13.02.2013 12:07

Maligins: "Olainfarm" vēlas būt gan farmaceitiskā, gan ķīmiskā rūpnīca

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Uzņēmuma "Olainfarm" vadītājs Valērijs Maligins. Uzņēmuma "Olainfarm" vadītājs Valērijs Maligins. foto.delfi.lv

Olainē esošais farmācijas uzņēmums "Olainfarm" vēlas kļūt ne tikai par farmaceitisko, bet arī ķīmisko rūpnīcu.

"Ķīmija nozīmē darbaspēka izmaksas, kā arī izdevumus energoresursu iegādei. Turklāt mēs nevēlamies zaudēt savu kvalifikāciju. Mēs vēlamies būt ne tikai farmaceitiskā, bet arī ķīmiskā rūpnīca. Mēs gribam attīstīt ķīmiskos produktus, nevis pārtraukt [šo darbības virzienu] un turpmāk izmantot Ķīnas izejvielas," intervijā ziņu aģentūrai LETA sacīja "Olainfarm" priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Uzņēmuma vadītājs kā piemēru minēja visiem labi zināmo medicīnisko preparātu "Remantadīns". "Mēs nopietni pievēršamies šim preparātam, mūsu produkta kvalitāte atbilst ASV standartiem, mēs piegādājam ASV vielu, kas atbilst ASV Pārtikas un medikamentu administrācijas (Food and Drug Administration, FDA) standartiem. "Olainfarm" pārdod vienu un to pašu preparātu gan ASV, gan Latvijā, un tas ir Latvijā ražots "Remantadīns". Savukārt [farmācijas uzņēmums] "Grindeks" iegādājas aktīvo vielu Ķīnā. Lai tas paliek viņu ziņā. Acīmredzot tas dod iespēju samazināt izdevumus, un viņiem ("Grindeks") rodas iespēja pārdot to lētāk. Mēs izvēlamies citu ceļu. Mēs pārdodam to, ko ražojam," sacīja V. Maligins, norādot, ka amerikāņi nepirktu ķīniešu remantadīnu no "Olainfarm".

"Amerikāņi prot skaitīt naudu, viņi vienmēr pērk visu par viszemāko cenu. Tas nozīmē, ka ķīnieši nespēj iziet FDA inspekcijas ekspertīzi, tādējādi viņi nav reģistrējuši vielu Amerikas Savienotajās Valstīs. Tātad atsevišķi tehnoloģiskie procesi netiek pienācīgi izpildīti," zināja teikt V. Maligins.

Ķīnā ražotās izejvielas pēdējā laikā izmanto vairākas Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas kompānijas. "Viņi neatbilst labas ražošanas prakses (Good Manufacturing Practice - GMP) standartam, un tagad, kad Krievijā uzsākta minēto standartu ieviešana, viņi (ražotāji) sāk lauzīt galvu: kur iegādāties labu, derīgu vielu. Pašlaik pie mums vēršas vairākas Krievijas kompānijas ar nolūku iegūt vielas savai ražotnei, jo savu ķīmiju (ķīmisko rūpniecību) viņi ir likvidējuši, Krievijā tās praktiski vairs nav, savukārt farmaceitiskā rūpniecība ir visai attīstīta," uzsvēra "Olainfarm" vadītājs.