07.11.2012 17:39

Nepirkt svešu aicina "Lāču maize" un "Brālis"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Lāču" maizes ceptuve un alus "Brālis" ražotājs iesaistījušies kampaņā, kas mudina pirkt vietējo produkciju. "Lāču" maizes ceptuve un alus "Brālis" ražotājs iesaistījušies kampaņā, kas mudina pirkt vietējo produkciju. kolāža - "Apriņķis.lv"

Kampaņā, kuras mērķis ir aicināt pircējus iegādāties vietējo produkciju, iesaistījušies divi Pierīgas uzņēmumi. To vadītāji uzskata, ka šī akcija būs efektīva atšķirībā no iepriekšējiem mudinājumiem pirkt pašmāju ražojumus.

Jaunizveidotā kustība vietējo ražotāju atbalstam "Nepērc svešu" nav mārketinga triks, bet gan jauna veida mācība sabiedrības apziņas maiņai, savukārt iepriekšējās kustības, kā "Zaļā karotīte" vai "Atbalsti savējos", dažādu iemeslu dēļ cietušas fiasko, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "Nepērc svešu" iniciators, Lobiju asociācijas valdes loceklis Didzis Šmits.


Tās mērķis ir mainīt sabiedrības apziņu, kā arī ietekmēt politiķu domāšanu un attiecīgi – likumdošanu par labu vietējiem ražotājiem, sākot no izvēles pirkt vietējo produktu un beidzot ar priekšroku vietējiem valsts iepirkumos. "Kustībai būs ekonomisks efekts, un tas nodokļu veidā paliks tepat Latvijas tirgū," sacīja D. Šmits.

Akcijā iesaistījušies arī divi Pierīgas uzņēmumi – maizes ceptuve "Lāči" Babītes novadā un SIA "Alus nams", kas Inčukalna novadā savā alus darītavā ražo miestiņu "Brālis". Tās komercdirektors Uldis Muižnieks sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" norāda, ka uzņēmums kampaņā nolēmis piedalīties, jo tic, ka šoreiz viss varētu izdoties.


"Šajā nodibinājumā darbojas uzņēmēji, nevis institūcijas, kas nav saistītas ar ražošanu, kā tas bija iepriekš. Mēs ceram, ka cilvēki pirms produktu pirkšanas tiešām aizdomāsies un izvēlēsies vietējo ražotāju preces."

Tāpat U. Muižnieks cer, ka kampaņas ietvaros veiktās aktivitātes mudinās Latvijas pircējus dot priekšroku vietējiem ražojumiem, jo, viņaprāt, ir kvalitatīvi un oriģināli, un, kas nav mazsvarīgi, par preci samaksātā nauda neaizplūst uz ārvalstīm, bet uzņēmēji to var ieguldīt attīstībā.

Līdzīgu viedokli "Dienas Biznesam" paudis arī "Lāču" saimnieks Normunds Skauģis, aicinot izvēlēties vietējo preci, jo tas sekmē pieprasījuma pieaugumu ražotāju attīstību, jaunu darbavietu rašanos, tā uzlabojas naudas aprite valstī, pieaug eksports un uzņēmēji var paplašināt ražošanu.

Jaunizveidotā kustība "Nepērc svešu" radīta Latvijā ražotu produktu reklamēšanai. Patlaban kustībā iesaistījušies 17 Latvijas pārtikas un dzērienu ražošanas nozares uzņēmumi: "Lāči", "Karavela", "Zemitāni", "Mūsmāju dārzeņi", "Latvijas piens", "Rēzeknes gaļas kombināts", "Zilā Lagūna", "Vecsiljāņi", "Tērvete", "Užavas alus", "Vinnis", "Valmiermuižas alus", "Livonia", "Bauskas alus", "Jelgavas dzirnavas", "Brālis", "Piebalgas alus" un "Rīgas vagonu rūpnīca".