22.07.2018 11:55

"Lāči": Latvijas maizes tirgū šogad augšupeja netiek prognozēta

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Lāči": Latvijas maizes tirgū šogad augšupeja netiek prognozēta arhīvs

Latvijas maizes tirgū arī šogad tāpat kā iepriekšējos gadus apgrozījuma pieaugums netiek prognozēts, aģentūrai LETA pastāstīja maizes ceptuves "Lāči" vadītājs un īpašnieks Normunds Skauģis.

Viņš piebilda, ka Latvijas maizes ražotājiem šogad nebūs par iepriekšējo vieglāks gads - spēja pārdot būtiski nepieaugs, jo iedzīvotāju skaits samazinās. Līdzīgi kā pērn atšķirībā no segmenta saglabāsies krītošs vai lēzens maizes tirgus. "Nekas jau nav būtiski mainījies, situācija ir tāda pati, kāda bija, un turpmāk arī nekas nemainīsies. Augšupejai nav pamata," sprieda maizes ceptuves "Lāči" vadītājs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka cilvēki meklē arvien veselīgāku maizi, un daļa pircēju vairāk pievēršas tumšajām maizēm un rudzu maizēm, kam ir augstāka uzturvērtība. Līdz ar to šajos segmentos patēriņš ir stabils.

Pēc Skauģa teiktā, maizes iegādē atspoguļojas arī dažādas "modes tendences", piemēram, bezglutēna produktus pērk ne tikai cilvēki, kuriem ir glutēna nepanesamības izraisīta autoimūna slimība celiakija, bet šādiem produktiem nereti priekšroku dod arī cilvēki, kam nav šīs slimības un kuri varētu ēst maizi, kas ir veselībai drošs produkts. "Maize ir viens no drošākajiem produktiem pasaulē, it sevišķi mūsu rupjmaize, kas ir ļoti augsta līmeņa produkts," uzsvēra Skauģis.

Maizes ceptuves "Lāči" vadītājs teica, ka vēl nepieciešams laiks, lai izvērtētu dažādu jaunu produktu ienākšanas maizes tirgū turpmāko attīstību. "Jaunākās ir dārzeņu maizes, bet vēl jāpagaida pāris gadi, lai izvērtētu, kā tirgus attīstīties, un kāda būs pirktspēja," viņš sprieda.

Pēc Skauģa teiktā, Latvijas maiznieku šā gada galvenie izaicinājumi būs graudu ražas, kas ietekmēs izejvielas - miltu cenu. Joprojām nozarē ir problēmas arī ar darbaspēka pieejamību - ir liels, akūts trūkums tieši pēc kvalificēta darbaspēka.

Vienlaikus Skauģis uzsvēra, ka "Lāči" šogad strādās pie attīstības, jauniem produktiem un esošo pozīciju stiprināšanas.

LETA jau ziņoja, ka maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja "Lāči" 2017.gadā strādāja ar 8,14 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt "Lāču" peļņa samazinājās par 20,7% - līdz 132 601 eiro.

"Lāči" dibināti 1995.gadā Babītes pagastā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 961 860 eiro. "Lāči" pilnībā pieder Normundam Skauģim. "Lāču ceptuvei" pieder 16 veikali Rīgā un Latvijas reģionos.