22.06.2012 19:38

Jāņi Zilveri Siguldā nebrūvē alu, bet raudzē vīnu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Tiem, kam nepatīk vai apnicis apiņu rūgtenums, vīndari Jāņi Zilveri no Siguldas iesaka Līgo svētkos baudīt mājas vīnu.

Kamēr tēvs Jānis ikdienā pilda Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus, galvenos vīndara pienākumus uzņēmies dēls – arī Jānis. Jau divus gadus saimniecībā "Pīlādži" paralēli stādu un koku audzēšanai top arī pašu darināts mājas "Zilver" vīns.


Stikla pudelēs ar skaistu etiķeti tiek pildīts lāceņu, rabarberu, melleņu – ķiršu, upeņu – ābolu, viens no iecienītākajiem – aveņu un pat ceriņu vīns. "Vīns ir visai piemērots dzēriens Jāņiem, jo ne visi dzer alu."

Vīndari uzsver arī to, ka vīns un tā darīšana latviešiem nav sveša jau izsenis. Uzskatāms piemērs ir mūsu pašu rakstnieku klasiķu darbi, piemēram, Rūdolfa Blaumaņa komēdijluga "No saldenās pudeles", kur saimniece preciniekus cienāja ar pašdarinātu vīnu – tiem, kuri nepatika, deva ļoti skābu vīnu, taču tīkamajam – saldo.

"Jāņi ir siera un gaļas svētki, tādēļ tiem īpaši piemērots varētu būt, piemēram, mūsu vidēji sausais upeņu vīns. Taču tiem, kam alus par rūgtu, piemēroti būs saldie un pussaldie vīni," rekomendē abi Jāņi.

Pirmsjāņu laikā notiek arī dažnedažādi gadatirdziņi. Dēls Jānis atzīst, ka izbauda to gaisotni, sarunas ar pircējiem, taču pats lielākais gandarījums esot tad, kad apmierināts pircējs atnāk vēlreiz.

Savukārt baudot vīnu arī Jāņos, siguldieši iesaka ievērot vispārpieņemtos pamatprincipus – pie zivīm piemēroti vieglāki vīni ar mazāku alkohola saturu. Tas var būt gan baltvīns, gan sarkanvīns, taču tam nevajadzētu būt smagnējam. Savukārt pie gaļas piemērotāki spēcīgāki vīni, ar bagātāku garšas buķeti. Desertiem lieliski piederēsies saldie un pussaldie vīni.