23.11.2011 18:31

Mikroautobusu mafija

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Olaines mikroautobusos neizsniedz biļetes. Kas, kam un kad neizsniedz? Vai a/s “Rīgas Taksometru parks” nemaksā nodokļus valstij un atbalsta ēnu ekonomiku? Patiesā problēma ir ievērojami lielāka par biļešu neizsniegšanu vien.

Rīgas Apriņķa Avīze saņēma vēstuli no satrauktas lasītājas Daces, kas vēlas noskaidrot, kāpēc mikroautobusos maršrutā Olaine–Rīga nesaņem biļeti: “Ik reizes, kad braucu uz Rīgu vai atgriežos Olainē, mikriņu šoferi nevienam pasažierim nedod biļetes. Esmu satraukusies tāpēc, ka mikriņi var kursēt uz Rīgu vēl retāk, jo neviens pasažieris Olaines mikriņos nesaņem biļeti. Tā taču tiek atbalstīta nodokļu nemaksāšana!” Meitene arī minējusi mikroautobusu, kuros netiek izsniegtas biļetes, valsts reģistrācijas numurus: GH 3374 un GH 3376.

Oficiālus pārvadājumus no Olaines uz Rīgu un atpakaļ veic a/s “Rīgas Taksometru parks”, taču šis uzņēmums nodokļu nemaksāšanā nav iesaistīts. Abi mikroautobusi ar numuriem GH 3374 un GH 3376 pieder uzņēmumam SIA “Maxi Taxi”. Šī firma pārvadājumus veic ar pasažieru mikroautobusiem, kurus iespējams laikus pieteikt gadījumos, kad vairāki klienti vēlas vienkopus doties kādā braucienā. Kā noskaidrots, zvanot “Maxi Taxi” operatoram, pieteikšana notiek pa faksu vai e-pastu, bet brauciens tiek apmaksāts ar pārskaitījumu uz bankas kontu.

It kā maršruta taksometrs, bet tomēr vienkārši taksometrs

Tomēr abi šie mikroautobusi negaida, kad brauciens tiks pieteikts un apmaksāts, bet kursē maršrutā Olaine–Rīga, pieturās uzņemot pasažierus, kā arī iekasējot no tiem naudu, pretī neizsniedzot biļeti. Uzņēmums piedāvā mazākas cenas nekā oficiālā pasažieru pārvadājumus nodrošinošā firma “Rīgas Taksometru parks”, bet nedod braukšanas maksas atvieglojumus ne skolēniem, ne invalīdiem.

RAA lasītāja Dace savā vēstulē min, ka mēģinājusi biļeti pieprasīt: “Esmu arī biļeti prasījusi, tad šoferi negribīgi no kabatas izvelk saburzītu papīra gabalu, ko sauc par biļeti, un nelabprāt man tomēr to iedod.” Taču, ja brauciens tiek apmaksāts ar bankas pārskaitījuma palīdzību, kā informē “Maxi Taxi” pārstāve, – kā juridiski iespējams izsniegt pasažierim biļeti?

Uzņēmuma “Maxi Taxi” pārstāve, atbildot uz jautājumu, kā tas nākas, ka tiek veikti arī diezgan regulāri pārvadājumi maršrutā Rīga–Olaine, bija nepiekāpīga: “Autobusi ved tikai tos pasažierus, ar kuriem noslēgts līgums.” Pret iebildumiem, ka daudzi Olaines iedzīvotāji var apliecināt, ka pasažieru uzņemšana pieturās tomēr notiek, pretarguments ir nemainīgs: “Cilvēki jau var stāstīt visu ko, bet, vēlreiz atkārtoju, autobusi sabiedriskā transporta pieturvietās nepiestāj.”

Pazemojums autobusā

Tomēr iedzīvotāji ir satraukušies ne tikai par to, ka, samaksājot naudu, pretī nesaņem biļeti, bet arī par šoferu rupjo attieksmi. Oficiālajos reisos šajā maršrutā skolēniem un invalīdiem tiek piemēroti braukšanas maksas atvieglojumi, taču SIA “Maxi Taxi” tādus nepiešķir.

Stāvot oficiālās pieturvietās, cilvēki nemaz nenojauš, ka piestājušais mikroautobuss nav a/s “Rīgas Taksometru parks” autobuss. Interneta vidē atrodami gana daudzi skarbi komentāri, kuros minēts, ka skolēnu braukšanas kartītes atzītas par nederīgām un viņi no autobusa izsēdināti, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti pieprasīts samaksāt pilnu cenu, uzsverot šoferu pazemojošo attieksmi.

Uzņēmums ar pagātni

Jau agrāk šis uzņēmums iesaistīts skandālos, kā piemēru minot pagājušā gada jūnijā nodedzināto uzņēmuma “Maxi Taxi” mikroautobusu. Toreizējais firmas īpašnieks Genādijs Aksjonovs portālam “TVNET” sniedza komentāru, kurā norāda, ka, visticamāk, incidentā vainojami konkurenti.

Neilgi pirms tam policija tika veikusi reidu, kurā aizturēja divus “Maxi Taxi” piederošos mikroautobusus. Pēc šī notikuma Genādijs Aksjonovs nāca klajā ar preses relīzi, kurā apgalvoja, ka reids veikts pēc konkurentu pasūtījuma ar nolūku apgrūtināt firmas komercdarbību. Viņš arī izteica aizdomas, ka policija nav rīkojusies likuma robežās, bet “formāli un brīvi traktējot normatīvo aktu prasības un savu pilnvaru robežas”. Pēc administratīvās tiesas lēmuma abi mikroautobusi tika atdoti atpakaļ īpašniekam.