14.03.2016 11:25

Uņēmuma "Inčukalns Timber" zāģbaļķu noliktavas būvniecībai iznomās zemi Inčukalna mežā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Valsts uzņēmums "Latvijas Valsts meži" (LVM) grasās iznomāt zemi Inčukalna mežā 1,4 hektāru platībā mežizstrādes uzņēmuma "Inčukalns Timber" zāģbaļķu noliktavas būvniecībai, paredz Ministru kabineta komitejas pirmdien apstiprinātais rīkojuma projekts.

Zemkopības ministrija skaidro, ka viena no "Inčukalns Timber" pamatdarbībām ir zāģbaļķu šķirošanas un uzglabāšanas pakalpojumi. Zāģbaļķu piegādēm ir sezonāls raksturs, un, lai zāģētavas nodrošinātu ar pietiekamu izejvielu apmēru, visu gadu laukumā vienlaikus jāuzglabā līdz 60 000 kubikmetru sašķirotu zāģbaļķu. Šādam apmēram nepieciešama liela noliktavas platība, jo baļķi tiek uzglabāti atkarībā no to diametra. 


Tikmēr uzņēmuma esošās zāģbaļķu noliktavas teritorijas platība ir trīs hektāri, un tajā vienlaikus ir iespējams uzglabāt ne vairāk kā 40 000 kubikmetru sašķirotu baļķu. Turklāt siltajā laikā notiek baļķu laistīšana un notekūdeņi bez attīrīšanas tiek novadīti vidē, jo nav pietiekamas platības notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izveidei.

Līdz ar to plānots atļaut LVM" valsts vārdā iznomāt "Inčukalns Timber'' uz 30 gadiem ar apbūves tiesībām zemesgabalus "Cūksilu meža masīvs" un "Briežpurva mežiņi" 1,4 hektāru kopplatībā rūpnieciskās ražošanas objektu apbūvei - koksnes krautņu, šķirošanas laukumu, kas ietver asfaltētu laukumu, ceļu atjaunošanu un zem tiem esošu lietusūdeņu savākšanas sistēmu, tostarp ceļa pieslēgumu un sūkņu stacijas, izbūvei.

Zemes nomas maksa gadā noteikta 2368 eiro.

"Inčukalns Timber" 2015. gadā strādāja ar 6,42 miljonu eiro apgrozījumu un 275,9 tūkstošu eiro peļņu. Uzņēmums reģistrēts 1994. gadā, tā pamatkapitāls ir 4,293 miljoni eiro. Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Dānijas kompānija "Ikea Industry Holding" un Vācijas kompānija "Rettenmeier Holding AG".