14.03.2017 16:58

Bioloģiskajiem lauksaimniekiem par katru atbalstam pieteikto hektāru būs jāgūst noteikti ieņēmumi

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bioloģiskajiem lauksaimniekiem par katru atbalstam pieteikto hektāru būs jāgūst noteikti ieņēmumi pixabay.com

Bioloģiskajam lauksaimniekam taksācijas gada laikā būs jāgūst noteikts ieņēmumu lielums no katra vienotajam platības maksājumam pieteiktā hektāra, paredz valdības otrdien, 14. martā, atbalstītie Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie papildinājumi un precizējumi bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtībā.

Kā skaidroja ZM, turpmāk lauksaimniecības primāro produktu ražotājam, lauksaimniecības dzīvnieku audzētājam un savvaļas augu vācējam taksācijas gada laikā būs jāsaražo noteikts produkcijas daudzums, kas izsakāms kā noteikts ieņēmumu lielums no katra vienotajam platības maksājumam pieteiktā hektāra. 

2017. gadā tam jābūt vismaz 200 eiro, un to pārbaudīs 2018. gadā, vērtējot ražotāja Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtos uzņēmumu gada pārskatus vai gada ienākuma deklarācijas. Ja šo prasību uzņēmējs nebūs izpildījis, viņam tiks izteikts brīdinājums.

Bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtībā precizēts arī, kādi dokumenti jāiesniedz gadījumā, kad bioloģiskais ražotājs vēlas saīsināt pārejas periodu. Precizētas arī situācijas, kad saimniecībā liellopus atļauts turēt piesietus. Tāpat precizētas agrotehniskās prasības, kas jāievēro bioloģiskajam lauksaimniekam.

No noteikumiem ir svītroti nosacījumi, kas saistīti ar atļauju izsniegšanu importam no trešajām valstīm, jo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis tādas vairs nepiešķir.

Bioloģiskajiem lauksaimniekiem atvieglotas arī iespējas saņemt atļaujas izmantot konvencionālo sēklu gadījumos, kad bioloģiskā sēkla nav saražota pietiekamā daudzumā. Lauksaimnieki turpmāk varēs izmantot sintētisko A, D un E vitamīnu lauksaimniecības dzīvniekiem atgremotājiem, ja barība nenodrošina šo vitamīnu vajadzīgo daudzumu.

Vēl precizētas piemērojamās darbības un sankcijas situācijām, kad piemērojamās sankcijas nav bijušas pietiekami efektīvas, kā arī nav izpildītas prasības par gada laikā gūtajiem ieņēmumiem.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".