02.03.2016 13:55

Aizvadītais gads Pierīgas viesnīcniekiem nav bijis spožs; tūristi naktsmītnēs viesojušies mazāk

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Aizvadītais gads Pierīgas viesnīcniekiem nav bijis spožs; tūristi naktsmītnēs viesojušies mazāk arhīvs

Aizvadītais gads Siguldas un Saulkrastu viesnīcām un citām tūristu mītnēm ir bijis sliktāks nekā iepriekšējais. Pērn gan Siguldas, gan arī Saulkrastu viesnīcās ir samazinājies apkalpoto viesu skaits, turpretī Jūrmalas viesnīcās gan, kā allaž, tūristu bijis vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Sigulda, Saulkrasti, Jūrmala ir tās vietas Pierīgā, kuras lepni pieņemts dēvēt par tūrisma galamērķiem. Un, kā jau vietai, kur spieto tūristi, pieklājas, izvēles iespējas, kur pārlaist nakti, šajos novados ir gana plašas, tādējādi biznesa iespējas paverot arī viesnīcniekiem un citu tūrisma mītņu saimniekiem.

Tomēr, kā liecina CSP dati, pērn, izņemot galvaspilsētā un Jūrmalā esošās tūrisma mītnes, citviet Latvijā, tostarp arī Saulkrastos un Siguldā, tūrisma mītnēs uzturējās mazāks skaits viesu nekā iepriekšējā gadā.

Proti, Siguldas viesnīcas pagājušajā gadā apkalpojušas 48,7 tūkstošus viesu, kas ir par 8% mazāk nekā 2014. gadā. Tāpat arī Saulkrastu novada tūrisma mītnēs, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pērn par 3,9% sarucis apkalpoto viesu skaits, un kopumā 2015. gadā Saulkrastu viesnīcās uzturējušies 8,9 tūkstoši cilvēku. Turpretī Jūrmalas viesnīcām aizvadītais gads bijis veiksmīgāks, jo kūrortpilsētas tūrisma mītnēs, lai gan pavisam nedaudz - par 0,13%, bet tomēr tūristu ir bijis vairāk, sasniedzot 179,4 tūkstošus apkalpoto viesu.

Vienlaikus jāpiemin, ka visur, izņemot Rīgu, aizvadītajā gadā viesnīcās uzturējies mazāks skaits ārvalstu viesu. Proti, Jūrmalā pērn tūrisma mītnes uzņēmušas par 4,5% mazāk ārvalstnieku, bet Siguldas viesnīcās apkalpoto ārvalstu viesu skaits sarucis par 11,75%, savukārt Saulkrastu tūrisma mītnēs uzturējušies par 14,7% mazāk ārzemnieku.

Ja CSP jaunākos datus analizējam sīkāk, tad jāsaka gan, ka ārvalstu tūristi visvairāk iecienījuši Jūrmalas naktsmītnes, jo tieši tur ārzemnieki ir bijuši lielākā daļa no uzņemto viesu skaita. Siguldas novada tūrisma mītnēs ārzemnieki ir bijuši apmēram puse no visa apkalpotā viesu skaita. Turpretī Saulkrastu novada viesnīcās lielākoties uzturējušies tūristi no Latvijas, un ārvalstnieki tur bijuši vien astotā daļa no visa apkalpoto viesu skaita.

Jāteic, ka iemesls, kādēļ pērn reģionos sarucis apkalpoto ārvalstu viesu skaits viesnīcās, ir saistīts ar to, ka pērn Latvijā ieradies krietni mazāks skaits tūristu no Krievijas, un kopumā valstī viesnīcas ir uzņēmušas par 31,5% mazāk viesu no lielās kaimiņvalsts nekā gadu iepriekš.

Savukārt iepriecinoši ir tas, ka pērn Latvijas viesnīcās arvien biežāk ir uzturējušies viesi no tādām Eiropas Savienības valstīm kā Lietuva, Apvienotā Karaliste, Igaunija, Zviedrija un Somija. Un, kā rada CSP dati, arī Saulkrastu un Siguldas naktsmītnēs aizvadītajā gadā apkalpots vidēji par 15% vairāk viesu no Igaunijas un Lietuvas nekā iepriekš.