16.12.2016 11:46

LHV akcionārs: Igaunijas ekonomikas atdzīvināšanai ir nepieciešama Trampa idejām līdzīga politika

Autors  BNS/ERR
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LHV akcionārs: Igaunijas ekonomikas atdzīvināšanai ir nepieciešama Trampa idejām līdzīga politika www.delfi.ee

Lai atdzīvinātu Igaunijas ekonomikas izaugsmi, ir jāveic pasākumi, kas līdzinātos jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa politikas nostādnēm, paziņojis Igaunijas finanšu grupas "LHV Group" akcionārs un padomes priekšsēdētājs Rains Lehmuss.

Piektdien publicētā intervijā laikrakstam "Eesti Paevaleht" viņš sacījis, ka Igaunijas ekonomikas izaugsmes atdzīvināšanai ir nepieciešams īstenot Trampa politikas idejas: samazināt ekonomikas regulējuma slogu, dodot tai iespēju attīstīties, kā arī veicināt visas valsts attīstību, uzlabojot transporta infrastruktūru, ne tikai lielākajās pilsētās Tallinā un Tartu.


"Uzskatu, ka ekonomiku visvairāk smacē lielais regulējums, kuru pašlaik pamatā uzspiež Brisele," Lehmuss kritizēja Eiropas Savienības birokrātiju.

"Igaunijas ekonomikas izaugsme pēdējos trīs gadus ir sagādājusi vilšanos. Pēc lielā krituma krīzes laikā bija pāris straujas atgūšanās gadi, bet, godīgi sakot, šī izaugsmes trajektorija bija diezgan zema. Un tā jau trīs gadus. Diezgan tipiski ir arī tas, ka tiek izteiktas pārmērīgi optimistiskas prognozes. Prognozes ne reizi vien samazina," klāstīja uzņēmējs.

"Ja skatās uz pēdējiem desmit gadiem, tad Igaunijas daļa pasaules ekonomikā nav palielinājusies, bet gan samazinājusies. Domāju, ka to [pie varas esošie] nevēlas atzīt. Joprojām saka, ka visi ir diezgan labi. Atrod kaut kādas niecīgas nianses. Godīgi sakot, uzskatu, ka ir jāveic radikālas pārmaiņas. Neticu, ka no viena nodokļa paaugstināšanas un otra nodokļa pazemināšanas kaut kas būtiski mainīsies," teica LHV akcionārs.

Viņš norādīja, ka Igaunijai ir jāīsteno ilgtermiņa plānošana. "Igauniju vajag uzlabot. Tas ir jādara. Es dzīvoju Šveicē, un šeit nesen atklāja pasaulē garāko dzelzceļa tuneli, kuru būvēja 17 gadu. Tam ir vajadzīga plānošana. Viena no lielākajām Igaunijas problēmām ir tas, ka ārpus Tallinas un Tartu robežām dzīve nekūsā. Igaunija nav viens veselums. Var izteikt ambiciozu mērķi, lai stundas laikā varētu aizbraukt no viena Igaunijas gala uz otru," baņķieris ierosināja.

Lehmusa vērtējumā, Trampa pārsvaru pār citiem veido tas, ka viņš nebaidās rīkoties citādāk. "Es neapgalvoju, ka viņš ir vislabākais variants, bet teikšu tā - nav jābaidās. Es vienmēr esmu teicis, ka Donalds Tramps ir kā [bijušais Tallinas mērs un uzņēmējs] Jiri Meizs Igaunijā, kurš nebaidās izteikties tieši un mēģina darīt ko jaunu. Domāju, ka tas ir labi," teica uzņēmējs.

Meizs, kurš Tallinas mēriju vadīja 1999.-2001. gadā. 1999. gadā viņš bija Igaunijas iekšlietu ministrs un, tāpat kā Lehmuss, ir viens no bankas "Hansapank" (tagad "Swedbank") Igaunijā dibinātājiem. Gadu gaitā viņš nācis klajā ar dažādiem, nereti neordināriem, ierosinājumiem, piemēram, veidot angliski runājošas kopienas Igaunijā, lai piesaistītu ārvalstu speciālistus darbam Igaunijas uzņēmumos.

"LHV Group" akcijas kotē Tallinas fondu biržas oficiālajā sarakstā.

Igaunijas centrālā banka šomēnes samazināja valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam par 0,8 procenta punktiem, un tagad Igaunijas Banka sagaida, ka valsts ekonomikas izaugsme šogad sasniegs 1%. Nākamgad tiek gaidīts IKP pieaugums par 2,6%, kas ir par 0,3 procenta punktiem mazāk nekā Igaunijas Banka lēsa jūnijā, bet 2018. gada ekonomikas izaugsmes prognoze saglabāta 3% līmenī.

Bankas un dažādas starptautiskās organizācijas Igaunijas IKP pieaugumu šim gadam prognozē ne vairāk kā 1,8% apmērā.

Pērn Igaunijas ekonomikas izaugsme bija 1,1%.