12.04.2016 13:25

Latvijā aktīvi norit lauka darbi; raža šogad varētu būt ātrāk nekā pērn

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijā aktīvi norit lauka darbi; raža šogad varētu būt ātrāk nekā pērn arhīvs

Latvijas dārzeņu audzētāji ir aktīvi sākuši lauka darbus, un pastāv cerības, ka dārzeņu raža šogad vietām varētu ienākties ātrāk nekā pērn, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie dārzeņu audzētāji.

Kooperatīva "Mūsmāju dārzeņu" vadītāja Edīte Strazdiņa aģentūrai BNS teica, ka šogad dārzeņu audzētāji lauka darbus ir sākuši divas nedēļas ātrāk nekā pērn, un patlaban notiek sīpolu un dažviet kartupeļu stādīšana, kā arī burkānu sēja. "Pavasaris ir daudz, daudz ātrāks [nekā pērn]. Nevar, protams, zināt, vai nesāksies kaut kāds aukstums, kas aprīlī ir pilnīgi iespējams, bet jebkurā gadījumā zemē būs iesēts un iestādīts daudz ātrāk nekā citus gadus. (..) Šobrīd ir tā, ka ir cerības uz ātrāku ražu," sacīja Strazdiņa.


Viņa atzina, ka līdz šim laika apstākļi ir bijuši ļoti saudzīgi. "Arī mitrums zemei ir bijis pietiekošs, dažās vietās ir pasauss, jo rudens bija diezgan sauss un bieza sniega kārta nav bijusi, bet reāli vairumā gadījumu var teikt, ka šobrīd ir ļoti labi apstākļi arī attiecībā uz pavasara sēju," sacīja Strazdiņa.

Pēc viņas teiktā, Kurzemē un Zemgalē dārzeņu sējas darbi norit pilnā sparā, tači Ziemeļvidzemē un Latgalē sējas tos vēl nevar sākt un ir jāpagaida vismaz līdz nākamajai nedēļai.

Kooperatīva "Baltijas dārzeņi" valdes priekšsēdētājs, dārzeņu audzētāju sabiedrības "Mārupe" valdes loceklis Kaspars Brunovskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka kooperatīva dārzeņu audzētāji šogad lauka darbus ir sākuši tajā pašā laikā, kad pērn. "Protams, ražojam [viss notiek pilnā sparā]. Siltumnīcās ir gan gurķi, gan tomāti, gan lociņi. (..) Lauka darbi ir sākti, man liekas, tajā pašā dienā, kad pagājušogad," sacīja Brunovskis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ir grūti prognozēt, kāds dārzeņu audzētājiem kopmā varētu būt šis gads. "Neesam neko uz priekšdienām prognozējuši un negribētu prognozēt," teica Brunovskis.

"Baltijas dārzeņi" ir dibināti 2005.gada 16.decembrī un to dibināja pieci biedri - zemnieku saimniecības "Ezerkauliņi", "Kaži", un "Paegļi", kā arī uzņēmumi "Daugavkrasts" un "Zaļā dārzniecība". 2014.gadā "Baltijas dārzeņi" strādāja ar 18,87 miljonu eiro apgrozījumu un 31,1 tūkstoša eiro zaudējumiem.

"Mūsmāju dārzeņi" ir izveidoti 2006.gadā kā ražotāju grupa un pašlaik apvieno 10 dārzeņu audzēšanas saimniecības - "Dimdiņi Agro", zemnieku saimniecības "Dimdiņi Agro", "Galiņi", "Bračas", "Dārzi", "Zūmaņi", "Sīļi", "Sviķi", "Īskāji" un "Kliblapsas", kā arī uzņēmumu "Sigro". Kooperatīvā tiek audzēti kāposti, burkāni, bietes, gurķi, tomāti, kolrābji, kabači, sīpoli un citi dārzeņi , kurus piegādā Latvijas lielveikalu tīkliem, skolām, bērnudārziem, kā arī eksportē. 2014.gadā kooperatīvs strādāja ar 3,438 miljonu eiro apgrozījumu un 204,4 tūkstošu eiro peļņu.