18.07.2016 21:22

Asociācija: EK atbalsts Latvijas piena ražotājiem segs tikai 2-3 mēnešu zaudējumus

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Asociācija: EK atbalsts Latvijas piena ražotājiem segs tikai 2-3 mēnešu zaudējumus Einārs Binders

Eiropas Komisijas (EK) piešķirtais atbalsts 9,76 miljonu eiro apmērā pašreizējo tirgus grūtību pārvarēšanai piena nozarē Latvijas piena ražotājiem ir par mazu un nodrošinās iespēju segt zaudējumus tikai turpmākos 2-3 mēnešus, aģentūrai BNS teica Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

"Nezinot, kā un kādos veidos atbalsts tiks sadalīts, tas piensaimniekiem varētu segt 2-3 mēnešu zaudējumus. (..) Runājot ar saimniecībām, kuras man zvana, ir viens viedoklis - katram pašam ir jārēķina, vai var izdzīvot ar to, ko mums piešķir. Ir skaidrs, ka šī atbalsta ir par maz," sacīja Alpa-Eizenberga, piebilstot, ka situāciju piena nozarē var uzlabot tikai tirgus stabilizācija un piena iepirkuma cenas kāpums.


Pēc Alpas-Eizenbergas teiktā, EK piešķirtais atbalsts Latvijā būtu jānovirza lopkopības saglabāšanai esošajā līmenī, līdz situācija piena tirgū uzlabosies, tostarp ražošanas restrukturizācijai un piena ražošanas apmēru saglabāšanai.

"Iespējams, kaut kādām noteiktām saimniecību grupām varēt piešķirt kompensācijas par ražošanas pārtraukšanu vai samazināšanu, taču lielākā daļa no atbalsta jānovirza ražošanas saglabāšanai. Valdībai un arī Eiropas Savienībai vajadzētu saprast to, ka Latvija nav numur viens valsts graudu audzēšanā, Latvija ir numur viens lopkopībā. Mums tam ir piemēroti apstākļi, mums ir ļoti daudz zemes, kurās nav iespējams audzēt graudus," klāstīja asociācijas vadītāja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka EK pirmdien pieņēma 500 miljonu eiro vērtu pasākumu paketi lauksaimnieku, jo īpaši piensaimnieku, atbalstam pašreizējo tirgus grūtību pārvarēšanai, Latvijas piensaimnieku un citu lopkopju atbalstam atvēlot 9 760 362 eiro. Katrai valstij piešķirtās summas aprēķinā ņemti vērā dažādi faktori, tostarp ražošana, tirgus cenas un mazo lauksaimnieku īpatsvars.

No kopumā ES lauksaimniekiem piešķirtajiem līdzekļiem 150 miljoni eiro paredzēti piena ražošanas samazinājuma plāna īstenošanai, bet 350 miljoni eiro, kuriem dalībvalstis var pievienot savu finansējumu - dažādiem tehniskiem pasākumiem, lai sniegtu sektoram elastīgumu, piemēram, skaidras naudas plūsmas atvieglošanai, drošības instrumentu pastiprināšanai, tostarp piena pulvera uzglabāšanas programmas paplašināšanai.

Precīzas programmas detaļas tiks izstrādātas dažu tuvāko nedēļu laikā, konsultējoties ar dalībvalstu ekspertiem.

Ziņots arī, ka piensaimniekus visā Eiropā ir ietekmējis Krievijas noteiktais lauksaimniecības produkcijas embargo, bet visā pasaulē piena sektors saskaras ar grūtībām tāpēc, ka Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempa palēninājuma dēļ visā pasaulē ir piena pārprodukcija.

Latvijas Piena ražotāju asociācija apvieno piena ražotājus, lai veicinātu piena ražošanas attīstību, veidotu partnerattiecības ar piena pārstrādes uzņēmumiem, kā arī pārstāvētu piena ražotāju intereses dažādās institūcijās.