13.01.2013 10:34

Ražots Pierīgā: Makaroni ar latviskām saknēm

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
"Uzsākot uzņēmējdarbību, vienmēr jau ir maza bailīte, vai viss izdosies. Bet mēs esam drosmīgi," teic Kristīne Bērziņa. "Uzsākot uzņēmējdarbību, vienmēr jau ir maza bailīte, vai viss izdosies. Bet mēs esam drosmīgi," teic Kristīne Bērziņa. Krišjānis Grantiņš

"Visbiežāk labākās idejas dzimst naktī," teic zīmola "Austras koks" īpašnieki Kristīne un Raitis Bērziņi, kuri tikai pirms četriem mēnešiem Garkalnes novada Langstiņos atvēruši ekoloģisko olu makaronu ražotni.

Uzņēmēji izstrādājuši savu unikālo recepti, izveidojuši īpaša dizaina kastīti, izpētījuši un atraduši bioloģiskās saimniecības, izveidojuši sadarbību ar ekoveikaliem un restorāniem. "Mums bija svarīgi to visu paveikt līdz decembrim, lai cilvēki jau gadumijā varētu iepriecināt savus mīļos ar ne vien veselīgu, bet arī praktisku un skaisti noformētu dāvanu," stāsta Kristīne. Rosīgais svētku laiks jau aiz muguras, taču ekoloģiskie olu tagliatelle makaroni turpina iekarot jaunas gardēžu sirdis.

Virtuves ķēniņa recepte

Kristīne un Raitis ir uzņēmēji ar pieredzi jeb, kā paši saka, – "jau iekodušies šajā ābolītī". Raitis jau septiņus gadus iesaistījies restorānu un kafejnīcu biznesā un vada vasaras kafejnīcu Jūrmalā, savukārt Kristīne pildījusi "Stendera ziepju fabrikas" vadītājas pienākumus. "Pirms diviem gadiem piedzima mūsu dēls Adrians, tāpēc man bija ļoti svarīgi vairāk laika pavadīt ar ģimeni. Strādājot lielā uzņēmumā, tas nebūtu iespējams. Pavasarī, kad aizgāju no vadītājas darba, mums jau virmoja ideja par šo biznesu, tāpēc tas nebija grūts lēmums," stāsta Kristīne. Galvenais olu makaronu ražošanas idejas iniciators bijis tieši Raitis. "Raitim ir dabas dots pavāra talants. Mūsu ģimenē viņš ir ķēniņš virtuvē."

Reiz, ciemojoties pie Raita vecākiem, radusies ideja par olu makaronu ražošanu. Jau sākotnēji bijis skaidrs, ka produkts, ko ražos Bērziņu ģimene, būs ne vien garšīgs, bet arī veselīgs un ekoloģisks. Turklāt tobrīd Latvijā neviens ražotājs vēl nepiedāvāja ekoloģiskus olu makaronus. "Ir nopērkami makaroni, kuros ir aptuveni 15 līdz 18 procenti olu, taču varam lepoties ar makaronu recepti, kurā ir 45 procenti olu."

Tā soli pa solim vecāku mājās Langstiņos ierīkota ražotne. Pašlaik uzņēmumā darbojas trīs cilvēki: Kristīne, Raitis un pavārs Arnis. "Viss ir simtprocentīgs roku darbs. Paši ražojam, fasējam un pat piegādājam." Lieti noderot arī studiju laikā iegūtās zināšanas: Kristīne mācījusies personālvadības zinības, savukārt Raitis ieguvis pārtikas tehnologa izglītību. Pašlaik Kristīne uzņēmusies sadarbības veidošanu ar jauniem biznesa partneriem, taču Raitis aktīvi darbojas ražošanas procesā. Abi atzīst, ka darbs dažbrīd rit pat 24 stundas diennaktī, taču ģimenes bizness ir tā vērts, tam esot pavisam cita "garša". "Ap desmitiem vakarā aizmieg dēliņš, un tad pat līdz diviem, trijiem naktī nododamies darbam. Bet tas nav grūti, jo atbalstām viens otru un kopā degam par pašu izlolotu ideju."

Ar mērci garšu nebojāt!

"Pirms paši sākām ražošanu, makaronus praktiski neēdu, bet, kad pirms gada uzvārījām pirmo savu makaronu porciju, ēdu, neatejot no katliņa," smej uzņēmēja un atklāj, ka olu makaronu recepte nav sarežģīta: pareizās proporcijās jāsajauc milti, olas, jāpievieno nedaudz eļļas un sāls. Ražošanas procesu sīkāk izskaidro Raitis. "Iejaucam mīklu, tad to mīca mīcāmajā mašīnā, tad to izrullējam un sagriežam." Pēc sagriešanas makaroni jāžāvē vismaz divas dienas īpašā temperatūras un gaisa mitruma režīmā.

Telpā ievietots gaisa mitrinātājs, taču pagājis ilgs laiks, kamēr noslīpēts, kādam jābūt ideālajam telpas klimatam. "Kad mīkla izmīcīta, tās konsistence nav ne tuvu vijīga – šī mīkla ir ļoti "grūta"." Tāpēc mīklas mīcīšana un rullēšana Langstiņos ir vīriešu darbs, jo tam vajadzīgs spēks. Olu makaronu pagatavošana neatšķiras no ierasto makaronu gatavošanas – tie jāvāra piecas līdz septiņas minūtes. Atšķirība meklējama garšā. "Šie nav makaroni, kas būtu jāaplej ar Boloņas mērci. Olu makarons ir "gaļīgs", pats ar savu īpašu garšu."

Viens no eko makaronu garšas stūrakmeņiem ir bioloģiskās izejvielas. "Bioloģiskos miltus iegādājamies no "Rīgas Dzirnavnieka", taču olas pagaidām mums piegādā Lietuvas saimniecība. Latvijā pagaidām nav nevienas bioloģiskās saimniecības, kura varētu piegādāt olas vajadzīgajā daudzumā." Raitis neslēpj, ka produktam piešķirtais Eiropas Savienības ekosertifikāts pieprasa, lai visas izejvielas būtu bioloģiskas, un tas ir faktors, kas palielina makaronu cenu. Viena kastīte maksā nepilnus trīs latus.

Kļūst par "eko cilvēkiem"

Īpašs stāsts Bērziņu pārim saistās ar mūsdienām, iespējams, mazliet netipiski latvisko zīmola "Austras koks" nosaukumu un iepakojuma noformējumu, ko rotā Lielvārdes josta, kas Kristīnei atgādinot skaistu mežģīņu rakstu. "Pirms gada, kad iegādājāmies mīklas mīcāmo mašīnu, Raita mamma nejauši palūkojās kalendārā un ievēroja, ka vārda dienas svin Austras.

Tā nu mīklas mīcāmo mašīnu nodēvējām par "Austru"." Vēlāk strādājot pie zīmola izveides, pāris zinājis, ka tam noteikti jābūt latviskam. "Domājot nosaukumu, sākām spēlēties ar vārdu "Austra", rūpīgāk izpētījām Austras koka nozīmi, un simbols mums ļoti iepatikās." Kristīne skaidro, ka koka saknes esam mēs, latvieši, kas iesakņojušies Latvijas zemē, koka viducis ir laicīgā zeme, kurā dzīvojam un ēdam, elpojam, taču lapotne, kas tiecās uz augšu, ir ar domu par gaišo un labo. "Tas ir stāsts par mums visiem, kas šeit dzīvojam. Ar šo domu virzām mūsu klientus uz labklājību – cilvēki ēdīs šo produktu un būs veselīgi, bet mums uzlabosies uzņēmējdarbība." Bērziņi stāsta, ka paši vēl nav simtprocentīgi "eko cilvēki", bet ļoti cenšas par tādiem kļūt.

Kristīne un Raitis neslēpj, ka jāsastopas arī ar dažādām grūtībām, tomēr jauno gadu pāris gaidījis ar lielu nepacietību – priekšā jaunu sadarbību veidošana, plānos ietilpst arī produktu klāsta paplašināšana. "Visas ģimenes, kurās ir bērni, varēs mums piekrist, ka bērniem ļoti garšo makaroni. Tāpēc esam plānojuši izveidot īpašu produkciju jaunākajai paaudzei. Tāpat, uzklausot pircēju vēlmes, plānojam ražot arī pilngraudu makaronus," atklāj Kristīne. "Mūsu mērķis ir kvalitāte, nevis kvantitāte. Plānos ir attīstīt ražošanu, eksportēt uz ārvalstīm, kur to spēj novērtēt. Saprotam, ka Latvijā pirktspēja ir samērā maza, bet mēs nekad nesacentīsimies ar lielajiem makaronu ražotājiem. Tāds nav mūsu mērķis tagad un nebūs arī pēc daudziem gadiem," apņēmīgi teic Raitis.

Piešķirtais ekosertifikāts pieprasa, lai visas izejvielas būtu bioloģiskas, un tas ir faktors, kas palielina makaronu cenu. Viena kastīte maksā nepilnus trīs latus.Piešķirtais ekosertifikāts pieprasa, lai visas izejvielas būtu bioloģiskas, un tas ir faktors, kas palielina makaronu cenu. Viena kastīte maksā nepilnus trīs latus.