27.12.2011 12:47

Kūku māja no pipariem

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piparkūku māja ar vairāk nekā diviem stāviem. Piparkūku māja ar vairāk nekā diviem stāviem. Foto: Agnese Dzene

Stopiņu novada Jauncekulē jaunceltnes top cita pēc citas; lielākais pieprasījums esot pēc divu un trīs stāvu mājām, bet, ja vajag, varot uzcelt arī deviņstāvu, saka piparkūku māju projektu radošā un tehniskā direktore Olga Fedjuhina. Viņa zina, ka svarīgākais ir kvalitatīvi izstrādāts projekts un labs noskaņojums, lai darbi veiktos raiti un radoši.

Skice pirmajai mājai

Savu pirmo mājiņu Olga pagatavojusi pirms trim gadiem. "Gribējās pašai savu mājiņu – biju redzējusi filmās, ka tādas ir, bet negribēju pirkt veikalā. Tas mani bija tik ļoti ieinteresējis, ka nācās pašai pamēģināt," viņa atceras.

Kā jau pirmajā reizē, viss nav izdevies, kā plānots. "Glazūra sanāca pārāk šķidra, un nācās ļoti ilgi gaidīt, kamēr tā sacietē. Tad es sapratu, ka jāliek vairāk pūdercukura, lai process notiek ātrāk un konstrukcija izdodas stabilāka," stāsta Olga. Savu pirmo mājiņu Olga darinājusi pēc paštaisīta trafareta.

"No sākuma arī papīru salīmēju, lai vizuāli redzams un saprotams, kā mājiņa izskatīsies," viņa norāda. Olga stāsta, ka ir vienalga – lielu vai mazu mājiņu cepsi, jo laiks, ko aizņems tās pagatavošana, ir līdzīgs. "Laika ziņā īpašas atšķirības nav, vienīgi lielai mājiņai būs nepieciešams vairāk izejvielu," norāda Olga un aptuveni mēra, ka trīs stāvu lielai mājiņai nepieciešams pusotrs kilograms mīklas, viens vai divi olas baltumi un divsimt līdz trīssimt grami cukura.


Papīra mājiņas paraugs

Lai sāktu savas mājiņas būvniecību, no sākuma nepieciešams trafarets. Visbiežāk izmanto parastu papīru, no kura izgriež sienas, logus, jumtu, skursteni un citas detaļas, kuras vēlāk izgriezt mīklā.

Olga stāsta, ka arī internetā pieejami dažādu veidu trafareti, kurus var izdrukāt un izgriezt. "Ja ir slinkums domāt pašiem, google.com ieraksta atslēgas vārdus "gingerbread house templates" (piparkūku māju trafareti), un tur piedāvājuma klāsts ir ļoti plašs," stāsta Olga. Ja trafarets ir uzzīmēts vai atrasts un izgriezts, var ķerties pie pašas mājas gatavošanas.

Pirktā mīkla elastīgāka

Galvenais produkts, kas nepieciešams, – piparkūku mīkla. Olga norāda, ka to var pagatavot arī pats. Tai nepieciešams sviests, olas, cukurs, milti, soda, iesala ekstrakts un dažādas garšvielas – kanēlis, koriandrs, krustnagliņas vai kaut kas cits pēc paša izvēles un gaumes.

Cilvēki, kam garšo asāka piparkūku mīkla, bet slinkums pašiem to pagatavot, var uzlabot arī pirkto produktu – pielikt kanēli, piparus, anīsu vai kaut ko citu. Arī Olga izvēlas mīklu nopirkt veikalā: "To ir daudz vieglāk izrullēt plānā kārtā tā, ka tā nezaudē savu elastību un neplīst. Ļoti viegli darboties – kā ar plastilīnu."


Svarīgas detaļas

Uz izrullētās mīklas uzliek trafaretus un izgriež nepieciešamās formas. Olga par instrumentiem izvēlējusies pavisam sadzīviskus un ikvienam mājās pieejamus priekšmetus – lineālu un papīra nazīti. Pirmais tiek izmantots garāku, taisnāku šķautņu griešanai, bet otrs – sīku detaļu, piemēram, logu darināšanai. Olga norāda, ka izmēģinājusi dažādus griešanas rīkus, bet šie divi izrādījušies lētākie un ērtākie. Izgrieztās sastāvdaļas liek uz pannas un 10–15 minūtes cep krāsnī. Vislabāk, ja mājās pieejamas vairākas cepeškrāsns pannas – tad, kamēr viena daļa detaļu cepās, uz citas pannas var jau gatavot nākamo porciju.

Olga nomierina, sakot, ka nav jāuztraucas par to, ka cepšanas laikā mājiņu daļas nedaudz deformējas: "Ar baltās glazūras palīdzību beigās jebkuru defektu var pārvērst par efektu." Kad detaļas izcepušās, tās nepieciešams kārtīgi atdzesēt. Lai procesu paātrinātu, tās var likt dzesēties arī ledusskapī, norāda Olga. Pa to laiku der pagatavot pamatni, uz kā stāvēs māja. Kvadrātu, apli, ovālu vai sirsniņas formu – tas pēc katra paša izvēles, skaidro cepēja. Tikai tad, kad viss izcepies un atdzisis, var sākt līmēšanu un apdari.


Jo vairāk, jo labāk

Baltās glazūras jeb tā sauktās līmes pagatavošanai nepieciešams tikai pūdercukurs un olas baltums. Līdzekļu taupīšanas nolūkos arī pūdercukuru var pagatavot pats, saka Olga. "Daudziem mājās jau vēl saglabājušās vecās kafijas maļamās mašīnas, bet nupat nesen lielveikalā redzēju, ka līdzīgas nopērkamas joprojām," novērojusi Olga.

Viņa norāda, ka olas baltums ar pūdercukuru jāsakuļ līdz bieza krējuma konsistencei. Ja būs par šķidru, būs grūti – ilgi žūs un detaļas slikti turēsies kopā, piesaka piparkūku meistare. Ja pūdercukuru nepērk veikalā, bet gatavo pats, svarīgi to samalt ļoti smalki, citādi cukura graudiņi olā neizkusīs un masa nebūs pietiekami lipīga.

Olga stāsta, ka, jo vairāk konfekšu, riekstu, dražeju, jūras akmentiņu, šokolādes un augļu tiks pielīmēti, jo garšīgāk mājiņa izskatīsies. "Visu mazo dekorāciju – palodžu, ogu, konfekšu – līmēšanu un glazūras krāsošanu ap logiem nepieciešams veikt pirms lielo konstrukciju – sienu un jumta – savienošanas. Ja tas tiks darīts vertikālā stāvoklī, viss noslīdēs lejā," norāda Olga. Viņa piesaka, ka mājas sienas der atbalstīt ar krūzēm, glāzēm vai jebkādiem citiem traukiem, kas palīdzētu konstrukcijai saglabāt iecerēto formu.

Kad mājiņa salīmēta, izgreznot var arī teritoriju – ar sniegavīriem, eglītēm, zaķīšiem vai citiem tematikai atbilstošiem tēliem. Bet pašās beigās atliek vien nopriecāties, ka nepilnu trīs stundu laikā izdevies uzbūvēt pašam savu oriģinālarhitektūras mākslas darbu