17.05.2016 11:12

Asociācija: šogad var cerēt uz labu zemeņu ražu, ja ziedēšanas laikā nebūs salnu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Asociācija: šogad var cerēt uz labu zemeņu ražu, ja ziedēšanas laikā nebūs salnu arhīvs

Ja zemeņu ziedēšanas laikā šogad Latvijā nebūs salnu, tad var cerēt uz labām ražām, aģentūrai BNS pastāstīja Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) pārstāve Renāte Kajaka. Viņa teica, ka kopumā Latvijas reģionos nav būtisku zemeņu pārziemošanas atšķirību.

Šogad nebija tik krasu temperatūras svārstību, lai, piemēram, vienā Latvijas pusē zemenes būtu pilnībā izsalušas, bet citā valsts daļā pārziemojušas labi."Zemenes kopumā ir pārziemojušas labi. Šobrīd tās ļoti skaisti zied uz atklāta lauka zem plēvēm, bet atklātā laukā bez jebkāda seguma , tikai grasās ziedēt. (..) Ja neuznāks salnas, kamēr zemenes būs pilnbriedā, tad arī raža būs," norādīja Kajaka.

Kajaka sacīja, ka šobrīd ir grūti pateikt, kad zemenes uz atklāta lauka varētu sākt ziedēt masveidā. "Tas ir atkarīgs no laika apstākļiem. Tagad sola, ka būs vēsāks laiks un līs, līdz ar to, loģiski, kas tas nenotiks tik strauji," teica Kajaka.

Viņa piebilda, ka zemeņu ražu Latvijā varēs prognozēt jūnija sākumā, kad būs aizvadīts maijā riskantais laiks ar iespējamām salnām. Tāpat svarīgi arī, lai, zemenēm briestot un gatavojoties, būtu saulains un silts laiks, jo tad zemenes būs saldākas.

LAA apvieno aptuveni 400 lielāko Latvijas augļkopju. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.