04.10.2017 07:44

Ingverīns – sildošais dzēriens no Ikšķiles

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ingverīns – sildošais dzēriens no Ikšķiles publicitātes

Ikšķilnieka Jāņa Smeltera darinātais "Ingverīns" – stiprs bezalkoholisks dzēriens, kas izstādē "Riga Food" ieguva "Tautas garšas" titulu, – jau iemantojis atzinību Latvijā, un par to ieinteresējušies arī citu valstu pārstāvji.

"Bet es, ja tā var teikt, eju "dziļāk" ingverā un domāju jau par nākamajiem produktiem, ko varētu ražot, izmantojot šo augu," saka uzņēmējs.

Daudz izcilu īpašību

"Mana interese par dabu, veselīgām lietām bija tas, kāpēc sāku skatīties Austrumu ideju virzienā. Un reiz mani uzcienāja ar dzērienu, kas gatavots no ingvera. Rietumos tie ir ļoti populāri – vājāki un stiprāki, gāzēti un negāzēti, un visi zina, ko ar tiem darīt; pie mums tādu tradīciju nav," par sava biznesa aizsākumu un iedvesmas avotiem stāsta Jānis un smejas, ka degustācijās viņam joprojām dažkārt jautājot, kā šis dzēriens jālieto.

"Uzzinājuši, no kā dzēriens gatavots, cilvēki saka: ā, tās ir zāles! Taču es gribētu, lai viņi saprot, ka ingvers tomēr ir kaut kas vairāk par garšvielu un ēdienu piedevu. Galu galā ingverīns ir noskaņas dzēriens – to var lietot mundrumam, enerģijas atjaunošanai, jautrības līmeņa pacelšanai. Tajā nav ne piles alkohola, toties tam ir daudz veselīgu blakņu: tas stiprina imunitāti, veicina vielmaiņu, aukstā laikā palīdz sasildīties... Ziemā no tā var gatavot karsto dzērienu, savukārt vasarā, atšķaidot ar toniku un pieliekot ledu, sanāk lielisks atspirdzinošs padzēriens."

Jānis Smelters piemin arī kādu savu paziņu, kurš sācis gatavot vēl vienu interesantu produktu – medu ar upeņu un ingvera piedevām, tātad – īstu vitamīnu "bumbu".

Uzvarēja spīts un azarts

Biznesa aizsākumi esot meklējami pirms gadiem četriem – pēc pirmās reizes, kad, pagaršojis ingvera dzērienu, Jānis Smelters nolēmis, ka arī pats mēģinās pagatavot ko līdzīgu: "Sākumā man tā bija kā spēle – ar ko pārsteigt ģimeni, radus, draugus, paziņas." Pirmais mēģinājums neesot bijis veiksmīgs, jo, kad katlā saliktas un savārītas visas sastāvdaļas, iznākums esot bijis tumši brūns šķidrums, kas pēc krāsas atgādinājis mājas apstākļos spiestu ābolu sulu, turklāt bijis stiprs un kodīgs.

"Taču tad man radās azarts un spītība: mēs taču arī varam! Un jau pēc četriem mēnešiem biju izstrādājis savu dzēriena gatavošanas tehnoloģiju." Nepieciešamo informāciju Jānis meklējis gan internetā, gan konsultējies ar speciālistiem, turklāt viņam lieti noderējusi arī grāmatiņa "Austrumu garšaugi veselībai".

Savukārt lielāko atzinību Jānis esot saņēmis nesen notikušajā izstādē "Riga Food", kur pie viņa pienācis kādas indiešu firmas pārstāvis un, pagaršojis ingverīnu, atzinis: Indijā ir daudz visādu no ingvera darinātu dzērienu, taču šāda gan neesot. "Izstādes otrajā dienā viņš nopirka pudeli dzēriena, lai būtu ar ko pārsteigt kolēģus, jo man izdevās viņu pārsteigt," smej Jānis.

Ikšķilnieks Jānis Smelteris radījis bezalkoholisku sildošu dzērienu.Ikšķilnieks Jānis Smelteris radījis bezalkoholisku sildošu dzērienu.


Joprojām viss ir procesā

Tiesa, pašlaik Jāņa radītais dzēriens top mājas apstākļos, jo viņam nav ne ceha, ne konveijera līnijas: "Šobrīd tā ir reāla mājražošana! Jā, man ir 50 litru katls, bet ražošanas process norit virtuvē. Ingveru tīrām un smalcinām ar rokām, un arī pārējās dzēriena sastāvdaļas taisām paši." Jānis neslēpj, ka ingverīna ražošanā tiek izmantoti arī liepziedi, plūškoka ziedi, cidonijas un rozīnes. Un – jā, arī nedaudz cukura.

"No katras sastāvdaļas vispirms pagatavoju ekstraktu un tikai tad jaucu visu kopā. Tātad visas ir ļoti vērtīgas un veselīgas sastāvdaļas, bet cukurs... Ziniet, tā ir vistīrākā modes lieta – kad atkal kāds ir paziņojis, ka cukurs ir "baltā nāve". Tas ir tāpat kā ar E vielām," mans sarunbiedrs pasmīn.

Atgriežoties pie dzēriena ražošanas, viņš pastāsta, ka trīs sastāvdaļas – liepziedi, plūškoka ziedi un cidonijas, ko vērtīguma ziņā droši var saukt par ziemeļu citronu, – ir vietējās izejvielas: "Plūškoka ziedi tiek lasīti pie Iecavas; liepziedus lasām paši, bet, ja pietrūkst, pērku aptiekā; cidonijas arī ir tepat no Latvijas." Ingveru gan Jānis pērkot veikalā, un sākumā, ieraugot lielos iepirkuma maisiņus ar ingvera saknēm, cilvēki jautājuši, ko viņš ar tām darīs.

Jānis stāsta, ka esot bijusi doma ingveru savām vajadzībām audzēt pašam, taču tam nepieciešami resursi un jāceļ siltumnīca, tāpēc pagaidām ingvers dzēriena ražošanai tiek pirkts. Ar laiku gan tikšot domāts par iespēju iegādāties jau gatavu ingvera ekstraktu, pudeļu aizkorķējamo automātu un konveijeru, kas dzēriena gatavošanu padarītu krietni ekonomiskāku; tāpat esot doma par citiem jaunievedumiem.

"Ja cilvēks koncentrējas uz kādu ideju, enerģija tiek novirzīta vajadzīgajā virzienā," ir pārliecināts uzņēmējs.