28.08.2012 13:18

Siguldā privāto bērnudārzu bizness iet no rokas

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Siguldas Valdorfa bērnudārza jaunā mājvieta Poruka ielā 11 Siguldas Valdorfa bērnudārza jaunā mājvieta Poruka ielā 11 Ilze Ratniece

Siguldā augusta beigās reizē atklāti divi privātie bērnudārzi. Pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājas atzīst – par pieprasījumu jāsūdzas nav. 

Valdorfa bērnudārzs, kurš līdz šim strādāja Siguldas Dārzkopības un biškopības biedrībai (turpmāk DBB) piederošās telpās Cēsu ielā 10, mainījis savu mājvietu, pārceļoties uz namu Poruka ielā 11, kuru pirms gada atstāja Siguldas Bērnu un jauniešu interešu centrs. Savukārt DBB atbrīvotajās telpās Cēsu ielā 10 izveidojusi savu privāto bērnudārzu "Tulpīte".

Siguldas Valdorfa bērnudārza vadītāja Mārīte Akmentiņa RAA pastāstīja, ka "telpas mainījām, jo ir liels pieprasījums pēc mūsu pedagoģijas. Iepriekšējās telpās Cēsu ielā 10 nevarējām atvērt otru grupiņu, šeit tas ir iespējams. Mazajā grupiņā vienlaikus uzturēsies 15 bērni vecumā no pusotra gada līdz divarpus gadu vecumam. Otrajā grupā būs aptuveni 19 bērnu vecumā no trīs līdz sešiem gadiem. Lielie bērni šeit pavadīs laiku no astoņiem rītā līdz sešiem vakarā."

Nams Poruka ielā 11 ir privātīpašums, izmantojamā platība ir aptuveni 300 kvadrātmetru. M. Akmentiņa atklāj: kaut arī Poruka ielas telpas ir divreiz plašākas nekā bija Cēsu ielā, īres izdevumi būs aptuveni līdzīgi, jo šeit par kvadrātmetru jāmaksā viens lats, bet DBB prasīja divus latus par kvadrātmetru. "Šovasar, kad nolēmām pārcelties, izremontējām visas telpas, ierīkojām papildu sanitāros mezglus." Valdorfa bērnudārza mācību procesā ir paredzēta arī trīsreizēja ēdināšana. Otrās brokastis gatavos audzinātājas kopā ar bērniem, pusdienas un launagu gatavos pavāre. Šim nolūkam iekārtota virtuves telpa.

24. augustā Valdorfa jaunā telpas iesvētīja Siguldas evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Andris Grots. Cita starpā mācītājs teica: "Cik tas ir svētīgi, ka ir bērni. Tas parāda, ka mūsu pilsētai, mūsu tautai ir nākotne, ka viss vēl nav beidzies, ka ir cerība uz labāku rītdienu."

Bērnudārzs "Tulpīte" plāno šogad atvērt vienu grupiņu, kurā uzņems 20 bērnus no pusotra līdz sešu gadu vecumam. Biedrības valdes priekšsēdētājai Skaidrītei Vilkancei izdevās augustā īsā laikā licencēt pirmsskolas izglītības programmu. Joprojām notiek telpu remonts un iekārtošana, bet S. Vilkance sola, ka 3. septembrī bērnudārzs sāks darbu. 24. augustā par "Tulpītes" piedāvājumu interesējās daudzi vecāki. Vairākas mammas, kurām ir bērni līdz trīs gadu vecumam, pastāstīja, ka diemžēl pašvaldības bērnudārzos uzņem bērnus no trīs gadu vecuma, tāpēc līdz tam laikam privātie bērnudārzi ir iespēja, kur atstāt bērnu laikā, kad mammai jābūt darbā. Privātie bērnudārzi esot elastīgāki, tajos var bērnu atvest arī tikai dažas dienas nedēļā vai tikai uz dažām stundām dienā.

Lai gan Siguldā pagājušajā gadā darbu sāka jauns bērnudārzs "Ieviņa", bet šogad vēl papildus 48 bērnus uzņems bērnudārzs "Pīlādzītis", joprojām nav iespēju uzņemt visus bērnus no pusotra gada vecuma, kas gaida rindā uz bērnudārzu. Joprojām aktuāla esot pašvaldības vēlme celt vēl vienu bērnudārzu. Kamēr tas vēl nav tapis, risinājums esot privātie bērnudārzi. Pašvaldības līdzfinansējums par katru bērnu privātā bērnudārzā ir 100 latu, ja vecāki ir deklarējušies Siguldas novadā. 24. augustā Siguldā notika uzreiz divu privāto bērnudārzu atklāšana.