā esot fantāzija. Tomēr uzņēmuma valdes locekļi nav pārliecināti. Edgars Godmanis pēc sēdes atzīmēja – pretējā puse ir pārliecināta, ka mierīgi un bez trokšņa pārņems ražotni, bet viņi nesaprotot: ja kaut uz dienu tiks apturēta darbība, tad putni var aiziet bojā, jo nebūs, kas piegādā barību. Savukārt A. Vilcmeiers piebilda, ka viņiem ir zināma administratora iespējamā taktika un viņi ir sagatavojušies iespējamām sekām. Tiesā O. Švanks izteicās, ka netiek risināts jautājums par to – būt vai nebūt gaļas ražošanai Ķekavā. Uz to P. Rebenoks norādīja: "Nāks cits uzņēmums vietā. Es pat varu uzminēt, kāds." Tomēr tuvākus komentārus viņš nesniedza.

Ir vai nav

Uzņēmuma administrators O. Švanks tiesā vairākkārt norādīja, ka putnu fabrika "Ķekava" nespēj vienlaikus segt TAP izmaksas un maksājumus kreditoriem. Par to liecinot arī VID izsniegtās izziņas, ka uzņēmumam izveidojies tekošo nodokļu parāds. Tomēr pretējā puse kategoriski noliedza nodokļu parāda esamību. Savukārt par parāda atmaksu esot vienošanās ar VID un izveidots atmaksas grafiks. Kā vēl vienu argumentu, kas licis pieņemt lēmumu par maksātnespējas pieteikumu, administrators min, ka 2012. gada 30. novembrī uzņēmuma naudas atlikums bijis vien 13 tūkstoši latu, bet pēc TAP plāna tam bija jābūt 988 tūkstošiem.

Jāmin, ka tiesa kā izeju no situācijas piedāvāja izskatīt iespēju par vienošanos. Taču šis piedāvājums atbalstu neguva. PF "Ķekava" pārstāvji norādīja, ka administrators, iespējams, ir pieļāvis kļūdas aprēķinos, balstoties uz neprecīzu informāciju par stāvokli uzņēmumā un iespējamo maksātnespēju. O. Švanks uzsvēra, ka ir balstījies uz uzņēmuma sniegtajiem ziņojumiem un VID informāciju. Jāatzīmē, ka viens no administratora pārstāvjiem, zvērināts advokāts Sandis Petrovičs, replikā tiesā piebilda, ka vairāki kreditori sūdzējušies administratoram par to, ka uzņēmums nepildot saistības.

Iepriekš:
"Ķekava" pārmet "Nordea" bankai nepamatotu uzņēmuma darbības traucēšanu