07.12.2016 15:37

"Getliņi EKO" siltumnīcu būvniecības trešajā kārtā izveidos siltumnīcu gurķu audzēšanai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Getliņi EKO" siltumnīcu būvniecības trešajā kārtā izveidos siltumnīcu gurķu audzēšanai publicitātes

Getliņu poligona teritorijā uzsākta "Getliņi EKO" siltumnīcu būvniecības trešā kārta. Tās ietvaros tiks izveidota siltumnīca, kas paredzēta augsti tehnoloģiskai gurķu audzēšanai. Projekta realizācijā tiks investēti aptuveni 3,85 miljoni eiro, būvniecības darbus veic SIA "Arčers".

Stopiņu novadā esošajā uzņēmumā pavēstīja, ka tieši gurķu audzēšana ir "Getliņu" jaunais lauksaimniecības attīstības virziens, kas papildinās veiksmīgo tomātu audzēšanu. Jaunajā siltumnīcā darbu plānots uzsākt nākamgad, bet tirgū gurķus piedāvāt – nākamajā sezonā, kas tradicionāli ir no novembra līdz augustam.

"Šāda tipa siltumnīcas Latvijā vēl nav, un arī Eiropā tās vēl nav izplatītas. Tādēļ to pašizmaksa ir dārgāka nekā parasti, bet tā mums ļauj arī gurķu sezonu Latvijā pielāgot ziemas prasībām," izteicies SIA "Getliņi EKO" agronoms Guntars Strauts. "Siltumnīca iecerēta 0,3 hektāru plaša, piemērota gurķu intensīvai audzēšanai ziemā, izmantojot LED apgaismojumu un rekuperācijas iekārtas. Gurķu stādu izvēlē un audzēšanā mēs cieši sadarbosimies ar eksperimentālajām siltumnīcām, kuras attīsta uzņēmums "Philips", lai izceltu tās gurķu sugas, kuras ir piemērotas audzēšanai ziemā."

Siltumnīcu rūpnieciski izgatavos un piegādās būvkompānijas "Arčers" sadarbības partneris Nīderlandes uzņēmums "Hortilife BV". Lai nodrošinātu gurķu labsajūtai nepieciešamo klimatu, siltumnīcā tiks ierīkota virkne iekārtu ēkas automatizētai vadībai, tai skaitā mēslojuma jaukšanas sistēma un klimatisko zonu kontrole, kas paredz īpašu temperatūras, vēdināšanas, gaisa cirkulācijas un mitrināšanas, ogļskābās gāzes, apgaismojuma, apkures, laistīšanas un citu sistēmu vadību.

Jaunās piebūves telpu kopējā platība siltumnīcai un tehniskajai zonai ir 2973 kvadrātmetri, bet būves augstums – 6,74 m.