20.07.2012 07:27

Izbeidz uzņēmumu tiesāšanos par veikala "Iki" būvniecību Mārupē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Augstākā tiesa (AT) 19. jūlijā izbeigusi tiesvedību būvfirmas "KP Būve" strīdā ar veikalu tīklu "Iki" un "Cento" operatoru SIA "Palink" par zaudējumiem, kas abiem uzņēmumiem radušies saistībā ar veikala un noliktavas būvniecību Mārupē, Daugavas ielā.

Savstarpējas pretenzijas pirms dažiem gadiem Rīgas apgabaltiesā izvirzīja gan "KP Būve" gan "Palink", vēstīts nozare.lv.

Būvnieks 2009. gada 5. februārī iesniegtajā prasībā vēlējās no "Palink" piedzīt 507 684 latus, norādot, ka veikala celtniecībai izsniegtās atļaujas darbība tikusi apturēta, jo pret iecerēto būvniecību protestējuši Mārupes iedzīvotāji, taču pasūtītājs – "Palink" – par to būvnieku nebija informējis. Strīds par būvatļaujas darbību ieildzis, sākusies dīkstāve, un tas radījis "KP Būvei" zaudējumus.

Savukārt "Palink" tā paša gada 11. martā šajā lietā iesniedza pretprasību un lūdza tiesu piedzīt no "KP Būves" 289 240 latus, kā arī visus tiesāšanās izdevumus, norādot, ka uzņēmums veicis avansa maksājumus un pārmaksājis naudu, lai gan darbi, par kuriem panākta vienošanās, nav veikti. Tāpat pretprasību uzņēmums pamatoja arī ar citiem apsvērumiem, bet "KP Būves" prasību lūdza noraidīt kā nepamatotu.

Rīgas apgabaltiesa 2010. gada 28. decembrī "KP Būves" prasību noraidīja, bet "Palink" pretprasību apmierināja, piedzenot no būvfirmas 297 545 latus. Spriedums tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā, kas lietu bija paredzējusi izskatīt šogad jūlijā.

Kā informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, tiesvedība izbeigta, jo "KP būve" likvidēta un izslēgta no Uzņēmumu reģistra. Tas bijis pamats tiesvedības izbeigšanai.

Pēc "Firmas.lv" informācijas "KP Būve" par maksātnespējīgu atzīta 2009. gada 1. septembrī. Uzņēmuma likvidācija pabeigta, un tas no Uzņēmumu reģistra izslēgts šā gada 22. jūnijā.

Iepriekš "KP Būve" vienīgais īpašnieks bija Artūrs Kašajs.

"Iki" un "Cento" operators "Palink" pērn strādājis ar 105,6 miljonu eiro (73,92 miljoni latu) apgrozījumu salīdzinājumā ar 104,8 miljoni eiro (73,36 miljoni latu) apgrozījumu 2010. gadā.

Patlaban Latvijā ir 51 "Iki" veikals. Jūnijā tika sākti jauna veikala būvdarbi, un plānots, ka 52. "Iki" veikals tiks atvērts novembrī.

Kā liecina informācija "Iki" interneta vietnē, uzņēmums 2008. gadā aizsāktā tirdzniecības centra būvniecībā Mārupē plānoja investēt vairāk nekā divus miljonus latu.