01.01.2017 15:08

Ceļinieku un Saulkrastu iedzīvotāju ērtībām

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirms Ziemassvētkiem Saulkrastos darbību atsāka renovētā Saulkrastu degvielas uzpildes stacija, kas kopš 2007. gada vairākkārt piedzīvojusi pozitīvas pārmaiņas. Pirms Ziemassvētkiem Saulkrastos darbību atsāka renovētā Saulkrastu degvielas uzpildes stacija, kas kopš 2007. gada vairākkārt piedzīvojusi pozitīvas pārmaiņas. Einārs Binders

Saulkrastos, pie VIA "Baltica", atsākusi darboties degvielas uzpildes stacija "Saulkrasti 2", kas pēc renovācijas ieguvusi plašākas telpas, kurās pieejams lielāks pakalpojumu klāsts, un ērtas atpūtas vietas tālbraucējiem, savukārt Saulkrastu iedzīvotājiem radītas jaunas darbavietas.

Kā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" pastāstīja SIA "Augstceltne" degvielas mazumtirdzniecības nozares vadītājs Sergejs Vjatkins, uzņēmums 2011. gadā noslēdza franšīzes līgumu ar enerģētikas kompāniju "Statoil", un šo nosaukumu ieguva piecas degvielas uzpildes stacijas (DUS) "Kurši". „Parakstot jaunu līgumu uz nākamajiem pieciem gadiem, izvērtējām, kādi uzlabojumi nepieciešami katrā no tirdzniecības vietām. Tāpēc tika pieņemts lēmums, ka DUS kompleksam Saulkrastos ir nepieciešama lielāka platība un krietni plašāks pakalpojumu klāsts nekā līdz šim."


Gaidīti gan kemperi, gan tālbraucēji

"Plānojot DUS renovāciju, ņēmām vērā, ka šeit, Saulkrastos, caurbraucot pietur ziemeļvalstu autobraucēji – zviedri, somi –, kuri vasarā ar kemperiem ceļo uz Dienvideiropu. Pa ceļam viņi kā pieturvietas izmanto degvielas uzpildes stacijas, kur tiek nodrošinātas kemperu stāvvietas ar elektrības pieslēgumu un citām ērtībām. Tāpēc DUS "Saulkrasti 2" izveidojām lielu labierīcību zonu ar dušām un tualetēm, arī invalīdiem. Mūsu mērķis ir nodrošināt apstākļus, lai ceļotāji ātri, ērti un bez rindas var izmantot visus DUS pieejamos pakalpojumus," teic S. Vjatkins.

Viņš uzsver, ka ir padomāts arī par starptautiskajiem un vietējiem kravu pārvadātājiem. "Saulkrastu DUS kompleksā nodrošinām gandrīz 30 stāvvietas kravas automašīnām. Daudzi tālbraucēji, kuri ved kravas no Somijas uz Eiropu un pretējā virzienā, šo pieturvietu jau ir iezīmējuši savās globālās pozicionēšanas sistēmas kartēs. Te apstājas atpūsties arī vietējie kravu pārvadātāji.

Mūsu uzdevums bija izveidot speciālu zonu tālbraucējiem, lai viņiem būtu ērta pieturvieta, kur pēc gara ceļa atpūsties – apsēsties uz mīksta dīvāna, paskatīties televizoru, nomazgāties dušā un baudīt siltu ēdienu. Šoferi šo iespēju labprāt izmanto jau kopš 2007. gada," saka S. Vjatkins un piebilst, ka tagad droši var sacīt: DUS "Saulkrasti 2" ir viena no lielākajām, ja ne pati lielākā Baltijas valstīs, jo tik lielas tirdzniecības platības – vairāk nekā 310 kvadrātmetru – ar veikalu un atpūtas zonu zem viena jumta nekur tuvumā nav. Turklāt te pieejams starptautiskajiem kravu pārvadātājiem nozīmīgs pakalpojums – iespēja iegādāties tā dēvēto vinjeti jeb samaksāt autoceļu lietošanas nodevu.

S. Vjatkins teic, ka kravas pārvadātāju vidē informācijas apmaiņa notiek ļoti ātri – līdzko kaut kur uzlabojas pakalpojumu līmenis, visiem tas uzreiz ir zināms.

Atbalsts ģimeņu rallijam un vasarniekiem

Pēdējos trīs gadus ar SIA "Augstceltne" atbalstu Saulkrastu DUS divas reizes gadā pulcējas "Lauku ceļotāja" rīkotā ģimeņu rallija dalībnieki. "Tā mēs veicinām arī Saulkrastu novada atpazīstamību, jo rallijs pamatā notiek šajā reģionā. Neprasot atlīdzību, nodrošinām rallija starta un finiša vietu, kā arī automašīnu stāvvietas. Gādājam par degvielu, tēju un kafiju, kā arī citām ērtībām dalībniekiem," skaidro S. Vjatkins.

Ņemot vērā to, ka Saulkrastu apkaimē ir vairāki vasarnīcu rajoni, kas atdzīvojas jau maijā, DUS ir vēl viena iespēja, kur vajadzības gadījumā gan vietējie iedzīvotāji, gan pilsētas viesi var paēst vai iegādāties kādu našķi. Tāpēc degvielas uzpildes stacija kā pieturas punkts iekļauta Saulkrastu velomaršrutā.

"Vasarnieki pie mums var iegādāties arī gāzes balonus. Vietējiem iedzīvotājiem te ir pieejams "Biļešu servisa" pakalpojums, ar kura starpniecību īpaši labi tiek pirktas biļetes uz koncertiem un hokeja spēlēm. Turklāt te ir ne tikai laba pieturvieta ceļā uz ikgadējo festivālu "Positivus" Salacgrīvā, bet arī pusceļš starp Rīgu un valsts robežu, kur cilvēki, kas izrāvušies no Rīgas satiksmes sastrēgumiem, var veikt pirmo apstāšanos. Šeit vienmēr būs gaisma, siltums, degviela, gāze, silts dzēriens un ēdiens arī tad, ja piejūrai tik raksturīgajās vētrās apkaimē pazustu elektrība," teic S. Vjatkins.

Viņš arī atklāj, ka vietējie vasarnīcu iedzīvotāji ir pauduši vēlmi pēc plašāka pārtikas produktu klāsta, jo DUS ir vienīgā tuvākā vieta, kur tos var iegādāties. SIA "Augstceltne" ir gatava šo jautājumu risināt, jo renovēto telpu platība pieļauj ierīkot plašāku tirdzniecības zonu. "Tas būtu liels atbalsts vietējiem vasarniekiem, kuri siltās ziemas dēļ te uzturas gandrīz visu gadu, ‒ plašāks veikals viņiem ļoti noderētu," ir pārliecināts S. Vjatkins.

Darbavietas un sadarbība ar pašvaldību

Šobrīd Saulkrastu DUS kompleksā un būvniecības namā "Kurši" strādā vairāk nekā 30 cilvēku. Visi ir vietējie iedzīvotāji, no kuriem 11 nodarbināti renovētajā DUS "Saulkrasti 2".

"Nu jau divus gadus piedāvājam darbu arī skolēniem vasaras brīvlaikā no maija līdz augustam. Projektu īstenojam bez valsts atbalsta. Jaunieši palīdz darbā ar klientiem tirdzniecības zālē un veic citus darbus, ko var darīt no 16 gadu vecuma. Mēs viņiem maksājam arī labu atalgojumu – aptuveni 400 eiro pēc nodokļu nomaksas," stāsta S. Vjatkins.

Viņš uzsver, ka, pateicoties konstruktīvai sadarbībai ar Saulkrastu novada domi, DUS "Saulkrasti 2" renovāciju izdevies pabeigt trīs mēnešu laikā. "Sekmīgi piedalāmies arī pašvaldības izsludinātajos degvielas iepirkuma konkursos," saka SIA "Augstceltne" pārstāvis.

Uz jautājumu, vai Saulkrastu uzņēmēji nav greizsirdīgi, ka ap divām degvielas uzpildes stacijām un būvniecības namu "Kurši" pie VIA "Baltica" veidojas tāda kā sala, kur pietur ceļinieki, kas citkārt varētu iegriezties Saulkrastos, S. Vjatkins atbild: "Tieši otrādi! DUS un būvniecības nams, kas atrodas apmēram 15 kilometrus garo Saulkrastu vidū, ir labi pieejams tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem un kalpo arī viņu ērtībām. Vai būtu labāk, ja pilsētai cauri ietu arvien pieaugoša transporta plūsma? Tagad Saulkrasti pārvēršas par fantastisku kūrortu, un mūsu klātbūtne tepat tuvumā ir tikai ieguvums gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem."