13.05.2016 09:20

Kooperatīvs: Latvijā nelegālais tomātu un gurķu tirgus aizņem 40%

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kooperatīvs: Latvijā nelegālais tomātu un gurķu tirgus aizņem 40% arhīvs

Latvijā tomātu un gurķu nelegālais tirgus aizņem 40% no kopējā valstī realizētā attiecīgo dārzeņu produkcijas apmēra, intervijā aģentūrai BNS sacīja kooperatīva "Baltijas Dārzeņi" valdes priekšsēdētājs Kaspars Brunovskis.

Viņš norādīja, ka kooperatīvs visprecīzāk var izvērtēt tomātu un gurķu nelegālā tirgus apmēru, jo "Baltijas Dārzeņos" ir apvienojušies visi lielākie siltumnīcu dārzeņu audzētāji.


"Mēs sezonas laikā ar savu produkciju nodrošinām līdz 50% tirgus. Otri 50% ir importētie dārzeņi, un no tā, es nebaidīšos teikt, ka 80% ir "pelēkā tirgus" preces. Tas nozīmē, ka apmēram 40% no kopējā dārzeņu [tomātu un gurķu] tirgus Latvijā ir nelegāls. Beigās jau, protams, šīs preces kļūst legālas, un veikalā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tiek samaksāts, bet pa vidu ir šīs shēmas," sacīja Brunovskis.

Pēc viņa teiktā, vietējiem dārzeņu audzētājiem nav iespēju cīnīties pret nelegālā tirgus shēmām, jo nav iespējams nodrošināt tādu pašu cenu kā, piemēram, no Spānijas ievestajiem gurķiem - 50 centu kilogramā.

"Man tikai par siltumu siltumnīcās uz vienu kilogramu ir jāsamaksā 50 centu. Vēl mēs maksājam par elektrību, maksājam pilnīgi legālas algas. "Sabiedrība Mārupe" par pagājušo gadu nodokļos ir samaksājusi 2,7 miljonus eiro," uzsvēra kooperatīva vadītājs.

Vienlaikus viņš atzina, ka nelegālie dārzeņi Latvijā līdz gala patērētājiem nonāk pa visdažādākajiem ceļiem.

"Tur nevaru vainot veikalus - dokumenti jau šīm precēm ir sakārtoti, par šīm shēmām var pat nenojaust. Šīs preces bāzē var nopirkt jebkurš, un ir tikai normāli, ja komersanti izvēlas pirkt arī lētāku preci," sacīja Brunovskis, piebilstot, ka mazumtirgotāji nelegālās shēmas visbiežāk nezina un tiem ir paļāvība, ka viss ir kārtībā, ja dārzeņu dokumentācija ir atbilstoša.

"Baltijas Dārzeņi" ir kooperatīvā sabiedrība, kas nodarbojas ar Latvijā audzētu dārzeņu audzēšanu, pārstrādi un tirdzniecību un ir dibināta 2005. gadā. 2014. gadā "Baltijas dārzeņi" strādāja ar 18,87 miljonu eiro apgrozījumu un 31,1 tūkstoša eiro zaudējumiem. Savukārt kooperatīva 2015. gada finanšu rezultāti vēl nav publiskoti.