08.12.2016 16:22

Sigulda stratēģiski izdevīga vieta – Māris Īle autobiznesu papildinās ar tirdzniecības centru

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sigulda stratēģiski izdevīga vieta – Māris Īle autobiznesu papildinās ar tirdzniecības centru arhīvs

SIA "AD REM Auto" un SIA "Auto Īle un Herbst" vadītājs Māris Īle gandrīz 25 uzņēmējdarbībā aizvadītos gadus veltījis darbam Siguldā, bet reizē aktīvi attīsta biznesu arī Rīgā.

Pašreiz SIA "AD REM Auto" Siguldā ir autoserviss, un 2017. gadā plānots sākt darbu pie jaunā tirdzniecības, izklaides centra projekta attīstības, ko pirms gadiem apturēja Latvijas ekonomiskās krīzes dēļ.

"Siguldā jau kopš 2007. gada projektējam un plānojam īstenot tirdzniecības un izklaides centra būvniecību. Ekonomiskās krīzes laikā piebremzējām, bet tagad gan atkal esam atsākuši projekta īstenošanas tālāku virzību. Iecerēts, ka tuvākajos divos gados šo tirdzniecības un izklaides centru vajadzētu atklāt. Tas atradīsies tajā pašā krustojumā, kur tirdzniecības centrs "Šokolāde", autobraucēji šeit varēs ērti apstāties un atpūsties, iepirkties."

Autouzņēmējs Māris Īle ir guvis ievērojamu pieredzi arī starptautiskā biznesā un pārliecinājies, ka globalizācijas spiediens ir liels: "Salīdzinoši mazajiem Latvijas uzņēmējiem nav viegli turēt pretī starptautiskajai konkurencei. Starptautiskajām kompānijām mazāk interesanti ir Latvijas reģioni, kur vietējie uzņēmēji varētu veiksmīgāk strādāt, tomēr tur maksātspēja ir atšķirīga. Pierīgā, Vidzemē, Kurzemē finansiālā situācija ir labāka, bet Latgalē iet smagi. Ekonomiskā krīze arī daudz ko nolika savā vietā. Jā, cilvēki šodien pērk labas un reizē dārgas automašīnas, bet pieiet nedaudz pragmatiskāk – pārdomā, tieši kas ir vajadzīgs."


Pussimts darbinieku ir liela atbildība – darbs arī jaunajiem speciālistiem

SIA "AD REM Auto" un SIA "Auto Īle un Herbst" ir 46 darbinieki – no tiem Siguldā strādā seši, pārējie Rīgā. Siguldā darbinieki strādā autoservisā. "Automazgātuvē ņemu strādāt arī jauniešus. Saku, lai nāk strādāt kaut vai brīvdienās, vakaros. Mudinu, lai nekaunas nopelnīt savu pirmo naudu! Visā pasaulē jaunieši sāk strādāt kafejnīcās utt." savā pieredzē dalās Māris Īle.

Jautāts par darbinieku nodrošinājumu, Māris Īle saka: "Krīzes laiks varbūt nedaudz sašūpoja arī mūs, bet kas bija gājēji, aizgāja. Cik zinu, staigā joprojām riņķī. Labprāt pieņemam praksē arī studentus, ja labi strādā un sevi pierāda, tad arī paturam. Jā, lai arī citi saka, ka klapatas, mēs aktīvi sadarbojamies ar mācību iestādēm, kas izglīto mums vajadzīgo profesiju audzēkņus.

Protams, ka mums pašiem daudz vēl viņiem jāmāca, un vienīgi reizēm saskaramies ar to, ka tikko atnākušie uzreiz vēlas saņemt lielu algu. Tas mūsdienu jaunatnei ir diezgan raksturīgi. Globalizācija dara savu, un reizēm jaunie nedaudz ar to spekulē – nepatiks te, braukšu strādāt uz Norvēģiju! Bet vienlaikus redzu, ka daļa aizbrauc ar smagumu sirdī, cenšas pēc laika atgriezties. Bieži vien, ārzemēs strādājot, cilvēki no tās vietējās dzīves neko neredz – darbs un vakarā guļvieta trīsstāvīgajā gultā. Ir arī pozitīvi, ka tie, kuri atgriežas, atved sev līdzi jaunas vērtības, zināšanas, citi tiešām spējuši iekrāt naudu un Latvijā var atļauties iegādāties mājvietu."

Tomēr kopumā Māra Īles vadīto kolektīvu pamatkodols turas kopā daudzus gadus. "Nesen ar sievu tieši pārrunājām, ka tik fantastisku laiku jau vairs nepiedzīvosim, kādi ir bijuši šie aizvadītie 25 mūsu biznesa gadi. Mūsu finanšu vadītāja Olga Bičkova sāka ar mani kopā strādāt, tāpat mana sieva Anda jau ilgi strādā mūsu uzņēmumu grupā. Abu manu meitu – Baibas un Zitas – acu priekšā uzņēmums ir izaudzis, un tagad arī viņas šeit strādā. Baiba gan tagad gaida bērniņu un atpūšas atvaļinājumā."

Sigulda – Latvijas oāze un laba vieta biznesam

Māris Īle dzīvo ģimenes mājā Siguldā un, lai arī aktīvākais bizness pašreiz saistīts ar Rīgu, dzīvesvietu neplāno mainīt: "Sigulda ir Latvijas oāze! Katru dienu mēroju ceļu uz Rīgu, bet pārdomāju darāmo, un laiks paiet ātri, savā automašīnā pat nemanu, kad jau esmu Rīgā vai atpakaļ Siguldā. Pie manis uz Siguldu bija atbraucis viens Vācijas biznesa partneris un teica, ka es neaptverot, kādā paradīzē dzīvoju!"

Turklāt nopelnītajā uzņēmējs iespēju robežās ir vienmēr dalījies un turpina atbalstīt dažādas aktivitātes – arī sportu, Siguldas dzīvi.

"Paši esam 30 gadus braukuši rallijā, un esmu daudz citiem palīdzējis. Autosports gan ir ļoti dārgs sporta veids, un esmu redzējis uzņēmējus, kuri nav spējuši apstāties – visas finanses ieguldījuši sportā un faktiski izputinājuši savu biznesu. Priecē, ka ekonomiskā krīze ir iedevusi arī jaunu stimulu riteņbraukšanai. Pirms krīzes reti kurš tāpat brauca ar velosipēdu, kur nu vēl piedalīties sacensībās. Tagad redzam tik daudz riteņbraucēju, notiek tik daudz riteņbraukšanas sacensību.

Tā mēs arī izlēmām atbalstīt velosportu, un "AD REM Auto" savu komandu papildināja ar velobraucēju komandu "Subaru AD REM Auto MTB Team", kurai dodam līdzi savu automašīnu, palīdzam samaksāt dalības maksu sacensībās utt. Jāpiebilst, ka arī atbalstām mūsu sportiskos darbiniekus, kuri piedalās gan skriešanas, gan orientēšanās sacensībās."

Māris Īle arī uzskata, ka Latvijā ir fantastiska virtuve, izcila restorānu kultūra, kas iet tikai uz priekšu: "Ar prieku iesaistījāmies arī Siguldas Skaņu un garšu festivālā. Žēl, ka lija lietus, bet mums ļoti patika, ārzemnieki arī pozitīvi novērtēja, tādēļ ceru, ka arī nākamgad to organizēs, un viss izdosies vēl labāk!"

Tāpat Māris Īle vienmēr cenšas, lai viņa sēta būtu kārtībā – gan privātā, gan uzņēmuma: "Pie sava servisa sakārtojām trotuāru, pie dzīvojamās mājas savedu kārtībā ieliņu, ne viss ir jāprasa pašvaldībai. Tas nav jādara visiem, bet, ja ir finansiāla iespēja pašiem ko pilsētā paveikt vai kaut vai iesēt zālīti, to nopļaut, kādēļ gan nē?! Sieva Anda ir aizrāvusies ar mūsu mājas dārza labiekārtošanu. Citi brīnās, cik skaisti, kāds dārznieks pie mums strādājot, bet nē – viņa galvenokārt visu izdara pati, man jau maz iznāk laika palīdzēt. Vairāk vajadzētu pozitīvo vairot."

Vērtīgi, ja uzņēmēji viens otru atbalsta, dalās zināšanās, domā, ko varētu paveikt kopā sabiedrības labā, vērtē Māris Īle: "Ilgu laiku Siguldā aktīvi darbojās Rotari klubs, kurā arī es esmu, bet tagad klubs kļuvis mazaktīvs. Rotari kluba īstenojamajiem projektiem piesaistījām arī ārzemju draugus, un mums izdevās tiešām daudz paveikt. Siguldā ir daudz labu uzņēmēju, ienāk jauni, bet pagaidām Rotari klubs ir nogaidošā režīmā, vajadzētu kādu, kas mūs sapurina!"