16.06.2016 07:44

Kā maksājami nodokļi, izīrējot dzīvokli tūristiem

Autors  lvportals.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā maksājami nodokļi, izīrējot dzīvokli tūristiem arhīvs

Ja, gūstot ienākumu no dzīvokļa izīrēšanas, nerodas saimnieciskas darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, fiziskajai personai (dzīvokļa īpašniekam) ir tiesības izvēlēties nodokļa maksāšanas režīmu, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam, par to informējot VID.

Fiziskā persona, kura plāno veikt saimniecisko darbību, izīrējot dzīvokli, var izvēlēties kādu no trim iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas režīmiem:

maksāt nodokli vispārēja kartībā no saimnieciskās darbības ienākuma, ko nosaka kā saimnieciskas darbības ieņēmumu un izdevumu starpību, piemērojot 23% likmi;

maksāt mikrouzņēmumu nodokli no saimnieciskās darbības ieņēmumiem 9%;

maksāt nodokli 10% apmērā no ieņēmumiem, tādējādi izmantojot tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, par to informējot Valsts ieņēmumu dienestu (turpmāk – VID).


Nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to VID, pielikumā pievienojot arī īres/nomas līguma kopiju. Uz šo līgumu pamata VID reģistrē nodokļu maksātājam saimnieciskās darbības ienākuma noteikšanu atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11. panta divpadsmitajai daļai.

2015. gada 22. septembra noteikumu Nr. 537 "Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā" 12.2. apakšpunktā noteikts, ka personas, kuras atbilstoši iedzīvotāju ienākuma nodokli reglamentējošiem normatīvajiem aktiem var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas un kuras ir paziņojušas Valsts ieņēmumu dienestam par saimnieciskās darbības veikšanu, iesniedz kopiju katram līgumam, kas noslēgts par nekustamā īpašuma iznomāšanu vai izīrēšanu.

Tādējādi, izmantojot tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, sākot ar 2016. gada 1. janvāri, nodokļa maksātājam ir noteikts pienākums paziņot VID par katru īres/nomas līgumu.

Ņemot vērā, ka fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību, iesniedzot nodokļu un informatīvās deklarācijas VID, ir pienākums izmantot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), tad VID ieskatā nodokļa maksātājam ir iespējams iesniegt VID katra īres līguma kopiju arī gadījumos, ja dzīvoklis tiek izīrēts uz īsu termiņu.

Vairāk informācijas portālā lvportals.lv.