07.07.2016 13:17

Asociācija: piena ražotāju vienīgais glābiņš - ES finansiāls atbalsts; daļa jau likvidējas

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Asociācija: piena ražotāju vienīgais glābiņš - ES finansiāls atbalsts; daļa jau likvidējas arhīvs

Daļa piena lopkopības saimniecību Latvijā jau mēģina pārdot savus ganāmpulkus un cenšas likvidēties, tāpēc vienīgais glābiņš grūtību pārvarēšanai nozarē ir finansiāls atbalsts no Eiropas Savienības (ES) krīzes fonda līdzekļiem, norādījusi Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

Pēc asociācijas valdes priekšsēdētājas teiktā,patlaban sezonas laikā Latvijas piena ražotāji cīnoties par izdzīvošanu un Latvijas laukos klājas ļoti grūti. "Tādu skaļu bankrotu nav, bet mēs redzam, ka saimniecības pārdod ganāmpulkus, tātad ir saimniecības, kas likvidējas. Protams, jebkuram ir žēl savas grūsnās govis aizsūtīt uz lopkautuvi, tāpēc saimniecības cenšas pārdot savas govis kā šķirnes ganāmpulkus, kā labus ganāmpulkus, kādu Latvijā ir ļoti daudz. Līdz ar to, kamēr piena ražotājam šo ganāmpulku nenopērk, viņš ražo un mēģina izdzīvot," pauž asociācijas vadītāja.

Alpa-Eizenberga piebilda, ka Latvijas piena ražotāji ļoti cer uz ES finansiālu atbalstu, kas būtu vienīgais veids, kā pārvarēt problēmas nozarē un saglabāt saimniecisko darbību. "Mēs ļoti ceram, ka ES mums nāks pretī ar finansiālu atbalstu, lai mēs šovasar spētu norēķināties par lopbarību," teica Alpa-Eizenberga.Viņa piebilda, ka intervences limitu dubultošana piena produktiem un citi šobrīd pieejamie atbalsta pasākumi ES dalībvalstu piena ražotājiem palīdz saglabāt nemainīgu vai pat pieaugošu ražošanas apmēru, taču piena iepirkuma cenas tamdēļ nepieaug. "Citi atbalsta instrumenti, izņemot finansiālu atbalstu, palīdz tādā ziņā, ka pienu nav jālej grāvī un kombināti turpina pirkt  pienu ražotājiem," sacīja Alpa-Eizenberga, piebilstot, ka ilgtermiņā tas situāciju neatrisina, līdz ar to nepieciešams papildu finansiāls atbalsts.

Vienlaikusasociācijas vadītaja atzina, ka Eiropas Komisija pagaidām nesteidzas ar finansiāla atbalsta izmaksu piena ražotājiem, jo daļa ES dalībvalstu, kurās bija pieejams valsts atbalsts un augstākas piena iepirkumu cenas, vēl nav izmaksājušas saviem piena ražotājiem iepriekš pieejamo atbalstu. Tāpat ES nenoteiktību rada arī Lielbritānijas iedzīvotāju balsojums par izstāšanos no ES un citi politiskie procesi, kas varētu būt vēl viens iemesls, kamdēļ EK kavējas izmaksāt ES dalībvalstu piena ražotājiem papildu atbalstu no krīzes fonda.

Nākamajā Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē 18.jūlijā plānots nākt klajā ar jauniem priekšlikumiem tirgus krīzes situācijas risināšanai, akcentējot pasākumus, kuri varētu risināt piena pārprodukcijas problēmu un piena pieprasījuma un piedāvājuma stabilizēšanu un līdzsvarošanu.