04.02.2013 11:15

Jaunmārupē atjauno Eiropas karaļu limuzīnus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunmārupē atjaunotās "Alfa Romeo" cena ir sākot no pusmiljona eiro. Jaunmārupē atjaunotās "Alfa Romeo" cena ir sākot no pusmiljona eiro. TV3 ziņu ekrānšāviņš

Jaunmārupē esošais SIA "Riga Master Workshop" piecu gadu laikā no mazas darbnīciņas izaudzis par Eiropas mēroga uzņēmumu, kas specializējas antīko spēkratu atjaunošanā.

Nule kā uzņēmuma meistari pabeiguši darbu pie unikāla auto atjaunošanas – 1943. gada "Alfa Romeo" sporta limuzīna.

Šis spēkrats pie mūsu restauratoriem atceļojis no ASV, kur vairākus gadu desmitus tas bija sabijis kādā šķūnī, un nu tam bija laiks atdzimt jaunā veidolā, vēsta raidījums "TV3 ziņas".

Auto ir unikāls, jo itāļu "Alfa Romeo" rūpnīca bija vienīgā Eiropā, kura II pasaules kara laikā saglabāja pasažieru automašīnu ražošanu. Tāpēc modelis, kas nonācis restauratoru rokās, ir īsts retums. Turklāt – tikai daži no tajā laikā radītajiem spēkratiem tikuši pie sporta virsbūves. Oriģinālās detaļas vairāk nebija pieejamas, tādēļ atjaunotājiem nācies likt lietā arī pieredzi un radošo fantāziju atjaunošanas procesā. "Viss trūkstošais mums bija jāizgatavo pašiem," teic Ivars Lukša, "Riga Master Workshop" meistars.

Auto ir unikāls arī ar to, ka pasaulē saglabājusies tikai viena šī modeļa fotogrāfija. Tāpēc meistariem bija jācenšas sajust to, kā tajā laikā varēja darboties gan ražotāji, gan konstruktori. Restauratori atzīst, ka tik unikāla spēkrata atjaunošana ir mērķtiecīga darba rezultāts. Restaurācija ilga trīs gadus, un nu atjaunotā auto cena ir no pusmiljona eiro. Par to jau interesi izrādījis "Alfa Romeo" muzejs.

Šī nav vienīgā mašīna, kura atjaunota tieši Jaunmārupē. Kā stāsta Māris Bebris, SIA "Riga Master Workshop" īpašnieks, piecu gadu laikā no hobiju darbnīcas uzņēmums ir attīstījies par Latvijā un Eiropā atzītu auto restaurētāju. "Popularizējot savu veikumu, piedalāmies arī lielākajās starptautiskajās izstādēs, kurās esam vienīgie no Austrumeiropas un arī Skandināvijas," zina teikt uzņēmuma īpašnieks.

Pēdējos gados palielinājusies arī rocība. Ja agrāk gada laikā tika restaurētas vidēji divas mašīnas, tagad to apjoms palielinājies līdz desmit. "Pasūtījumi pienāk no visas pasaules. 80 procenti klientu ir ārzemnieki, starp kuriem ir arī karalisko ģimeņu pārstāvji," lepojas Jaunmārupē esošā uzņēmuma īpašnieks.

Raidījuma video sižets skatāms "TV3 ziņās" šeit.