14.03.2016 17:05

Olaines zāļu ražotājam AS "Olainfarm" pagājušais gads ir bijis veiksmīgākais uzņēmuma vēsturē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines zāļu ražotājam AS "Olainfarm" pagājušais gads ir bijis veiksmīgākais uzņēmuma vēsturē arhīvs

Zāļu ražotājs un lielākais rūpnieciskais uzņēmums Olainē – AS "Olainfarm" – pērn aizvadījis veiksmīgāko gadu uzņēmuma vēsturē. Pagājušajā gadā kompānija strādājusi ar 97,6 miljonus eiro lielu konsolidēto apgrozījumu un 14,8 miljonus eiro lielu peļņu.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pavēstīja AS "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš, uzņēmuma konsolidētais peļņas un zaudējumu aprēķins par koncerna darbību pērn liecina, ka AS "Olainfarm" ir sasniedzis jaunu peļņas rekordu, nopelnot 14,8 miljonus eiro. Tas ir par 21% vairāk nekā 2014. gadā un par 7% vairāk nekā 2012. gadā, kad tika sasniegts līdzšinējais peļņas rekords – 13,88 miljoni eiro.

Savukārt uzņēmuma apgrozījums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pērn ir pieaudzis par 4%, sasniedzot 97,6 miljonus eiro. Līdz ar to 2015. gads arī apgrozījuma ziņā ir bijis veiksmīgākais līdzšinējā koncerna vēsturē.

AS "Olainfarm" ar produkcijas pārdošanu pērn vislabāk veicās tieši gada nogalē jeb 2015. gada 4. ceturksnī, kad koncerna realizācijas apjomi sasniedza 25,7 miljonus eiro. Augstos pārdošanas rezultātus ir izdevies sasniegt par spīti tam, ka tādos AS "Olainfarm" būtiskos tirgos, kā Ukraina, Baltkrievija, Lielbritānija un Polija, realizācijas apjomi samazinājās.

"Pagājušais gads bija būtiska "Olainfarm" izturības pārbaude nozīmīgajos NVS valstu tirgos. Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un Kazahstānā joprojām saglabājas augsta vietējo valūtu nestabilitāte, kamēr Baltkrievija turpina pastiprināt administratīvus ierobežojumus arī medikamentu importam. Tāpēc mēs ne vien pastiprinām mārketinga aktivitātes, lai saglabātu pozīcijas šajos tirgos, bet arī strādājam pie noieta tirgu dažādošanas. Šogad turpināsim sekmīgi sākto ceļu uz Turcijas tirgu, ka arī attīstīsim iestrādes pārējos uzņēmumam jaunos tirgos," norāda Valērijs Maligins, AS "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs.

Pēc uzņēmuma pārstāvju vēstītā, pērn vislabāk veicies Nīderlandē, kurp AS "Olainfarm" sūtīja Pasaules Veselības organizācijas prettuberkulozes programmai paredzēto produkciju. Tāpat pagājušajā gadā produkcijas realizācijas apmēri pieauguši arī tādās valstīs kā Tadžikistāna, Kazahstāna un Latvija. Savukārt mazāk veiksmīgs gads uzņēmumam ir bijis Baltkrievijas, Polijas, Ukrainas, Lielbritānijas un Krievijas tirgos, kur pārdots mazāk medikamentu nekā gadu iepriekš.

AS "Olainfarm" 2015. gadā veiksmīgi izgāja Turcijas zāļu aģentūras auditu, kā arī pabeidza biopieejamības pētījumus Turcijas reģistrācijas vajadzībām, kas ļauj turpināt zāļu reģistrācijas procesu arī šajā valstī. Tāpat kompānija pērn turpinājusi izvērsties, apgūstot arvien jaunus eksporta tirgus, proti, medikamenti tikuši reģistrēti arī tādos uzņēmumam netipiskos tirgos, kā Tadžikistānā, Turkmenistānā un Moldovā. Savukārt zāļu reģistrācijas ir procesā tādās valstīs, kā Bosnija un Hercegovina, Vjetnama, Mjanma, Dienvidāfrikas Republika, Horvātija un Irāka.

Vienlaikus zāļu ražotājs šogad turpinās darbu pie jaunās kombinētas prolongētas nitrofurantoīna zāļu formas izstrādes, kā arī ir jau izstrādājis un Baltijas valstīs reģistrējis divus uztura bagātinātājus ar sastāvu, kas paredz to pielietošanu uroloģijā un hepatoloģijā. Tāpat Baltijas valstīs ir reģistrēts uztura bagātinātājs "Jogurt Babydrops", kuru kopumā paredzēts reģistrēt 14 valstīs.

AS "Olainfarm" savu darbību sāka tālajā 1972. gadā, šobrīd kompānija ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi medikamentu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražošanā. Šobrīd AS "Olainfarm" produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 pasaules valstīm. 2014. gadā AS "Olainfarm" strādāja ar 93,7 miljonus eiro lielu konsolidēto apgrozījumu un 12,6 miljonus eiro lielu peļņu.