16.01.2013 09:36

Pār "Krājbankas" īpašumiem Pierīgā klaudz izsoles āmurs; iekārotāju maz

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no "Latvijas Krājbankas" klusējošajiem pieminekļiem – nestrādājošs bankomāts. Pusgada laikā izsolēs pārdoti tikai divi īpašumi Pierīgā. Nepārdoto vidū lielākā daļa ir zemes gabali, pabeigtas un nepabeigtas jaunbūves un īpašumi, kuru izmantošanas mērķis ir komercdarbība. Viens no "Latvijas Krājbankas" klusējošajiem pieminekļiem – nestrādājošs bankomāts. Pusgada laikā izsolēs pārdoti tikai divi īpašumi Pierīgā. Nepārdoto vidū lielākā daļa ir zemes gabali, pabeigtas un nepabeigtas jaunbūves un īpašumi, kuru izmantošanas mērķis ir komercdarbība. Krišjānis Grantiņš

Pērn Latvijas ekonomisko situāciju satricināja AS "Latvijas Krājbanka" pēkšņais krahs. Daļa tās klientu vēl joprojām gaida savu noguldīto naudu.

Neviens no piedāvātājiem bankas glābšanas plāniem nebija realizējams, tādēļ tika sākts tās bankrota process. Līdz ar to ar izsoļu palīdzību sākās finanšu atgūšana no bankai un tās meitas uzņēmumiem piederošajiem nekustamiem īpašumiem arī Pierīgas novados, bijušā Rīgas rajona teritorijā – 16, Ikšķiles pusē vēl trīs.

Negribētie īpašumi
To vidū, kuru izsolēs neviens nepieteicās, dārgākais pagaidām bijis "Krājbankas" meitas uzņēmumam SIA "Silva Invest" piederošs zemes gabals – "Pienenes" Babītes novadā, kam sākumcena bija noteikta 213 000 latu apmērā, liecina bankas administratora – revīzijas kompānijas "KPMG Baltics" – dati. 2,7 hektāru lielais zemes gabals atrodas visai prestižā vietā – Babītes dzelzceļa stacijas tuvumā, starp Jūrmalas gatvi, dzelzceļu, veloceliņu, privātmāju teritoriju un neapbūvētu zemes gabalu. Piebraukt var no Slokas ielas un autoceļiem Babīte–Jaunmārupe un Babīte–Vārnu krogs. Netālu atrodas arī autobusa pieturvietas. Teritorija ir paredzēta darījumu iestāžu apbūvei, un tai ir pieejams pieslēgums pilsētas komunikācijām, kā arī izstrādāts un apstiprināts detālplānojums.

Ādažu novadā neviens nav izrādījis interesi par visai prāvas platības privātmāju ar zemi Kadagā, dārzkopības sabiedrībā "Upmalas", ar 58 800 latu izsolē noteikto sākumcenu. Ēkas pagrabstāvā ir garāža, noliktava, atpūtas telpa ar kamīnu, duša, pirts telpa. Otrajā stāvā izvietota virtuve, halle, dzīvojamā istaba ar kamīnu, bet trešajā stāvā četras izolētas guļamistabas, gaitenis un balkons. Zemesgabals izvietots aptuveni septiņu kilometru attālumā no Ādažu centra Saulkrastu virzienā un aptuveni divus kilometrus no lielceļa A1. Blakus īpašumi ir zemes gabali ar mežu. 50 metru attālumā atrodas ezers.

Olainē, Kūdras ielā 2, par izsolē noteikto sākumcenu – 29 000 latu – neviens nepieteicās tirdzniecības un pakalpojumu ēkas iegādei. Izsolītā objekta aprakstā teikts, ka tā ekspluatācija sākta jau 1960. gadā. Pēdējos gados gan veikti vairāki ēkas rekonstrukcijas darbi, un telpu iekšējās apdares tehniskais stāvoklis novērtēts kā labs. Pirmajā stāvā ir izvietotas tirdzniecības telpas, otrajā – nelielas biroja telpas. Ēka siltināta, taču kārtībā jāsaved fasāde.

Iespējams, Ķekavas putnu fabrikas tuvuma dēļ nevienu nav ieinteresējis 2500 kvadrātmetru lielais zemes gabals "Knufīši" Ķekavā par 8000 latu, kura attālums līdz Bauskas šosejai ir apmēram 1,2 km un 3 km līdz Ķekavas centram, un tam ir ērta piebraukšana pa grantētu ceļu. Apkārtējā apbūve ir retināta privātmāju un viensētu apbūve.

Savukārt Siguldā, Pulkveža Brieža ielā 82–9, par 4400 latiem bija plānots izsolīt vienistabas dzīvokli, taču arī tam neatradās neviens gribētājs. Iespējams, tādēļ, ka tajā nepieciešams veikt remontu.

"Iemesli, kādēļ izsolēm neviens nepieteicās, var būt visdažādākie – gan atrašanās vieta, gan potenciālo interesentu stratēģija, cerot to vēlāk iegādāties par mazāku cenu, un vēl daudzi citi," norāda "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis. "Tas, ka šīs izsoles nenotika, nav nekas ārkārtējs, jo likumdošanā nav definēts konkrēts termiņš, kad īpašumi ir jāpārdod. Administrators vērtēs tirgus situāciju un lems, kad likt šos īpašumus atkārtotā izsolē."

Pārdotie īpašumi – pagaidām tikai divi
Viens no nekustamajiem īpašumiem Pierīgā, kas palīdzējis atgūt daļu zaudētās bankas naudas, ir izsolē par 41 511 latiem pārdotais zemes gabals "Mākoņi" Mārupes novadā. Tā sākumcena izsolē, kurā piedalījās viens pretendents, bija 41 100 latu. Par labāko 3,8 hektāru plašā īpašuma izmantošanas veidu atzīta dzīvojamā apbūve ar piemājas saimniecību vai mežu saimniecībai paredzēts zemes gabals.

Savukārt Salaspilī, Maskavas ielā 9–39, par 10 300 latiem izsolē īpašnieku atradis divistabu dzīvoklis, kura sākumcena bija 8800 latu. Atšķirībā no neizsolītā dzīvokļa Siguldā, šis ir izremontēts, un kāpņu telpā veikts kosmētiskais remonts. Nozīmīgs faktors pircēju intereses pastiprināšanai noteikti bijis tas, ka līdz Salaspilij var salīdzoši ātri nokļūt gan ar sabiedrisko, gan ar personisko transporta līdzekli.

Savu kārtu pārsvarā gaida dzīvojamais fonds
Pierīgā no likvidējamās bankas nekustamiem īpašumiem savu pirmo izsoli vēl gaida viena jaunbūve Stopiņu novadā un divas Ikšķiles novadā, divi zemes gabali individuālo dzīvojamo platību apbūvei Garkalnes novadā un pa vienam Ādažu un Ikšķiles novados.

Vēl pirmo reizi tiks izsolītas komerciāliem nolūkiem paredzētas platības – zemes gabals ar mežu Ādažu novadā un lauksaimniecības mērķiem izmantojams īpašums Krimuldas novadā. Olaines novadā īpašniekus vai īpašnieku centīsies atrast trim zemes gabaliem, kas atrodas cits citam blakus, – "Ozoliņi", "Līdumnieki" un "Zīriņi".

Jūrmala – rekordiste; gribētāju arī nav
Visvairāk, neskaitot Rīgu, izsolāmo "Krājbankas" nekustamo īpašumu ir Jūrmalā – 15. Līdz šim gan notikušas tikai divas izsoles, jo pārējām izsludinātajām nepieteicās neviens pretendents.

Ārzemnieki baidās no "Krājbankas" īpašumiem
Nav noslēpums, ka uz nekustamo īpašumu iegādi Pierīgā naski ir nerezidenti, jau teju veselus privātmāju mikrorajonus izpirkuši ārzemnieki. Savukārt uz "Krājbankas" tirgoto mantojumu vismaz pagaidām tie pārāk kāri nav.

Kā norāda "KPMG Baltics" pārstāvji, izsoļu dalībnieki galvenokārt ir no Latvijas, krietni mazāk solītāju ir no citām valstīm. Ārzemnieki esot ļoti piesardzīgi un reti ierodas uz "Krājbankas" izsolēm, jo, iespējams, viņus attur tas, ka pirms izsoles jāiemaksā 10 % no īpašuma sākuma cenas, kas gan tiek atdota solītājam, ja viņš īpašumu nenopērk.

Nepērk tagad, izsolīs vēlāk
Kā norāda "KPMG Baltics", daļa bankas īpašumu tiek burtiski "izķerti", bet, piemēram, dzīvokļus Liepājā nepērk. Likumdošana Latvijā nenosaka konkrētus bankrota procedūras termiņus kredītiestādēm. Tās aktīvākais periods varētu būt pusotrs gads, kad tiks realizēti vērtīgākie bankas aktīvi.

"Latvijas Krājbankas" un tās meitasuzņēmumu īpašumā pirms izsoļu maratona sākuma bija aptuveni 500 nekustamo īpašumu un vairāki simti tā dēvēto kustamo īpašumu: bankomāti, biroja tehnika un aprīkojums. Pirmā "Latvijas Krājbankas" aktīvu izsole notika pagājušā gada jūnijā, bet pirmās nekustamo īpašumu izsoles – augustā. Kopumā ar bankai piederošā īpašuma izsolēm atgūti apmēram 4,25 miljoni latu. Vidēji mēnesī tiek organizētas 10–15 izsoles. Piebilstams, ka visu izsoļu uzvarētājiem pirkuma apmaksa ir jāveic 30 dienu laikā.

No likvidējamās "Latvijas Krājbankas" īpašumiem lielāko daļu veido tās pārņemtie īpašumi par nemaksātiem kredītiem, bet daļa ir arī bankas vajadzībām izmantotie īpašumi. Kredītiestāžu likums nepieļauj iespēju, ka bankas rīcībā paliek manta, un tā jebkurā gadījumā tiek pārdota, uzsver "KPMG Baltics", norādot, ka tie īpašumi, par kuriem pašlaik nav lielas intereses, tiks izsolīti vēlāk.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn 8. maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu, ko lūdza tās administrators – revīzijas kompānija "KPMG Baltics", kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.