02.12.2012 19:26

Ražots Pierīgā: Gardie itāliskie latviešu lutauši no Krimuldas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
"Gardumu pagatavošana ir ļoti laikietilpīga, jo tas ir tikai roku darbs. Varu apgalvot, ka katru lutausi apmīļoju," smaidot stāsta Lāsma. "Gardumu pagatavošana ir ļoti laikietilpīga, jo tas ir tikai roku darbs. Varu apgalvot, ka katru lutausi apmīļoju," smaidot stāsta Lāsma. Krišjānis Grantiņš

Uz sarunu Lāsma ierodas kopā ar dēliņu Krišjāni, kuram tikai pirms divām nedēļām apritējis gads. "Viņš ir mūsu galvenais direktors," smej Lāsma, kura uzņēmumā darbojas kopā ar vīru Haraldu.

"Esmu sapņotāja, bet vīrs uz visu skatās reālāk." Haralds bijis tas, kurš Lāsmu pirms diviem gadiem pamudinājis veidot savu uzņēmumu un ar gardumu "Lutausis" iepazīstināt arī citus, vēlāk ar mirdzošām acīm aizrautīgi stāstīs Lāsma. Nebaidoties īstenot savu ideju, Salmiņu pāris attīstījis ražotni, kurā top gardumi, kuru pamatā ir rieksti, sēklas un žāvēti augļi.

Iedvesmoja itāļi un čības

Uzņēmums ir ģimenes sirdslieta. "Vīra nodarbošanās ir pārtikas vairumtirdzniecība, kamēr es vienmēr esmu gribējusi kļūt par aktrisi," stāsta jaunā sieviete. Taču arī ēst gatavošana Lāsmu aizrāvusi kopš skolas laikiem. "Jau bērnībā man ļoti patika gatavot. Pavārgrāmatās meklēju receptes, cepu cepumus un kūciņas. Vienmēr gudroju, ko garšīgu varētu pagatavot."

Pirms gadiem četriem Lāsmu aizrāvusi veselīga uztura zinātne. "Sāku biežāk ēst auzu pārslas, riekstus un dažādas sēklas. Mēģināju eksperimentēt, gatavojot veselīgus našķus." Lāsmas kārumus novērtējuši arī draugi un ģimene. "Visiem ļoti garšoja, tāpēc prātoju, ka savu ideju vajadzētu piedāvāt "Laimai" vai kādam citam lielam uzņēmumam, taču vīrs mudināja, ka drīzāk jāuzsāk ražošana pašai. Pat plānojām, ka mēs to varētu eksportēt. Toreiz gan tas likās neiespējams sapnis."

Salmiņi izlēmuši piedalīties Straupes lauku labumu tirdziņā. Pirmās gatavotas sēklu bumbiņas. "Rūpīgi izstrādāju recepti ar sabalansētu uzturvērtību, ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Uz tirdziņu līdzi paņēmām arī 20 "Lutaušus", taču izrādījās, ka cilvēkiem tie patīk labāk nekā bumbiņas." Tā 2010. gadā nodibināts uzņēmums "Perfecto".

"Kāpēc tāds nosaukums? Man vienmēr licies, ka visam jābūt perfektam," smej uzņēmēja. "Sākotnēji vēlējos uzņēmumu nosaukt par "SweetLove"*, bet man patīk arī itāļu vārdi. Un tā lēmu par labu "Perfecto"." Labi skanējuši arī bumbiņu nosaukumi, kas atvasināti no sēkliņām un žāvētiem augļiem, no kā tās gatavotas: datelito, sezamito, ploomito, kokosito. Taču uz kāruma "Lutausis" nosaukumu uzvedinājušas čības. "Mājās staigāju ar lielām čībām kā lutausim. Iešāvās prātā: cik labi izklausās – mandeļu lutausis, zemesriekstu lutausis, ķirbju sēklu vai vīģu lutausis."

No mājas virtuves uz ražotni

Lāsma uzņēmusies ražošanas vadītājas pienākumus, bet Haralds ir tirdzniecības vadītājs. Pamazām Salmiņu pāris sācis tirgoties Kalnciema tirdziņā Rīgā, paviesojušies arī Siguldas Opermūzikas svētkos, Ventspils svētkos, Rīgas svētkos. Pašlaik uzņēmums piedāvā divas veselīgo produktu līnijas: sēklu gardumus "Lutausis" ar mandelēm, zemesriekstiem, sezamu un trīs sēklu, kā arī linsēklu, mandeļu un ķirbju sēklu cepumus, kurus gatavoto ar saldkrējuma sviestu bez miltiem. Tas ir īpaši svarīgi tiem, kuri sirgst ar celiakiju – kviešu, rudzu un miežu olbaltumvielas glutēna nepanesamību. Gardumos netiek izmantotas nedz krāsvielas, nedz ķīmiskās piedevas un konservanti.

Sākumā našķi gatavoti mājas virtuvē, taču, apgrozījumam pieaugot, iekārtota ražotne. "Īrējam pavisam nelielas telpas Raganā, "Krimuldas pienotavas" ēkā." Pēc dēliņa piedzimšanas Lāsmas rūpes un uzmanība veltīta viņam, tāpēc uzņēmumam pievienojušies divi palīgi.

Izstrādājumi ir roku darbs, tāpēc to gatavošana prasa rūpību. Vienas "Lutauša" porcijas pagatavošanai nepieciešamas 20 minūtes. Sēkliņām tiek pievienota olīveļļa un neliels daudzums cukura. Tad masu cep, vienlaikus intensīvi maisot. Kad izcepies, jāatdzesē istabas temperatūrā. Lāsma uzsver, ka izmanto tieši olīveļļu, jo tā karsējot nezaudē vērtīgās uzturvielas. "Pie receptes nonācu pati. Man šķita, ka vajag gatavot tieši šādi. Kad pircēji pirmo reizi tirdziņos teica, ka mums izdevusies ļoti garšīga griljāža, nemaz nezināju, ka to var saukt arī tā."

Gardumos tiek izmantotas dabiskas izejvielas. "Jo mazāk apstrādātas, jo vērtīgākas mūsu organismam." Savukārt margarīna vietā tiek lietots saldkrējuma sviests. Tieši izejvielas un roku darbs ir faktori, kas nosaka cenu. Veikalos "Lutaušu" cena svārstās no lata līdz Ls 1,70, jo katrs veikals nosaka savu uzcenojumu.

Latvieši gardumiem par čaklu

"Uz Ziemassvētkiem "Lutausim" veidosim jaunu dizainu. Nevaram paļauties uz to, ka lielajā tirgus konkurencē pircējam viens gardums neapniks." Jau iepriekš našķiem veidoti tematiski iesaiņojumi uz Valentīndienu, Mātes dienu, Lieldienām. Pircēju vēlmju iepazīšana nāk ar laiku. "Tirgošanās, grāmatvedības lietas, Pārtikas un veterinārā dienesta pārbaudes mums bija kaut kas jauns. Tā ir lieliska dzīves skola, un ir svarīgi turpināt attīstīties."

Lāsma novērojusi interesantu faktu: "Mēs, latvieši, esam ļoti čakli, daudz gatavojam paši, tāpēc daudzi nenovērtē un nodomā, ka arī paši var pagatavot līdzīgus gardumus. Taču, piemēram, amerikāņi vai vācieši, kas pieraduši nopirkt veikalā visu gatavu, nespēj noticēt, ka mēs visu gatavojam ar rokām."

Salmiņu nākotnes plānos ietilpst paplašināt ražotni un kādu dienu sākt gardumus eksportēt. Salmiņi jau piedalījušies izstādē Somijā, Haralds, pētot iespējas, pabijis arī Krievijā. Pašlaik vēl ražošanas apjomi nav lieli. "Citi ražotāji uz veikaliem savu produkciju piegādā piekrautu pilnu mašīnu, bet mēs dažkārt aizvedam tikai divas kastītes. Taču ir svarīgi apzināties, ka mēs esam tikai ceļa sākumā, tāpēc jātiecas, lai tā nebūtu visu mūžu. Mums ir sapnis. Un tas piepildīsies, ja iesim un darīsim. Nevajag baidīties īstenot idejas," apņēmīgi pauž Lāsma Salmiņa.

* saldā mīlestība (angļu val.)