03.03.2016 17:03

Pierīgā interese par privātmājām aug; pērn Rīgas apkārtnē samazinājušās nekustamā īpašuma cenas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vēlme tikt pie privātmājas Pierīgā arī pērn ir bijusi liela, un pagājušajā gadā darījumu skaits ar privātmājām Pierīgā ir audzis. Turklāt zīmīgi, ka, salīdzinot ar iepriekšējos gadu, nekustamā īpašuma cenas Rīgas apkārtnē ir samazinājušās, liecina "Arco Real Estate" nekustamo īpašumu tirgus pārskats par 2015. gadu.

Minētais tirgus pētījums parāda, ka interese par privātmāju iegādi Pierīgā pagājušajā gadā ir bijusi lielāka. Un pērn Valsts zemes dienestā reģistrēti 1277 darījumi ar privātmājām Rīgas apkārtnē, kas ir par 20,6% noslēgtajiem darījumiem vairāk nekā gadu iepriekš.


Visbūtiskāk darījumu skaits Pierīgā pērn pieauga Carnikavas novadā – par 95%. Arī 2014. gadā šajā novadā tika konstatēts būtiskākais darījumu skaita pieaugums. Vērā ņemams darījumu skaita pieaugums pērn konstatēts arī Ādažu novadā, kur tas palielinājās par 90%, un Ķekavas novadā, kur tas palielinājās par 81%. Savukārt vismazākais darījumu skaita pieaugums pērn konstatēts Stopiņu novadā, kur tas pieauga vien par 9%.

Kā parāda "Arco Real Estate" tirgus apskats, vienlaicīgi ar darījumu aktivitātes pieaugumu aizvadītajā gadā Pierīgā sarukušas nekustamā īpašuma cenas. Proti, pašām privātmājām, salīdzinot ar 2014. gadu, cenas vidēji samazinājušās par 12%, savukārt visa veida apbūves zemēm cenas sarukušas vidēji par 8%.

"Arco Real Estate" norāda, ka pērn Pierīgā gandrīz par trešdaļu samazinājās darījumu skaits privātmājām, kuru cena pārsniedza 300 tūkstošus eiro. Proti, neatkarīgi no ēku stāvokļa, par 300 tūkstošiem eiro un vairāk tās esot bijis sarežģīti pārdot, jo interese par tām bija niecīga un pircēju loks šaurs.

Tirgus pētījums arī parāda, ka Pierīgā privātmāju augstākā pārdošanas cena pērn nepārsniedza 750 tūkstošiem eiro. Par šādu summu pagājušajā gadā notika viens darījums Garkalnes novada Bukultos un viens darījums šī paša novada ciematā "Sunīši".

Visaugstākās privātmāju cenas pagājušajā gadā bija Garkalnes novadā, kur darījumu cenas sasniedza 500 tūkstošus eiro. Otrs dārgākais Pierīgas novads bija Mārupe, kur privātmāju cenas nepārsniedza 380 tūkstošus eiro. Pārējos Pierīgas novados pērn nenotika darījumi, kuru summa pārsniegtu 300 tūkstošus eiro.