30.03.2016 13:50

"Pacietīgā govs", "Pekausis Trade" un "Kriminālās ekselences fonds" – Pierīgas uzņēmēji izceļas ar oriģinalitāti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iespējams, saulkrastiešiem un kūrortpilsētas viesiem jau būs pazīstams Mālpils novadā reģistrētais ēdināšanas uzņēmums “Gardais spotiņš” Iespējams, saulkrastiešiem un kūrortpilsētas viesiem jau būs pazīstams Mālpils novadā reģistrētais ēdināšanas uzņēmums “Gardais spotiņš” twitter.com/gardaisspotins

Tuvojoties 1. aprīlim, "Lursoft" jau tradicionāli apkopo aizvadītajā gadā reģistrētos uzņēmumus ar interesantākajiem nosaukumiem. Arī dažs Pierīgā reģistrēto firmu saimnieks pacenties savam uzņēmumam izvēlēties nosaukumus, kas raisa smaidu.

No visiem uzņēmumiem ar interesantajiem nosaukumiem, kurus "Lursoft" iekļāvis apkopotajā sarakstā, tikai dažiem pēc nosaukumiem iespējams atšifrēt to darbības jomu. Tomēr vairumā gadījumu pērn reģistrētajiem uzņēmumiem pēc nosaukuma nav iespējams gūt pat vismazāko nojausmu par tā darbības lauku. Piemēram, SIA "KUŠS, Nesaki nevienam", SIA "LR čaklās meitenes" vai Mārupes novadā reģistrētā SIA "Kriminālās ekselences fonds".


Aizvien vairāk uzņēmēju vēlas, lai viņu uzņēmuma nosaukums būtu ar starptautisku nokrāsu. Tādēļ, vēloties, lai nosaukums būtu saprotams arī potenciālajiem partneriem no ārvalstīm, jaunie uzņēmēji izvēlas saviem uzņēmumam nosaukumus angļu valodā. Piemēram, pie vārda angļu valodā tikusi Mārupē reģistrētā floristikas SIA "Call me sister", kā arī SIA "Stick with us", SIA "Bad Boy", AS "University of Millionaires", SIA "Let's Do It", SIA "ClickLike" u.c.

Tiesa gan, gadās arī pa kādam uzņēmējam, kurš nolēmis sarežģīto vienkāršot. Piemēram, neturoties pie gramatikas likumiem, kāds pagājušā gada janvārī reģistrēts apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmums ticis pie nosaukumu SIA "Apgreits", kas, visticamāk, ir angļu valodas vārda "upgrade" latviskojums. Līdzīgi acīmredzot pie nosaukuma ticis arī 2015. gada augustā reģistrētais SIA "Helperis".

Dabas tēma caurvijusi SIA "Raiba pupa", SIA "Četri mamuti" SIA "Banāns", SIA "Pacietīgā govs" u.c. uzņēmumu nosaukumus. Pēdējais no minētajiem uzņēmumiem – Ķekavas novadā reģistrētā SIA "Pacietīgā govs" – dibināts 2015. gada 1. decembrī, bet jau šī gada martā izslēgts no PVN maksātāju reģistra.

Par spīti dažādiem radošiem piegājieniem uzņēmumu nosaukumu izvēlē ik gadu ir uzņēmēji, kuri saviem rūpaliem izvēlas nosaukumus, kurus varētu klasificēt kā klasiskus. Tāds noteikti ir arī 2015. gada jūlijā Ādažu novadā reģistrētā maizes ražošanas uzņēmums SIA "Mans draugs – nenopietns cilvēks", kas vairumam noteikti asociēsies ar 1975. gada Jāņa Streiča filmu ar tādu pašu nosaukumu.

Zīmīgi, ka šī uzņēmuma īpašnieks Edgars Ludāns kopā ar Baibu Legzdiņu 2013. gadā dibinājis ēdināšanas jomā strādājošo SIA "Īsa pamācība mīlēšanā", savukārt kopā ar Kristīni Liepiņu tajā pašā gadā izveidojis izklaides un atpūtas jomā strādājošo SIA "Galvenais, lai cilvēks labs".

Pie interesanta vārda ticis arī kāds pagājušā gada oktobra sākumā reģistrēts restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumu sniedzējs, kuram tā īpašnieki devuši nosaukumu SIA "Es redzu zirgu". Kā vēsta "Lursoft", abiem uzņēmējiem, Laurim Streņģem un Ronaldam Undzēnam, šis nav vienīgais piederošais uzņēmums. Abi dala kapitāldaļas arī 2012. gada nogalē reģistrētajā SIA "Ezītis miglā". Jānorāda, ka arī šī uzņēmuma viena no darbības jomām ir ēdināšanas pakalpojumi, tāpat kā SIA "Kafijas pauzes", kuru abi komersanti reģistrējuši 2012. gada augustā, 2007. gadā dibinātā SIA "OZRT" un pērnā gada februārī reģistrētā SIA "LATER ALIGATER".

Pierīgā pērn reģistrēta vēl virkne uzņēmumu ar visai oriģināliem nosaukumiem: SIA "PEKAUSIS TRADE" un IK "PERSIX" Ķekavas novadā, SIA "Kā Oga" Mārupes novadā, SIA "Gardais spotiņš" Mālpils novadā, SIA "Spriedze" Siguldas novadā, SIA "OPIS" Ikšķiles novadā, SIA "Dot un Gūt" Babītes novadā, SIA "Pentagons" Garkalnes novadā vai SIA "Kaktumaiss" Olaines novadā.