03.04.2017 16:49

Uz Saulkrastiem pēc skaistuma

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kristīne Ješus kopš šā gada sākuma darbojas savā jaunajā salonā “Klēra lukss”. Tās ir jaunas iespējas un pakāpšanās jaunā līmenī arī telpu plašuma ziņā, atstājot aiz muguras kādreizējo kosmētikas “ūķīšu” mērogus. Kristīne Ješus kopš šā gada sākuma darbojas savā jaunajā salonā “Klēra lukss”. Tās ir jaunas iespējas un pakāpšanās jaunā līmenī arī telpu plašuma ziņā, atstājot aiz muguras kādreizējo kosmētikas “ūķīšu” mērogus. Einārs Binders

Kuram gan negribas izskatīties jaunam, svaigam, bez rūpju rievām pierē un tā sauktajām vārnu kājiņām pie acīm, taču laiks dara savu... Protams, ne jau katrs Saulkrastu iedzīvotājs ir saņēmies un pārkāpis skaistumkopšanas salona "Klēra" slieksni vai bijis jaunajā salonā "Klēra lukss", lai atgūtu piejūras vējā zaudēto sejas svaigumu, taču Kristīnes Ješus vārds gan daudziem nav svešs.

Jau otro gadu desmitu viņa Saulkrastus sauc par savām mājām. Savukārt salona nosaukumā "Klēra" ir iešifrēti viņas priekšstati par skaistumu.

Atzīta par īpašu

Ir profesijas, kurās ir pienākums krāt dažādus sertifikātus un diplomus, un pērn 17. novembrī Kristīnes Ješus varēšanas apliecinājumiem tika pievienots vēl viens – Saulkrastu novada dome viņai pasniedza atzinības rakstu uzņēmējdarbībā par prasmīgu un profesionālu darbu, daudzus gadus veiksmīgi vadot uzņēmumu, mērķtiecīgu profesionālo pilnveidošanos un aktīvu dalību novada svētku norisēs. To noteikti var saukt par pagodinājumu no savējo puses, kas nopelnīts ar 15 gadu ilgu darbošanos Saulkrastu uzņēmējdarbības vidē.

Kristīne atzīst, ka viņu saista ne tikai Saulkrasti, bet visa Latvija kā vieta, no kuras negribas braukt prom. "Man ir paveicies, jo man šeit ir darbs, kas man ļoti patīk un kuram es pilnībā atdodu sevi visu. Turklāt tas, ko daru, ļauj man dzīvot normālu, pietiekami pārtikušu dzīvi. Taču ir cilvēki, kuriem tik labi neveicas vai kurus spiež kredītu nasta, tādēļ viņi ir bijuši spiesti aizbraukt no savas valsts. Un, lai ko viņi sacītu, ka svešumā jūtas brīvi, ka visam pietiek naudas, taču sirds dziļumos tik un tā paliek sāpe, ka bija jāaizbrauc."

Pirmā kosmetoloģe Saulkrastos

"Es biju pati pirmā, kas pirms 15 gadiem Saulkrastos sāka nodarboties ar skaistumkopšanu – sejas procedūrām, ķermeņa masāžu. Biju individuālā komersante, un mans pirmais salons atradās Saulkrastu slimnīcā. Tur bija iekārtotas četras telpas – ķermeņa procedūrām un masāžām, infrasarkano staru pirts, kurā cilvēki varēja pirms masāžas sasildīties, kabinets roku un nagu kopšanai un sejas procedūrām, kā arī solārijs. Diemžēl tas viss kādu dienu beidzās un man vajadzēja aiziet, bet rezultātā biju ieguvēja, jo tad, ja dzīve rit pārāk gludi, sākas rutīna un šķiet, ka viss ir vislabākajā kārtībā," atzīst Kristīne.

Vietu savam nākamajam kosmētikas salonam, nu jau ar nosaukumu "Klēra", viņa atradusi Saulkrastu centrā. Tā bijusi pilnīgi jauna situācija, ar jauniem klientiem un citu piedāvājumu nekā slimnīcā, kas atradās ārpus pilsētas centra.

Pēc vairāku gadu darbošanās Kristīne atkal sāka domāt, ka laiks meklēt jaunas iespējas, un atvēra vēl vienu salonu, kurā klientiem nu var piedāvāt ko jaunu, piemēram, spa procedūras, karsto akmeņu un šokolādes masāžu, saunu. Iepriekš viņa par to varējusi tikai sapņot, bet nu tas viss ir jaunajā salonā "Klēra lukss".

Kristīne ir pārliecināta, ka vārds "nopietni" skaistumkopšanas nozarē nozīmē strādāt ar profesionālu kosmētiku, nevis ar to, ko var iegādāties tepat stūra veikaliņā. Arī veikalā nopirkta kefīra kompreses uz sejas, viņasprāt, nav pats labākais līdzeklis, lai uzlabotu izskatu.

Modernā kosmetoloģija nozīmē arī cītīgu sekošanu līdzi jaunākajiem atklājumiem šajā jomā, dažādas skaistuma un veselības kopšanas aparatūras lietošanu.

"Uz jautājumu, kur ir šā biznesa panākumu atslēga, atbilde ir viena: vispirms jābūt godīgam pret klientu, nedrīkst viņu mānīt un stāstīt, ka, lūk, tad, ja uzsmērēsi uz sejas to vai citu krēmu, izskatīsies daudz jaunāks un skaistāks. Patiesībā tas ir liels darbs, kas nozīmē pareizu sejas ādas un ķermeņa kopšanu. Pieļautās kļūdas nozīmē sabojāt daudzas labas dabas dotas lietas. Tātad – postu var nodarīt arī pārcentība. Tāpēc pareiza rūpēšanās par savu izskatu nozīmē atrast zelta vidusceļu starp to, kas cilvēkam ir dabas dots, un to, ko var piedāvāt skaistumkopšanas speciālists salonā," saka Kristīne.

Ar naudu neviens vairs nemētājas

Kristīnei ir medicīniskā izglītība, bet vēl viņa papildinājusies, pabeidzot Rīgas Kosmētikas skolu un nemitīgi mācoties dažādos kursos. Viņa stāsta: "Piemēram, pie manis atnāk jauni klienti, kuri grib saņemt kādu kosmetoloģijas pakalpojumu. Nereti viņi, bet jo īpaši ārzemnieki, uzreiz paprasa, kāds sertifikāts man ir, un tikai tad sākam nopietni runāt par to, ko viņi īsti vēlas. Procedūru laikā cilvēki grib atrasties drošās rokās."

Vasarā uz Saulkrastiem brauc atpūsties pārtikuši ļaudis no Krievijas. Viņi pieprasa gan attiecīgu servisu, gan augstu kvalitāti, jo ļoti seko līdzi tam, par ko izdod savu naudu.

Kristīne atceras, ka ar naudu cilvēki mētājās "trekno" gadu laikā, kad bija skaidrs, ka sievietes nāk uz skaistumkopšanas salonu naudu notriekt. Bijušas kundzes, kuras ik nedēļu krāsojušas matus un veidojušas frizūru, tad gājušas pie manikīra un pedikīra, tad – pie kosmetologa, un tā apli pēc apļa.

"Tad sekoja krīzes laiks, un es nezināju, kas būs tālāk, jo cilvēki taču vispirms domā par dienišķo maizi un tikai tad par skaistumu. Par laimi, tā nenotika, jo cilvēkiem vienmēr ir svarīgi, kā viņi izskatās. Ja esi apmierināts ar savu izskatu un kārtībā ir arī veselība, tad dzīvē iet labāk," ir pārliecināta Kristīne.

Veselība ir svarīgāka par skaistumu

"Tā kā esmu mediķe, mazāk domāju par sava darba estētisko pusi, bet gan to, kas svarīgāks cilvēka veselībai. Tagad esmu sākusi strādāt ar spāņu ārstniecisko kosmētiku, kas ļauj atbrīvoties no pigmenta plankumiem, ādas apsarkumu, iekaisumiem un citām sliktām lietām, kas parādās uz sejas. Varu palīdzēt uzlabot sejas krāsu arī pīpmanim, kuram vaigs kļuvis pelēcīgs no smēķēšanas, taču vispirms cenšos viņu atrunāt no šī ieraduma. Patiesībā jau jebkurai lietai ir jāmeklē cēlonis un tas jālikvidē, tikai tad sejas krāsa uzlabosies. Ja pīpmanis neko nedarīs, lai atmestu smēķēšanu, kosmetologa darbs tikpat drīz vien būs vējā," saka Kristīne.

Tāpēc viņai esot jābūt arī nedaudz psiholoģei un jārunā ar cilvēkiem, ko vajadzētu darīt viņiem pašiem, lai izskats uzlabotos.

"Piemēram, ja uz salonu atnāk cilvēks, kuram ir liekais svars, mēs runājam par to, kā pareizi ēst – bieži un mazās porcijās, sekojot līdzi tam, ko ēd, nevis mocīties ar nežēlīgām diētām. Viss, ko ēdam, taču atstāj iespaidu uz mūsu veselību un izskatu, jo ne jau velti mēdz teikt, ka kapu paši sev izrokam ar karoti. Protams, ēšana ir bauda, no kuras grūti atteikties, notiesājot šašlikus, kūpinājumus un tortes. Ir reizes, piemēram, svētki, kad to var darīt, bet ikdienā tomēr būtu vērts padomāt, ko un cik daudz ēdam, nevis negausīgi ēst un pēc tam nākt pie manis un tērēt naudu, lai atgūtu kaut cik cilvēcīgu izskatu. Taču, kā jau teicu, nemainot dzīvesveidu, var sasniegt tikai īslaicīgus rezultātus. Brīnumdare jau es neesmu, tāpēc uzsveru, ka izvēle būt skaistam un veselam ir katra paša rokās. Es varu tikai nedaudz palīdzēt ceļā uz šo mērķi."

Uz salonu nāk arī vīrieši

Kristīne stāsta, ka uz salonu nāk ne tikai sievietes, bet arī kungi. Ir vīrieši, kuri lepojas ar raupjām strādnieka rokām, bet ir firmu vadītāji, menedžeri, kuri nevar atļauties iet parakstīt līgumus ar sastrādātām un nekoptām rokām.

Jaunieši parasti nāk tīrīt sejas ādu. Puiši sākumā kautrējas, bet, kad, piemēram, pumpa uz deguna sāk traucēt, met kaunu pie malas un nāk pie kosmetologa.

Laikus jādomā par izskatu vecumdienās

Kristīne teic, ka pašlaik aktuāla kļūst biorevitalizācija – estētiskās medicīnas injekciju metode, ar kuras palīdzību tiek novērsts hialuronskābes deficīts ādā, piešķirot tai svaigumu.

"Domājot par labklājību vecumdienās, mēs bankā noguldām naudu, bet, rūpējoties par savas sejas ādas kvalitāti nākotnē, cilvēki izvēlas tieši biorevitalizāciju, lai vecumdienās nebūtu spogulī jāskatās uz krunkainu seju. Vasarā, kad šeit ierodas publika no Maskavas, redzams, ka viņi jau laikus ir padomājuši, kādi izskatīsies vecumdienās, un ir pielietojuši šādas procedūras. Krievijas lielpilsētu iedzīvotājiem tā ir ikdiena, pie mums vēl ne."


Publikācijas pirmavots: "Saulkrastu Domes Ziņas"